Німа війна: у Луцьку дивилися емоційний фільм про анексію Криму

30 Березня 2018, 08:42
Афіша до фільму «Крим - як це було» 3268
Афіша до фільму «Крим - як це було»

Героями картини є солдати, офіцери, матроси і навіть звичайні курсанти, які не зрадили своїй присязі на вірність народу України. Вони до останнього виконували свої військові обов’язки на землі, морі і у повітрі.

У луцькій бібліотеці СНУ імені Лесі Українки презентували фільм «Крим – як це було». Стрічка складається з нарізки інтерв’ю та відеофактів про вторгнення і анексію Криму росіянами, починаючи з 28 лютого 2014 року. Документалку дивилися у четвер, 29 березня.

Автором фільму є молодий режисер та сценарист Костянтин Клецкін. Зйомки документальної хроніки робили студії «BABYLON`13» та «DocNoteFilms». У вільному доступі стрічка з’явилася у лютому цього року. Подивитися її можна на YouTube-каналі #BABYLON`13.

Документальний фільм про Крим переміг на фестивалі «Rivne International Film Festival «Dreams city», у номінації «Повнометражний документальний фільм».

Покази кінохроніки пройшли в Бельгії, Польщі, Ізраїлі, Німеччині, Канаді, Іспанії, Литві та Португалії. В українському прокаті картина з’явилась у 2016 році за підтримки Держкіно.

Сюжет стрічки розповідає про опір кримських татар та решти українського населення півострову. 26 лютого вважають «Днем опору Криму російській окупації». Цього дня 2014 року під будівлею Верховної Ради Криму пройшов мітинг на підтримку територіальної цілісності України. На той час мітингувальникам протистояли проросійські активісти, котрі розпочали пропагандистську акцію проти українських військових, прикриваючись цивільними людьми, жінками та дітьми.

Мітинг на підтримку територіальної цілісності України
Мітинг на підтримку територіальної цілісності України

Окупанти телефонували родичам військових копіюючи їхні голоси.  Вони агітували приєднатися до російської держави, а воїнів стати в ряди «кримських» військ.

Окупаційні війська
Окупаційні війська

«Цей момент, коли за 20 днів ти побачив ціну грошам, побачив ціну дружбі, ціну людської вдячності», – поділився своїми думками про перші дні окупації головний сержант 3-го десантно-штурмового взводу Сергій Руденко.

(Кадр з фільму) Сержант Сергій Руденко
(Кадр з фільму) Сержант Сергій Руденко

Неймовірно емоційний фільм дивилися мовчки. 

Читайте також: «Він виглядав як прем’єр-міністр галактики», – крішнаїти про Свамі Прабгупаду.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром