Як роми рятуються від кризи на луцькій автостанції

23 Липня 2015, 10:08
5783

Автостанція №1 стала основним місцем заробітку для ромів з навколишніх сіл, а міські – подалися у села.

Цигани традиційно просять милостиню у людей, які очікують рейсовий транспорт. Проте таку «зарплату» може отримувати не кожен охочий. Є певні люди, які мають право заробляти саме на цій території. Це засвідчують часті галасливі суперечки між «корінними» ромами і тими, які приходять на прибуткове місце уперше.

«Найчастіше приїжджають з Турійська, Підгайців, Прилуцького та і з інших сіл. Вони тут то сваряться кожного дня, то щось не поділять, то прийшов якийсь чужий. Інколи і сумки вкрасти можуть», - говорить продавець Василь.

З настанням економічної кризи ромів у Луцьку загалом поменшало.

Керівник Волинської обласної організації ромів «ТЕРНЕ РОМА» Тетяна Логвінюк: «Останнім часом кількість ромів у Луцьку зменшилася, тому що зараз проживати у місті - дуже важко фінансово. Тим більше, що роми не прив’язані до місця проживання».

Адміністрація автостанції запевняє, що скарг  щодо крадіжок не було. Проте очевидці згадують і  такі випадки. Найбільше пасажири жаліються на вульгарну поведінку тамтешніх ромів, а часто і розповсюдження сміття чи надмірну настирливість задля виманювання більшої кількості грошей. Та попри таку поведінку ромів, ніхто не має права їх попросити покинути територію:

Заступник начальника автостанції Євгенія Романюк: «Автостанція - не закрита територія, тому не маємо права когось пускати або не пускати. Коли стаються якісь конфліктні ситуації, часто викликаємо міліцію чи дільничні приходять, розганяють, але це не допомагає. Мене дивує позиція людей. Попри свої скарги, вони дають їм гроші. Це їх приваблює і, звичайно, вони приходять знову. Якби їм не давали нічого, то, я думаю, що їх би не було».

Чи не кожен ром, який жебракує на автостанції, не має ідентифікаційних документів. Ромка Рада з с. Небіжка  Ківерцівського району, очікуючи чергової «подачки» біля каси,  жаліється, що за станом здоров’я офіційно на роботу її не беруть. Та і паспорт через відсутність коштів вона ще не відновила, а зібрані, за її словами, копійки витрачає на лікування хворої сестри. У свої 34 роки жінка не має ніякої освіти, проте її четверо дітей навчаються у школі.

Голова ГО "ТЕРНЕ РОМА" Тетяна Логвінюк: «Наше законодавство не передбачає осіб, які проживають на території України і не мають ніяких ідентифікаційних документів. Багато хто не має паспортів або за власною виною, або через безвідповідальність тих чи інших служб. Але це повинна контролювати держава. Повірте мені, коли роми кудись звертаються, їх відсилають з кабінету в кабінет».

Не лише відсутність документів заважає ромам офіційно працювати. Проблема працевлаштування посилюється і тому, що велика частина населення України саме цю національну меншину звикла недолюблювати і ставитися з насторогою. Ось чому багато свідомих  ромів їдуть на заробітки в сусідні країни, сподіваючись, що там таких стереотипів немає. Інші ж – або працюють на чужих городах за окрему плату, або ідуть жебракувати.

Не меншою проблемою є те, що просять милостиню на луцькій автостанції і діти. Тетяна Логвинюк вважає втягування у такий «бізнес» дітей закономірним, адже жебракуванням займається вже не одне покоління, тому як жити по-іншому  вони не знають. Але соціальною адаптацією таких сімей повинна системно займатися держава.

Оксана ВЛАСЮК

 
Коментарі
23 Липня 2015, 20:54
яків роми, пиши так як є циганва, задрали вони там вже
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром