Лучанам повідомили, що можна і не можна робити у Велику п'ятницю

06 Квітня 2018, 11:57
Що можна і не можна робити в Страсну п'ятницю 4591
Що можна і не можна робити в Страсну п'ятницю

Страсна п'ятниця – одне з найсуворіших свят. Відзначають його 6 квітня. Сьогодні християни згадують про смерть Ісуса Христа і страждання, які Йому прийшлося перенести, аби спасти людство.

Про основні традиції та заборони цього свята пишуть на сайті Gazeta.ua.

Варто зазначити, що Велика п'ятниця – це день найстрогішого посту. Віряни повністю відмовляються від їжі до того часу, поки винесуть із храмів плащаницю. Та й з цього моменту дозволяють лише їсти хліб і пити воду.

Окрім того, в цей день не можна працювати за землі. Українці вірили, якщо в цю п'ятницю посіяти щось, чи посадити, то врожаю точно не буде.

По господарству теж не можна працювати, а також не бажано готувати страви. Не можна доторкатися до гострих металевих предсметів у будинку: не можна шити, вишивати, різати хліб, а тільки ламати.

У Страсну п'ятницю важливо утриматися від алкоголю і плотських утіх. Люди, які нап'ються в цей пісний день, можуть стати алкоголіками. А діти, які були зачаті в Велику п'ятницю, або народжуються хворими, або стають злочинцями.

За повір'ям, у цей Страсний день не можна стригтися та фарбувати волосся, а також не можна йти на інші косметичні процедури.

Паски і будь-які інші великодні здоби, які приготували в цю п'ятницю, не пліснявіють. Шматочок такої паски бережуть вдома весь рік і дають людині, яка захворіла. А також шматок такої паски зберігають до наступного Великодня вдома за іконами – це своєрідний оберіг, який захищає від пожежі. 

Читайте також: Відомо, коли в Луцьку буде Благодатний Вогонь

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром