Лучан запрошують укладати декларації з сімейними лікарями

05 Квітня 2018, 19:26
Близько тисячі лучан уклали декларації з сімейними лікарями 2136
Близько тисячі лучан уклали декларації з сімейними лікарями

Близько тисячі лучан уклали декларації з сімейними лікарями.

Найбільше, 438 – в Луцькому центрі первинної медико-санітарної допомоги №1, що на вулиці Бенделіані. Про це повідомив на прес-конференції начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Микола Якимчук.

Загалом цей центр обслуговує 40 тисяч лучан. Процедура триває 10-15 хвилин, комп’ютерною технікою заклад забезпечений. Пацієнт отримує смс-повідомлення з кодом, який вноситься в декларацію. Документ одразу роздруковується. Один примірник отримує пацієнт, інший залишається в лікаря.

Головний лікар Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги №1 та обласний спеціаліст з сімейної медицини Лідія Кривдик наголосила, що пацієнти, які навіть не підпишуть декларацію, не залишаться без медичної допомоги. Однак в медзакладі з усіма працюють індивідуально та пояснюють про необхідність підписання декларації.

Дві тисячі пацієнтів може обслуговувати терапевт, 1800 – сімейний лікар та 900 – педіатр. Сімейний лікар може стежити і за здоров’ям дитини, з цим мають визначитись батьки. Для того, аби підписати декларацію, необхідно мати лише паспорт та ідентифікаційний код. Для дітей – свідоцтво про народження та документи обох батьків. 

«Якщо для дитини батьки визначились із сімейним лікарем, до дитячої поліклініки звертатимуться лише до вузькопрофільних спеціалістів. Ми інформуємо батьків про необхідність «дитячої» декларації», – відзначила заступниця головного лікаря Луцької міської дитячої поліклініки Галина Ворон.

Усі центри первинної медико-санітарної допомоги Луцька підключені до системи «Електронне здоров’я». Причин для ажіотажу чи поспіху з укладанням декларацій нема, проте бажано до 1 липня визначитись зі своїм сімейним лікарем, бо на тих, хто декларації підпише, виділятиметься більше коштів: 370 та 240 грн відповідно. 

«Передбачено, що суми будуть різними і для різних категорій населення», – наголосив головний спеціаліст з терапії відділу організації надання медичної допомоги та режимно-секретної роботи управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Микола Берник.

 

«Наприклад, для дітей передбачена більша сума, а також і для пенсіонерів. Стосовно людей із хронічними захворюваннями, то вони також забезпечуються необхідними медикаментами за програмою «Доступні ліки». У 2019-2020-му роках відбуватиметься реформування вторинної і третинної ланок охорони здоров’я, буде визначено медичні послуги для надання стаціонарного лікування».

«Підписна» кампанія на ланці первинної медичної допомоги стартувала 2 квітня і на сьогодні вже близько 25 тисяч українців визначились з сімейними лікарями. З 1 липня Національна служба здоров’я укладатиме договори з закладами первинної медико-санітраної допомоги, які набудуть статусу неприбуткових комунальних підприємств.

Лариса АНДРІЙЧУК

Читайте також: Як осучаснюють медичні заклади Луцького району

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром