Старе місто: зруйнована історія Луцька

25 Березня 2016, 12:28
9552

Те, що історична частина міста з кожним роком втрачає туристичну привабливість, вже ні для кого не секрет. Шокувати Старе місто зараз може не вишуканістю давніх пам’яток, а швидше недолугістю новобудов та купами сміття по вуличках. 

Розвалені будинки, занедбані пам’ятки та сміттєзвалища – таким зустрів нас старий Луцьк під час фотовилазки в історичну частину міста.

Дістатися до головної пам’ятки міста – замку Любарта без здивування неможливо. Вулиця Данила Братковського, яка веде до Кафедрального собору Петра і Павла відразу відкриває перед перехожими свої секрети. Нечуваною сміливістю архітектурних рішень вражають приватні будівлі у частині заповідника, які добудували на новітній лад  (подібний креатив трапляється у Старому місті повсюдно). 

А поряд, очевидно, не одні турботливі руки викинули сміття попід напіврозвалену будівлю. Проте місцевий мешканець каже, що занедбана споруда скоро може зникнути – кілька місяців тому у неї з’явився новий власник. Лучанин припускає, що купили територію не для того, аби вона пустувала.

Цікаво, що тут з'явиться
Цікаво, що тут з'явиться

А от нарешті і серце міста – Кафедральний собор і головна споруда – замок. Проте більше уваги привертають не вони. Навпроти собору, за воротами, непристойно засмічена вуличка, а по праву руку від неї видніється чергова «розвалюха».


Кажуть, що це територія собору
Кажуть, що це територія собору

Очевидно, турботливий екскурсовод не повів би гостей міста і до підніжжя замку у сторону Старого ринку. Хащі, закинуті приміщення і купи сміття можуть справити не найкраще враження.


А прибирати нікому
А прибирати нікому


Мабуть і тут власника знайти не можуть
Мабуть і тут власника знайти не можуть

А ви ще хочете погуляти біля замку?
А ви ще хочете погуляти біля замку?

Оглянути місто святого Миколая можна з пагорба, на якому власне і стоїть сам замок. Проте далеко не найкращий вигляд має у ХХІ столітті вулиця Плитниця.

Непогана панорама
Непогана панорама


Колишня архітекрура вже поруйнована
Колишня архітекрура вже поруйнована

Попри те, що відреставрованих пам’яток у Старому місті не знайти, тут можна натрапити на автосервіс. Він знаходиться відразу за приміщенням чоловічого монастиря (колишній монастир бригідок) на вулиці Кафедральній, 16.

А де ж ще ремонтувати авто, як не в заповіднику
А де ж ще ремонтувати авто, як не в заповіднику

А ось так тепер виглядає і сама пам’ятка архітектури національного значення – монастир першого жіночого католицького ордену. Колись тут була і Луцька окружна тюрма, у якій солдати НКВД розстріляли від двох до чотирьох тисяч осіб. Згодом у приміщенні створили музичне училище. Зараз частину будинку займає Замковий Свято-Архангельський чоловічий монастир, а інша частина пустує і вже давно потребує ремонту.

Пластикові вікна на пам'ятці 17 століття? Цікаве рішення
Пластикові вікна на пам'ятці 17 століття? Цікаве рішення

А,  ні,  не скрізь пластикові
А, ні, не скрізь пластикові

А ось такий він всередині
А ось такий він всередині


А ще на Кафедральній можна знайти місце, де лучани переглянули не один десяток фільмів.  Колись кінотеатр «Ретро» відкрили у переглядовому залі обласного кіновідеомузичного підприємства. У 2012 році споруди передали у власність Волинського технікуму Національного університету харчових технологій. У закинутому приміщенні кінотеатру,  яке очевидно ремонтують, досі розкидані купи кіноплівок та касети з чужими спогадами.

Кінотеатр
Кінотеатр




Цікаво, що на плівці
Цікаво, що на плівці

Ще одна важлива пам’ятка національного значення – Домініканський монастир. Зараз тут розмістилася Волинська духовна семінарія. Здавалося б, що пам’ятка виглядає не так вже й погано. Але те, що діється навколо, очевидно, нікого не цікавить.



Пише, що пам'ятка охороняється законом
Пише, що пам'ятка охороняється законом

І чим далі зайдете ви у місто, тим більше побачите недолугого креативу від людей, яких очевидно не надто цікавить збереження історичної архітектоніки. Старе місто закінчується тим, чим і починалося – приватними добудовами, які спотворюють архітектуру, купами сміття і розбитими вулицями.


Креативненько
Креативненько

Зробили по-новітньому
Зробили по-новітньому
У стилі ХХІ століття
У стилі ХХІ століття





Славнозвісна Кафедральна,13
Славнозвісна Кафедральна,13


А зробити вікна однакової форми якось не склалося
А зробити вікна однакової форми якось не склалося

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
25 Березня 2016, 15:12
всі ці фото - ОБЛИЧЧЯ Луцької міськради і її управління "культури"
25 Березня 2016, 15:58
а ще це обличчя всіх лучан!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! бо це ми викидаємо сміття, ми ламаємо, і спотворюємо!!!!!
25 Березня 2016, 17:05
Все це дуже сумно і боляче. Те, що могло би привабити до міста туристів, занепадає з кожним роком все більше і більше. Я тут живу і все це бачу. Але наші люди теж винні, це ж не мер з командою розпихає все це сміття по закутках. Я сама особисто щосезону вигрібаю з-під своїх воріт по 3-4 мішки з сміттям. Так - йде конкретний дерібан, але і люди наші рідкісні свині
25 Березня 2016, 20:05
Висновок один - хазяїна нема. Є показуха. чого не реставрують місто, для чого фінансують профанацію, якісь журнали, конференції, всяку херотень. Спасайте Луцьк!!!!
25 Березня 2016, 21:41
Як завжди шукаємо виновник. .. і ніколи не знаходимо, хоч справно платим податки і отримуємо повний,гарно вкомплетовпний склад державних службовців... І в їх обов'язки входить- нагляд, перевірка закріплених територій (кому належать),а ШТРАФИ??..Чи їх у нас відмінили? ..А суботники ? І Т,Д.. А може запросити мера зі свитою і журналістами на одну прогулянку по старому місту? ..Дуже шокована цими фото, бідне моє місто, як же ж треба тебе не любити, щоб довести до такого стану. ...???!!!!
25 Березня 2016, 23:56
Це просто жах!!!! Що робить мерія???? Їм повилазило? Оце головне! Це серце міста, а вони його занехаяли. Дерибан іде.
26 Березня 2016, 01:23
Сумно, страшно, боляче. Але:<br/>1) згідна з попереднім коментарем про рідкісну свиноту.<br/>2) критикувати може кожен. Проте щоб реально змусити працювати владу, вслід за цією статтею потрібно надрукувати конкретний план дій, який попозиційно запропонує відподь не на питання &quot;Хто вкакався?&quot;, а &quot;Що зробити?&quot;.<br/>3) стосовно пластикових вікон. Тут людей можна зрозуміти. Хоч якось намагаються утеплити житло. Тут уже дійсно потрібно працювати представникам міської влади з кожним домогосподарством і ознайомитися з переліком потреб. Тут сам батіг уже просто не допоможе. Треба людям і пряники.
26 Березня 2016, 23:41
молодці - знайшли саме противне в старому місті. чітка робота))) браво. автор хоть не замислився над тим, що він сам зробив чи робить для міста попри те щоб на всю Україну його обгадити. Вам вдалось, молодці(((
29 Березня 2016, 11:53
&lt;p&gt;В одному з будинків на фото я виросла....Ремонт фасаду робили власними коштами і пластикові вікна не дань сучасності, а потреба утеплення квартир.&lt;br /&gt; ....А от двірника там не бачили років з 10&lt;/p&gt;
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром