«Електронний мозок медицини»: все більше лучан створюють електронні картки пацієнта

22 Березня 2018, 22:28
Все більше жителів Луцька створюють електронні картки пацієнта 2973
Все більше жителів Луцька створюють електронні картки пацієнта

У Волинській області створили медичну інфосистему «Реєстр хворих на серцево-судинні захворювання», в якій фіксуватимуть стан здоров’я людей.

Про це розповіли у четвер, 22 березня, в Луцькому центрі первинної медико-санітарної допомоги №2.

Керівник управління охорони здоров’я обласної держадміністрації Ігор Ващенюк зауважив, що створення такого реєстру дозволило їм закупити в кожну амбулаторію центру ПМСД №2 комп’ютер і багатофункціональні пристрої для телемедицини.

«На базі Волинського центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф зробили потужний сервер, до якого підключили майже всі заклади охорони здоров’я області. І це буде електронний «мозок» нашої майбутньої електронної системи медицини області. Таке програмне забезпечення дуже актуальне сьогодні», – пояснив Ігор Ващенюк.

Заступник головного лікаря луцького центру ПМСД №2 Віктор Пахарчук розповідає про електронну систему
Заступник головного лікаря луцького центру ПМСД №2 Віктор Пахарчук розповідає про електронну систему

Ващенюк додав, що надіється, що до кінця 2018 року вдасться зробити повноцінну електронну систему реєстру пацієнтів. З його допомогою буде комфортно працювати і лікарям, і пацієнтам.

Через реєстр хворих на серцево-судинні захворювання пацієнти зможуть з дому записатися до лікаря і подивитися свою картку. На сьогодні під’єднані всі амбулаторії, центри ПМСД, центральні, районні, міські лікарні області і центральна обласна лікарня до цього реєстру.

Реєстр індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення Волинської області
Реєстр індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення Волинської області

Реєстр має дублюючий сервер. Це на випадок, якщо зіпсується один, то на іншому збережеться вся інформація про пацієнтів, і система продовжить працювати. Сервер обов’язково підключений до швидкісного інтернету, аби вчасно передавати інформація про пацієнтів на центральний сервер.

Варто додати, якщо пацієнта зареєстрували хоч раз, то в базі він буде знаходитися постійно. Проте від паперових реєстраційних карток поки не відмовлятимуться.

Сестра медична реєструє лучанку в реєстрі
Сестра медична реєструє лучанку в реєстрі

Доступ до інформації в реєстрі матимуть лікарі в межах своїх повноважень. Лікарі пацієнтів матимуть доступ до інформації про них, більше ніхто. Решта бачитиме лише загальні дані, а історію хвороби – ні. Вся інформація захищена.

У луцькому центрі ПМСД №2 з недавніх пір запрацював такий реєстр пацієнтів і медсестри тільки починають його опановувати.

«У ньому працювати зручно, але витрачаємо багато часу. Ми стараємося, вчимося. Думаю, що незабаром звикнемо, адже на все треба час», – поділилася враженнями від електронної системи медична сестра центру ПМСД №2 Ольга Апшай. 

Читайте також: Чому луцькі медики тікають працювати за кордон

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром