Так починався світ: у Луцьку малювали писанки, які не посвятять у церкві

05 Квітня 2018, 10:32
Писанки у Луцьку 3859
Писанки у Луцьку

Ми звикли малювати писанки навесні і класти їх до великоднього кошика, аби потім освятити у християнських храмах, побитися ними і з'їсти. Ми звикли говорити «Христос Воскрес», і прикрашати «великодніми яйцями» будинки, дерева і святкові столи. Ми так звикли до кольорової писанки як атрибуту світлого християнського свята, що забуваємо: світ почався з яйця.

У приміщенні «InnerSpace» у Луцьку – не людно. По обидва кінці довгого, складеного з кількох столиків столу стоять лотки з вареними яйцями. За столом – майстер Сергій Столярук. Поруч бігають діти. Я сідаю за стіл і беруся до роботи. Ні, не питати і писати, а малювати яйця. Чомусь тільки ця робота здається в ту мить доречною.

Майстер Сергій Столярук
Майстер Сергій Столярук

На довгому столі - дві свічки, писачки та віск
На довгому столі - дві свічки, писачки та віск

На столі горять дві свічки та лежить підготовлений віск. За столом екс-редактор одного інтернет-видання планує поїздку в гори. Ще ніколи в моєму житті яйця не малювалися так невимушено. Майстер пропонує зразки народних орнаментів, символізм яких настільки глибокий і давній, що візерунки на моїй писанці отримають чи не галактичний сенс.

Я вибираю імпровізацію.

Писанки малювали і кілька тисяч років тому
Писанки малювали і кілька тисяч років тому

Писачок у руках я тримала хіба що на великодньому ярмарку, коли питала: «А що це?». Ви можете тільки уявити вираз обличчя продавчині, що за частку секунди переходив від крайнього здивування до справедливого обурення. Але так вже повелося, що вдома у мене яйця малюють травою і відвареною цибулею. Майстер Сергій Столярук каже, що то спрощений народний варіант. Я не сперечаюся.

Виводити воскові візерунки не так легко, як може здатися
Виводити воскові візерунки не так легко, як може здатися

За столом збираються дуже різні люди
За столом збираються дуже різні люди

Правильно тримати писачок неважко. Важче робити ним «правильні» рухи по не зовсім рівній поверхні яйця. Але ж на те вони і майстерки, аби вчитися. Спочатку треба розділити яйце. Воскові лінії можна проводити як вздовж, так і впоперек. Головне при цьому – мати кілька умовних «зон», у яких можна малювати. 

Тут можна вибрати народний орнамент
Тут можна вибрати народний орнамент

Ідею робити симетричні малюнки я відкинула ще тоді, коли відмовилася від народних орнаментів. Тому на моєму яйці повільно з'являлися кружечки, схожі на планети, «кільця Сатурна», спіральні галактики та олень, як із мультика Тіма Бартона. 

«Все добре, – підбадьорює мене Сергій.– Малювати писанку – це як прописати карту бажань, тільки в знаках і символах. Для всіх характерні свої кольори, і свої щасливі знаки».

Моїми щасливими, очевидно, є концентричні кола та криві трикутники. 

Писанка Марини Ткачової
Писанка Марини Ткачової

Мої найсимволічніші символи
Мої найсимволічніші символи

Тим часом до столу підбігають діти. Невимушено вибирають собі яйця, наносять перший шар візерунків, кидають у банки з барвниками – і продовжують гру, як ніби це не вони хвилину тому виводили на яйці космос, вшановуючи кількатисячолітню традицію. 

Діти залишили яйця у барвниках і побігли гратися
Діти залишили яйця у барвниках і побігли гратися

Перші кольори майбутніх писанок
Перші кольори майбутніх писанок

«Чим барвистіша писанка, тим щасливішою буде сім'я», – розповідає Сергій, занурюючи яйце у наступний колір. Я дивлюся на коричневе «щось» у своїх руках, і подумки радію, що власної сім'ї у мене ще нема.

Поки на яйцях з'являються все нові візерунки, а їх кольори стають дедалі складнішими, до столу підходять сироїди. 

«Воно хотіло жити», – каже чоловік із сивою бородою, поглядаючи на яйце у моїх руках. Дивиться на візерунки і йде. За ним до столу підходить жінка. Малювати вона відмовляється, та, проте, спостерігає. Їх обох розуміють. Здається, тут розуміють всіх і все.

Сергій Столярук обговорює з жінкою особливості сироїдіння, тим часом виводячи незвичайні орнаменти на яйці. Він свою писанку не освячуватиме в церкві. Для нього це яйце – більше, ніж символ Великодня. Більше, ніж символ воскресіння Христа.

Світ починається знову
Світ починається знову

Із яйця почався світ. Колись дуже давно, чийсь давно забутий світ забутих історією людей. Але почався. І у руках Сергія воском і писачком він починається знову. 

Читайте також: У Луцьку діти розписували писанки з митрополитом

 

Людмила РОСПОПА

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39