Луцькі бандуристи на ретросвітлинах

14 Березня 2018, 04:04
Модест Левицький 7313 Джерело: https://uk.wikipedia.org
Модест Левицький

В мережі Інтернет вдалось натрапити на унікальну світлину 1930-х років з історії міста Луцька.

На фото зображений повний склад Луцької капели бандуристів, яка існувала в нашому місті в міжвоєнний період. Відомостей вкрай мало.

Відомо, лише, що капелу створили в 1930 році. Її учасниками стали учні Луцької української гімназії, яка діяла в 1895-1939 роках. Скорочена назва ЛУГ. Луцька гімназія в 1920-х роках стає центром національного культурно-освітнього життя Волинського краю. Знаходився навчальний заклад на сучасній вулиці Богдана Хмельницького. Цікаво, що на початках заклад був суто чоловічим. Кардинальні зміни відбуваються в 1920-х роках, коли там починають навчатись і дівчатка. До того ж навчання відтоді ведеться на українській мові, бо до того було лише на польській.

Повертаючись до історії Луцької капели бандуристів, треба сказати, що ініціатором її створення був український бандурист, громадський діяч Модест Левицький, який викладав в гімназіях в Холмі та в Луцьку, де заснував капелу бандуристів. У 1927 році Модест Левицький разом з онуком переїхав до Луцька. Він викладав українську мову в Луцькій українській гімназії.

Для луцьких бандуристів спочатку бандури замовляли у майстрів в Празі та у майстра Костя Місевича, що проживав у селі Млинівці, Бережецького р-ну (сучасна Кременеччина). З часом капела поповнилася іншими інструментами.

В Луцькій капелі бандуристів було дванадцять виконавців. На жаль, капела припинила існування з приходом радянських військ до нашого міста. Більшість учасників були репресовані.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

7
Капела бандуристів міста Луцька. Фото було зроблене в проміжок між 1930-1939 роками.
Капела бандуристів міста Луцька. Фото було зроблене в проміжок між 1930-1939 роками.

7
Модест Левицький
Модест Левицький

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром