Чому луцькі медики тікають працювати за кордон

04 Квітня 2018, 06:18
Проблема кадрів актуальна і для Волині 4699 Джерело: Волинь24
Проблема кадрів актуальна і для Волині

Україна може лишитись без медичних працівників, бо лікарі все частіше виїжджають за кордон.

Проблема кадрів актуальна і для Волині, адже країна-сусід Польща радо приймає на роботу кваліфікованих українців. Повідомляє Sfera-TV.Lutsk.

Начальник управління охорони здоров’я у Волинській області Ігор Ващенюк розповів, що наразі найбільше бракує працівників первинної ланки.

Найчастіше українські медики мігрують у Польщу, Чехію, Німеччину і навіть до Африки. Учасниця україно-польського товариства лікарів на Волині Оксана Гапонова  каже, що за 2017 рік з України виїхало 7000 лікарів. Просте працевлаштування – ще одна причина міграції.

За даними польської палати лікарів, які нам надав директор відділу преси та промоції Кшиштоф Якубяк для того, щоб українським лікарям працевлаштуватись у Польщі необхідний документ що підтверджує медичну освіту, успішне складання медичного іспиту, знання польської мови в усній та письмовій формі на необхідному для лікарів рівні та повна правоздатність.

На території країни працює 904 медики, які отримали освіту в Україні. Мають українське громадянство і працюють у Польщі 304 особи.  Перспективи хороші, адже заробітна плата польських лікарів при повному робочому дні складає від 30 до 50 тисяч і вище українських гривень в еквіваленті. Їде на роботу за кордон здебільшого молодь.

Проте, незважаючи на такі перспективи, не усі студенти волинських медичних закладів ладні одразу після здобуття освіти поїхати працювати за кордон. Фельдшери, які навчаються у Луцькому медичному коледжі не поспішають покидати Україну.

Після вступу у Євросоюз, з Польщі виїхало вісім тисяч лікарів. Тому, там також бракує спеціалістів і поляки змушені залучати їх з інших держав, а Україна – і близько, і вигідно.

Усі чекають змін, які принесе медична реформа. Навіть якщо й зарплатня українського лікаря зросте у шість разів і становитиме понад 18 тисяч гривень, з України все одно ймовірно будуть виїжджати.

Чи врахують цю небезпеку чиновники від медицини – покажуть вже найближчі кілька років.

Читайте також: Перше передньоприводне авто виготовили у Луцьку

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром