«Заборольська» справа: кримінального авторитета Алєню звільнили з-під варти

18 Квітня 2018, 17:34
Кримінального авторитета Алєню відпустили 6261
Кримінального авторитета Алєню відпустили

Кримінального авторитета Олега Кравчука, знаного за прізвиськом Алєня, якого підозрюють у причетності до так званої «заборольської» справи, звільнили від тримання під вартою.

Судове засідання відбулося 18 квітня, інформує ВолиньPost.

Захист звернувся до Апеляційного суду Волинської області, щоб оскаржити рішення Луцького міськрайонного суду про обрання чоловіку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою протягом 60 днів і обрати більш м’який запобіжний захід. 

На початку розгляду справи адвокат Віктор Коренга подав клопотання про допит двох свідків Олександра Ровенського та Андрія Киричука. На його думку, Луцький міськрайонний суд незаконно відмовив у допиті цих людей. За словами Коренги, свідки можуть повідомити дані щодо обґрунтованості підозри. 

Читайте також: Місцевий «авторитет» вирішив привернути до себе увагу голодуванням

Захист також попросив суд приєднати до матеріалів провадження характеристику Кравчук а від ГО «Нова ідея», характеристику з місця проживання та свідоцтво про народження, яке означає, що на утриманні підозрюваного є неповнолітня дитина.

Адвокат Сергій Полячук підтримав право журналістів висвітлювати судове засідання, але попросив, щоб не знімали адвокатів і підзахисного. Він додав, що це не є якась боязнь, а прохання з етичних міркувань в рамках презумпції невинуватості. Врешті, суд вирішив допитати потерпілих. 

Основні моменти, на яких наголошував Коренга, це те, що підозра є необґрунтованою і не підтвердженою доказами. У матеріалах є витяг, що затримання відбулося через 19 днів після вчинення кримінального правопорушення і стороною обвинувачення не було надано документів, які підтвердили б причетність підзахисного до цього злочину.

Адвокат заявив, що нема також підтверджень, що його підзахисний може впливати на інших причетних до злочину. Він додав, що Олег Кравчук проживає з дружиною, має на утриманні неповнолітню дитину, змінювати місце проживання не мав бажання. 

Читайте також: Взяли під варту місцевого авторитета «Алєня»

Сергій Полячук заявив про порушення норм кримінально-процесуального кодексу. Він просив звернути увагу суду на те, що потерпілі не вказують на особу підозрюваного, тому є сумнів, що Кравчук брав участь у розбійному нападі. 

«Підозра є неконкретизованою і нечітко сформульованою», - сказав Полячук. На його думку, відсутність роботи в Алєні ще ні про що не говорить, оскільки в ці часи важко працевлаштуватись. 
Підозрюваний Олег Кравчук розповів, що у злочині не винен і буде сприяти розкриттю справи. 

Натомість прокурор висловив переконання, що в сучасному світі керувати організацією злочину можна дистанційно і вони мають дані переписок між підозрюваним і іншими фігурантами злочину. Він підтвердив, що потерпілі прямо не вказують на Кравчука, але в загальному огляді він причетний до справи, навіть більше – коло учасників злочину може бути ширшим.

Слідчий підтвердив, що у вилученому у Кравчука телефоні є переписки із Сергієм Семеновичем та Володимирем Кобиляцьким, які наразі перебувають у розшуку. Переписка, за його словами, відбувалась у дні вчинення злочину. У ній також вказані суми грошей, якими заволоділи розшукувані. 

Слідчий наголосив, що є ризик, що Олег Кравчук у разі звільнення з-під варти може впливати на свідків та ухилятися від рішення суду. Важливим аспектом є також те, що він не отримує жодних доходів, був неодноразово судимий. 

«Мене з того Забороля забрала швидка допомога. Привезли в лікарню, надавали допомогу. Лікарі не відпускали з лікарні, але поліція наполягала завести мене у міськвідділ. У мене більше, чим півлітра крові викачали, у мене провали в пам’яті. Я точно не пам’ятаю, як воно все відбувалося, коли мене допитували у міськвідділку слідчі. Ще також хочу сказати, що цю людину я взагалі не знаю, я бачу її перший раз. У тому заборольському будинку ім’я, прізвище, прізвиського взагалі не чув, щоб хтось згадував», - розказав потерпілий Олександр Ровенський. Він також зізнався, що трьох людей із затриманих знає. Розповів також про судимість за зберігання наркотиків. 

Інший потерпілий Андрій Киричук також розповів, що через отримані удари по голові не пам’ятає, як відбувався допит і що він тоді говорив. Він заявив, що Олега Кравчука бачить вперше в житті і ніколи про нього не чув та що той жодного відношення до його катувань не має. За його словами, люди, які наразі перебувають у розшуку за підозрою у причетності до злочину.

Врешті судді Віктор Гапончук, Віталій Денісов та Петро Філюк задовольнили звернення захисту частково. Рішення Луцького міськрайонного суду про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою скасувати. Натомість йому призначили запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту. Олег Кравчук повинен прибувати на допит слідчих за кожною вимогою, повідомляти про зміну місця проживання, носити електронний засіб контролю та здати паспорт для виїзду за кордон та паспорт громадянина України.

Нагадаємо, 18 березня,в обласному центрі Волині затримали банду з чотирьох осіб, яка знущалася над двома лучанами, вимагаючи віддати їм гроші, квартиру та автомобіль. Ще одного підозрюваного – 47-річного кримінального «авторитета» Олега Кравчука, звільненого з місць позбавлення волі наприкінці 2015 року за «Законом Савченко» затримали 4 квітня.

Читайте також: Луцьк: затримали кримінального порушника «Алєня»

Як відомо, у вересні 2016 року уночі біля торгового центру «Гранд Волинь» через вибух гранати постраждало декілька автівок, одна із них – Lexus, на якому тієї ночі їздив той самий Алєня. 

Також відомо, що цей чоловік був кілька разів судимий, загальний термін перебування за гратами – 24 роки.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром