У Луцьку розповіли, як виборча реформа може змінити життя українців

16 Травня 2018, 22:50
Обговорили виборчу систему в Україні 2446
Обговорили виборчу систему в Україні

В обласному центрі Волині представники громадської організації «Центр UA» та партії БПП «Солідарність» обговорили виборчу реформу в Україні.

Захід відбувся у середу, 16 травня.

На початку голова і співзасновник ГО «Центр UA» Олег Рибачук зауважив, що в державі потрібно змінювати виборчу систему.

«Хочу наголосити, що Янукович попередньо змінив виборчу систему не заради країни. А сьогодні ми хочемо створити такі виборчі правила, які потрібні українцям. Впродовж року ми об’їздили країну, де організовували зустрічі з представниками різних політичних сил і питали в них, якою вони бачать виборчу реформу в Україні. Опісля сформували книгу проблем, на основі якої створили потім  білу книгу рішень», – поділився Олег Рибачук.

Представники партії «Солідарність»
Представники партії «Солідарність»

Представники ГО «Центр UA»
Представники ГО «Центр UA»

За його словами, в білій книзі – це вже оброблена інформація. Представники організації опитали орієнтовно чотири тисячі жителів, розумну публіку, фіксували їхні позиції щодо виборчої реформи і вибирали раціональне зерно зі всіх думок.

«Тобто у нас вже було бачення всіх сторін. А наші полісі-аналітики вибирали з потоку свідомості українців раціо. І відповідно з тих фактів і думок формували білу книгу рішень. Ми зібрали рекомендації жителів, які готові відстоювати, бо знаємо, що за ними реально стоять люди. Якщо все буде добре, то з середини літа почнемо розповідати виборцям суть системи, що таке відкриті списки, і як потрібно заповнювати бюлетень», – зазначив Рибачук.

Про особливості виборчої системи розповів сам же ж полісі-аналітик ГО «Центр UA» Єгор Поляков. Зокрема зазначив, як відбиратимуть кандидатів на вибори, як відбуватиметься голосування, як виглядатиме бюлетень, і як підраховуватимуть результати.

За його словами, він буде дуже маленьким і конкретним: міститиме всього два рядки інформації: для номера партії та кандидата.

Біла книга рішень
Біла книга рішень

Олег Рибачук також зауважив, що навіть якщо кандидат йтиме першим в списку, не факт, що він реально пройде. Тому список насправді є відкритим.

«Систему Януковича залишати не можна ні в якому разі. Потрібно виховувати політичну культуру. Це складно, але до цього треба прагнути. Перший парламент за умови нових виборів не буде ідеальним, проте там не можна буде купити місце. У нас є чітка мета, і ми не зупинятимемося ні на чому», – додав Рибачук.

Роман Романюк
Роман Романюк

Очільник Волинської територіальної організації партії БПП «Солідарність» Роман Романюк зазначив, що однозначно підтримує таку реформу.

«Вибори за відкритими списками – це можливість для виборця змінити розташування сил і вказати, хто увійде до парламенту. Ми регулярно проводимо бесіди з населенням, доносимо важливу інформацію щодо реформ через партійну газету, адже влада повинна комунікувати з громадою», – пояснив Романюк.

Голова Луцької міської партії БПП «Солідарність» Петро Нестерук також підтримав необхідність реформи виборчого законодавства.

«Зміни назріли вже давно, і подолання такого ганебного явища як підкуп виборців є одним найважливіших завдань по зміні закону «Про вибори народних депутатів України», – зазначив Петро Нестерук.

Виборча система в Україні
Виборча система в Україні

Чому відкриті регіональні списки
Чому відкриті регіональні списки

ДОВІДКА:

Центр UA (Центр спільних дій) – неприбуткова громадська організації, мета якої зробити позитивні демократичні зміни на всіх рівнях врядування незворотними. Ключові напрямки роботи – підтримка реалізації реформ через повний цикл вироблення публічної політики (інформаційна кампанія ЗміниТИ), громадський контроль прозорості, підзвітності та відкритості органів влади, політиків і партій (Громадський рух ЧЕСНО); розвиток громад (Сильні громади). ГО є співзасновниками та співкоординаторами Громадського руху ЧЕСНО і Реанімаційного Пакету Реформ.

Читайте також: У команді Юрія Кревського – сім депутатів від «Солідарності»

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у  TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром