Лучанин пропонує штрафувати тих, хто викидає сміття де завгодно

06 Березня 2018, 19:23
За гори сміття треба штрафувати! 3884
За гори сміття треба штрафувати!

Тільки-но зійшов сніг, як ми в чергове побачили картину суцільного засмічення вулиць, дворів, парків, скверів, водойм і всього що нас оточує. Вже зрозуміло: щорічні толоки по прибиранню нічого не дають. За пару місяців все знову покривається пляшками, пакетами, пачками з-під сигарет та іншим непотребом.

Місцева влада тут явно не допрацьовує. І взагалі здається: до цього немає діла ні комунальникам, ні муніципалам, ні патрульній поліції. Всі час-від-часу нарікають на надто м’яке законодавство щодо порушників.

Читайте також: Місто тоне у смітті: лучани публікують апокаліптичні світлини неприбраних дворів

Про можливість їх «наказати», власне я й хотів дещо сказати.

Ті хто смітить можуть бути покарані згідно двох статей Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У статті 152 передбачено що порушення правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб чи суб'єктів підприємницької діяльності - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів.

Є ще одна цікава стаття № 119 під назвою «Порушення правил користування засобами автомобільного транспорту та електротранспорту». Вона передбачає що викидання сміття та інших предметів з вікон і дверей автобусів, маршрутних таксі, тролейбусів або трамваїв тягне за собою попередження або накладення штрафу від 0,5 до одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Але подібні правопорушення є із розряду ексклюзивних.

Тепер розберемося: як вираховуються суми штрафів, і чи справді вони нікчемно-малі для того аби зупинити хуліганів, правових нігілістів і просто «свиней» в людській подобі.

Читайте також: Ковельська: жителі вулиці обабіч дороги виставили пакети зі сміттям

Система розрахунку штрафів заплутана як і все наше нинішнє законодавство. Проте для фахових економістів і юристів (наприклад з адміністративної комісії міськвиконкому яка виносить постанови про штрафи) розібратися тут не складно. Варто орієнтуватися й усім іншим небайдужим громадянам.

Суми штрафів вираховуються від суми неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, а він визначається наступним чином.

Телевізор валявся за 100 метрів від Центральної площі Луцька і за 50 м. від фонтанів при вході в парк
Телевізор валявся за 100 метрів від Центральної площі Луцька і за 50 м. від фонтанів при вході в парк

Пункт 5 підрозділу 1 розділу ХХ (перехідні положення) діючого Податкового Кодексу України гласить: «якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума в розмірі 17 гривень, крім норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної підпунктом 169.1.1 пункту 169.1 статті 169 розділу IV цього Кодексу для відповідного року».

Підпункт 169.1.1. гласить, що ця податкова соціальна пільга визначається у розмірі, що дорівнює 50 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, - для будь-якого платника податку.

Крісло на обочині дороги
Крісло на обочині дороги

Хтось вивіз цілий бус пляшок у парк біля слона над Сапалаївкою
Хтось вивіз цілий бус пляшок у парк біля слона над Сапалаївкою

Згідно із Законом «Про Державний бюджет України на 2018 рік» (з ухваленим 07.12.2017р) він становить 1762 грн. Беремо 50% від нього й отримуємо 881 грн. Отже штрафи повинні вираховуватися не від суми 17, а від 881 грн.

Тож за викинуте не там де треба сміття, згідно статті 152 адмінкодексу  штрафи набігають не маленькі. Для фізичних осіб це: 881*20 неоподаткованих мінімумів = 17 620 грн. і вище. Для посадових осіб чи суб'єктів підприємницької діяльності: 881*50 неоподаткованих мінімумів = 44 050 грн. і вище.

Навпроти Дитячої залізниці над Сапалаївкою викинули будівельне сміття з дев'ятиповерхівки
Навпроти Дитячої залізниці над Сапалаївкою викинули будівельне сміття з дев'ятиповерхівки

Можливо, питання розрахунку сум штрафів є дискусійним, адже в нашому заплутаному законодавстві можна завжди знайти суперечливі норми. Можливо, тому такі великі штрафи за засмічення територій ніколи у нас не накладалися. Але цю ситуацію треба змінювати і використовувати всі можливості для покарання тих хто робить з нашої країни суцільний смітник.

Сергій Кичій

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024