«УКРОПівська» більшість не вела діалог з атовцями в 2017 році, – експерт ЦРУ 

19 Квітня 2018, 13:07
Сергій Григоренко 1932
Сергій Григоренко

У 2017 році «УКРОПівська» влада Луцькради почала менше турбуватися про учасників АТО.

Повідомили про це на прес-конференції ЦРУ у четвер, 19 квітня.

Експерт ЦРУ Сергій Григоренко розповів, що у 2014 році, ще при команді Миколи Романюка, в місті діяли програми підтримки мобілізованих бійців та членів сімей загиблих. Проте з 2016 року, коли до Луцька масово поверталися демобілізовані бійці зі Сходу, місто вирішило зробити акцент на допомозі саме цій категорії військовослужбовців.  

За ловами експерта, міські програми допомагали демобілізованим воїнам швидше адаптуватися до мирного життя, підтримували їх у лікуванні, психологічній реабілітації, допомагали здобувати певні професійні навички, допомагали реалізовувати громадські ініціативи учасників бойових дій та сприяли купівлі житла у співфінансуванні 50/50 з міською радою тощо.

Програми поширювалися на добровольців та демобілізованих, адже на всіх, каже Григоренко, коштів не вистачило б. Тому вирішили допомагати тим, кого забрали на Схід, і хто йшов сам. 

У 2017 році, зазначив Григоренко, вже нова «УКРОПівська» влада почала відповідати за ці програми. Тоді ж і почали виникати проблеми: не було діалогу з учасниками АТО. За словами експерта ЦРУ Григоренка, влада мала раз на квартал збирати атовців і розповідати про стан виконання програм, аби існував діалог можновладців з учасниками АТО. Проте «УКРОПівці» жодного разу не збирали військовослужбовців. 

«Про програми прозвітували на сесії міськради, а перед тим не обговорили проблемні питання з атовцями. І як результат маємо те, що адресну допомогу не освоїли більше ніж на 50%, для психологічної адаптації не використали близько 20% путівок, підтримку ініціатив не освоїли повністю. Безкоштовне медикаментозне лікування не освоїли більше ніж на 50%. Проблеми реабілітації учасників АТО у суспільстві не вирішують, а накопичують», – розповів Григоренко.

Читайте також: «УКРОПівці хочуть тримати освітян під жорстким контролем», – експерт ЦРУ

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024