Потебні: ботанічний сад в очікуванні своїх 20 мільйонів

23 Липня 2015, 14:00
6006

Два роки тому почали розробляти проект облаштування ботанічного саду на вулиці Потебні, однак процес наразі загальмований через низку причин, головна з яких – відсутність фінансування.

 

На зелену зону - коштів немає

Державний акт на землю цього саду належить Східноєвропейському національному університету імені Лесі Українки. Працівники установи вели перемовини з німецькими колегами, щоб облагородити сад та привести його до належного вигляду. Два роки тому такий проект вартував 20 мільйонів євро.

Потому велися перемовини з італійцями, які теж обіцяли підтримку, але через військові дії на Сході України побоялись вкладати гроші в сад.

Проект облагородження зеленої зони внесли і в Стратегію розвитку Волині – 2020, однак коштів так і не виділили: економічна ситуація в Україні не дозволяє залучити такі значні суми.

Сам же університет цей проект реалізувати не в змозі через значне фінансове навантаження.

Тому адміністрація постійно звертається до різних фондів, громадських організацій, інвесторів, аби віднайти кошти і облаштувати ботанічний сад.

Найбільш дороговартісні роботи, які треба провести першочергово, - це загородження і земельні роботи.

«Розглядали питання, щоб виконувати певні роботи поетапно. Схожий варіант пропонували німці. Але ми обговорили і вирішили, що навіть якщо облагородимо частину саду, то не зможемо втримувати її в такому вигляді. Ректор університету Ігор Коцан теж вважає, що якщо щось робити в зеленій зоні, то робити комплексно, а не частинами», - розповів журналістам Район. Луцьк декан біологічного факультету Андрій Поручинський.

Що може університет

Єдине, що може робити і робить університет – це прибирання території раз на 2-3 місяці.

«Ми прибираємо, але буквально на другий день там знову брудно. Також звертаємось до відповідних інстанцій, щоб дали дозвіл на вирубку дерев, щоб скосили траву, але це теж вартує грошей. Зазначу, що цільове призначення не обмежується університетом», - каже Поручинський.

Наразі в ботанічному саду працюють директор, агроном і геоботанік. Є сезонні робітники, що працюють в залежності від назрілих робіт. Також до адміністрації саду належить теплиця, що біля СІЗО і агробіологічна станція, де вирощують різні рослини для висадки в ботанічному саду.

«Ми постійно ведемо підготовчу роботу до того, щоб на Потебні була лісопаркова зона, вирощуємо рослини і маємо надію на те, що фінансування все ж віднайдемо та зробимо ботанічний сад сучасним і європейським», - надіється Поручинський.

Досі ведуться перемовини про те, щоб надати ботсаду статусу природоохоронного об’єкту, адже тут зустрічаються навіть червонокнижні рослини.

Нагадаємо, зелена зона на Потебні має мальовничий вигляд, однак сама територія дещо занедбана.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром