Відомі евритмістки показали в Луцьку чуттєву виставу

06 Травня 2018, 19:39
Евритмічна вистава «Силуети» 3146
Евритмічна вистава «Силуети»

Фахові евритмістки з Києва та Івано-Франківська представили лучанам виставу «Силуети».

Вистава відбулася у приміщенні факультету культури та мистецтв Східноєвропейського університету імені Лесі Українки.

Її показ у Луцьку зініціювала евритмістка Ольга Беш.

У програмі – твори ХХ-ХХІ століть. Їх показали на сцені евритмістки з Києва Інна Бабенкова, Ірина Токова, Ірина Антонова та з Івано-Франківська – Ольга Беш.

«Ми хотіли цією виставою показати, що кожна людина в суті своїй несе те високе і світле, яке мають митці, які пережили дуже важку долю. Тобто, оце світло присуттнє не тільки в тих, хто страждає й гине, і потім ми їх згадуємо зі світлою пам'яттю. Те світле і вічне є у кожної людини. Просто ми про це забуваємо», – пояснює евритмістка Ольга Беш.

Евритмістка Ольга Беш
Евритмістка Ольга Беш

Це мистецтво просторового руху. Тут важливо, як людина взаємодіє з простором. Тож усіх присутніх закликали не фокусуватись на чомусь одному, а вловлювати цілісну форму. 

Чуттєвий виступ евритмісток
Чуттєвий виступ евритмісток

Ритмічні рухи творили на сцені евритмістки з Києва та Івано-Франківська
Ритмічні рухи творили на сцені евритмістки з Києва та Івано-Франківська

Глибоко, чуттєво й плавно – так трьма словами можна описати виставу. Легкі лінії рук, зосереджені, заглиблені в щось незбагненне погляди евритмісток і тонкий перехід від однієї вистави до іншої занурили глядачів у дивний стан чогось неземного.

Не менш важливу роль зіграли й костюми, зшиті з легких тканин м'яких кольорів. Вони гармонійно доповнювали рухи тіл евритмісток. Особливого сприйняття виставі надав рецитатор Олександр Васін і піаністка Світлана Цимбал.

Рецитатор Олександр Васін і піаністка Світлана Цимбал
Рецитатор Олександр Васін і піаністка Світлана Цимбал

«Намагалась вловити форму, не вглядатись особливо в лиця. Те, що говорив рецитатор, евритмістки показували рухами. Оскільки я знаю німецьку мову, то можу здогадатись», – ділиться враженнями вальдорфська вихователька Ірина Піскач.

Спільне фото евритмістів, організаторів та глядачів вистави
Спільне фото евритмістів, організаторів та глядачів вистави

«Звичайно, ми розуміли, що евритмія – це абсолютно невідомий нашому місту вид мистецтва. І що лучани масово ходять на попсових виконавців, а щось глибинне їх цікавить значно менше. Та все ж, евритмічна вистава – це мегаподія для нас. Коли музика, слова, рухи, вбрання і колір є взаємодоповнюючими, взаємопідсилюючими. І це не просто вистава. Це зазирання в себе. Це палітра відчуттів. Це душа навиворіт.

Коли звучить Стусівське: «Менi здається, що живу не я, а iнший хтось живе за мене в свiтi в моїй подобi» – це вершина людського болю через неминучість буття. Біль у словах, у музиці, у рухах – дивишся і відчуваєш його сам. А він – і в стражданні Христа, і в тому, що зараз наповнює Україну. Він – незворотний. Але водночас біль – це досвід, який допомагає нам змінюватися. І не тільки хлібом живе людина. Не тільки про матеріальне треба думати, а й про духовне» – наголосила голова ГО «12» і вальдорфська вихователька Ірина Кунинець.

Довідково:

Евритмія є обов'язковою частиною вальдорфської педагогіки. Вона поділяється на декілька видів: педагогічну, сценічну, та лікувальну. Заснована в ХІХ століття Рудольфом Штайнером вона має природу формотворення звуків. Її використовують педагогіки, терапії, сценічному мистецтві.

Читайте також: Людяна освіта у Луцьку: садок, школа і при чому тут німці

Які труднощі є в альтернативній освіті

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром