На Театральному майдані обстежували родимки та вимірювали тиск

31 Травня 2018, 23:51
Обстеження на Театральном майдані 2694
Обстеження на Театральном майдані

У Луцьку, на Театральному майдані міста відбулася медико-соціальна акція.

Тютюнокуріння – одна з причин розвитку серцево-судинних захворювань. Тому впродовж двох днів, 30 та 31 травня, до Всесвітнього дня відмови від цієї згубної звички, Волинський обласний центр проводив акцію з вимірювання артеріального тиску.

«Порівняно з іншими областями волиняни курять менше. Згідно зі статистикою, близько 148 тисяч волинян є курцями, але якщо цю цифру порівнювати з цифрою п'ятирічної давнини, то вона зменшилася, адже тоді курців налічувалося майже 180 тисяч.  На це вплинула і системна державна політика: підвищення вартості цигарок, інформаційні кампанії, попереджувальні написи на цигарках та законодавча заборона  куріння в громадських місцях», – розповів головний лікар центру Сергій Нововсад. 

Обстеження лучан
Обстеження лучан

Усього за два дні акції обстежели майже 200 людей. У 14-ти діагностували підвищений тиск, з них четверо – люди молодого віку. Сергій Новосад наголошує: відмова від куріння знизить ризик і серцево-судинних, і онкологічних захворювань, бо куріння - не просто шкідлива звичка, це звичка, що вбиває. 

«Кожна випалена цигарка зумовлює спазм судин, відповідно веде до підвищення артеріального тиску, а знаємо, що підвищення артеріального тиску навіть на 20 мм ртутного стопчика збільшує ризик смерті від інфаркту чи інсульту в два рази. Щодо онкологічних хвороб, то у більшості куріння асоціюється з раком легенів, але рак легень від куріння виникає приблизно в 85-86 відсотках випадків - легень, гортані, бронхів. Однак доведено, що, наприклад, рак ротової порожнини, зумовлений курінням приблизно у 92-х відсотках випадків», – додає він.

Акція з обстеження родимок стала третьою за останні два місяці. Лучани розповідали, що довідались про можливість діагностики з соціальних мереж та ЗМІ. Діагностика безболісна, здійснюється спеціальним приладом - дерматоскопом, триває лише декілька хвилин.

Впродож акції лікарі оглянули 78 осіб
Впродож акції лікарі оглянули 78 осіб

Лікарі вкотре нагадують усім про абревіатуру «АКОРД», за якою кожен може визначити самостійно, чи не стає родимка злоякісною: асиметрія, краї, окрас, розмір, динаміка. Якщо родимка стає асиметричною, з'являються «рвані», неоднорідні краї, змінюється забарвлення, збільшується або видозмінюється будь-яким іншим чином - це привід негайно звернутись до лікаря-дерматовенеролога, онколога чи сімейного лікаря.

 «А на початку літа, коли розпочинається період високої сонячної активності, необхідно оглянути шкіру додатково та підібрати сонцезахисний засіб. З кожним роком зростає кількість новоутворів шкіри, як злоякісних, так і доброякісних. Люди не завжди використовують сонцезахисні креми, не знають правил поводження на сонці. Нехтують правилом не перебувати на відкритому сонці з 11-ї до 16-ї години. Головне - запобігти появі злоякісних новоутворень шкіри, особливо меланоми, найбільш небезпечного виду раку шкіри.  Варто знати, що чим більша родимка - тим більший ризик її переродження. Великими вважаються ті, діаметр яких більший за 6 міліметрів. Розмір може бути і сумарним: велика кількість маленьких родимок підвищує ризик переродження будь-якої із них», – розказала дерматовенеролог Ольга Костюкевич.

Меланоми ні в кого не виявили
Меланоми ні в кого не виявили

Впродож акції лікарі оглянули 78 осіб. Меланоми ні в кого не виявили, проте деяких пацієнтів скерували на додаткове обстеження.

Лариса АНДРІЙЧУК

 

Коментарі
02 Червня 2018, 21:43
Це -велика справа для людини молодці !!! Рання діагностика -запобігає утворенню злоякісноі пухлини =меланоми .Краще попередити .ніж потім мати велиуі проблеми
Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром