Лучани хочуть контролювати гроші міста через бюджет участі

03 Березня 2016, 13:21
2099 Джерело: vmr.gov.ua

Городяни пропонують, аби в місті запровадили бюджетний регламент та бюджет участі.

Про це йшлося під час презентації програми «Задай курс владі» у середу, 2 березня.

На думку координаторки проекту в Луцьку Юлії Ютовець, місто давно потребує бюджетного регламенту. Крім того, громада повинна впливати на розподіл бюджетних коштів.

«Бюджет участі – це демократичний процес дискусії та прийняття рішень, в якому громадяни вирішують, у який спосіб витрачати частину місцевого бюджету. Ми пропонуватимемо 3-10%  з загального бюджету міста спрямовувати на бюджет участі», – розповіла Юлія Ютовець.  

Присутній на обговоренні Микола Євтушин висловив сумніви, чи варто запроваджувати бюджет участі у Луцьку. Він вважає, що громадською думкою можна ефективно маніпулювати, тобто переконати людей, що саме ця ініціатива дуже необхідна і її потрібно профінансувати із бюджету участі.

«Таким чином, можна збудувати все, що завгодно», – переконаний він.

У свою чергу координаторка Всеукраїнської ініціативи «Активна громада» Олександра Скиба заперечила цю думку. Бюджет участі змусить громадян більш відповідально ставитися до того, що відбувається у їхньому місті, переконана вона.

«Відповідальність починається з того моменту, коли я починаю щось самостійно робити. Це дає нам дуже гарні можливості. Можна виділити на цей розділ саме ту суму, яка буде зручною для міста, тобто не виділяти мільйони гривень», – пояснює переваги бюджету участі Олександра Скиба.

Крім того, депутати міськради та активісти обговорили необхідність створення бюджетного регламенту. Депутат Тарас Шляхтич повністю підтримав таку ідею, проте зазначив, що прийняти документ непросто.

«Розробити та прийняти бюджетний регламент – дуже складна процедура, адже це дуже тонкий документ, який треба якісно скласти. Тут потрібно детально думати над кожним словом, яке вписувати у регламент», – вважає Тарас Шляхтич.

За словами громадського активіста Михайла Шелепа, у Луцькій міськраді вже звучало питання бюджетного регламенту, однак, тема не зрушилася з мертвої точки.

«Але проблема полягає у тому, що мало людей розуміється у цій темі. Проте, якщо залучити громадськість, то можна отримати результат», – переконаний Михайло Шелеп.

Колишній луцький міський голова Богдан Шиба порадив депутатам поспішити з розробкою бюджетного регламенту.

«Його слід розробити та затвердити до вересня цього року, коли розпочнеться бюджетний процес на 2017 рік. В минулому скликанні я кілька разів подавав проект такого документу, але з політичних міркувань його навіть не включали в порядок денний сесії. Наразі депутатський корпус більш як на половину оновлений, тому бюджетний регламент реально прийняти», – сподівається Богдан Шиба.

Нагадаємо, що у середу, 2 березня, у місті презентували програму «Задай курс владі», яка має на меті налагодити діалог громади з Луцькою міською радою та міським головою.

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​ 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром