Експерт ЦРУ Григоренко назвав конфлікти, які «заварили» самі ж «укропівці»

01 Березня 2018, 11:14
Сергій Григоренко 3324
Сергій Григоренко

Експерт громадської організації «Центр розвитку урядування» Сергій Григоренко назвав скандали, які спричинила в місті Луцьку нинішня «укропівська» більшість.

Розповів про них він під час круглого столу щодо підвищення цін на розміщення зовнішньої реклами в обласному центрі у середу, 28 лютого.

«Бізнес забезпечує умови життя великої кількості людей, і його не можна нищити. Було б злочином убивати бізнес, у який вкладена праця багатьох людей, і який став для них місцем реалізації і джерелом засобів існування», – цитатою відомого підприємця Генрі Форда розпочав свій виступ Сергій Григоренко.

Він пояснив: якщо заглибитися в історію міста Луцька в часи незалежності, коли власне бізнес з’явився, то можна побачити, що всі попередні владні команди бачили однією зі своїх функцій допомагати бізнесу, сприяння йому, а в разі вирішення якихось конфліктних ситуацій, ставати арбітрами між бізнесом і громадськістю.

«Коли при владі була наша команда, зокрема,  Миколи Романюка, то ми, як влада, старалися не роздмухувати ті конфлікти, а намагалися бути посередниками: створювали робочі групи, шукали рішення, яке і лучан задовольнить, і бізнес. Так має діяти і нинішня влада, тобто бути модератором і пом’якшувати ті конфлікти. Однак цього немає», – пояснив Григоренко.

Що ж люди бачать зараз?

Після смерті Миколи Романюка «УКРОП» в шахрайський спосіб, на думку експертів ЦРУ, здобув владу в місті Луцьку через зраду частини депутатів, через певні непрозорі дії. І всі бачать, що конфлікти, зокрема економічні, в місті є.

Експерт Сергій Григоренко назвав найбільші з них, які спричинила нинішня влада.

Перший, каже експерт, – це конфлікт, який виник навколо Центрального ринку. Абсолютно непрозоро за декілька днів до сесії внесли проект рішення про створення КП «Луцькі ринки», і, відповідно, не продовжили договір із облспоживспілкою. Рішення ухвалили і все, ніякого діалогу з підприємцями не було. Вони не знали, що буде далі. Тобто, понад 300 підприємців хвилювалися про свою долю.

Читайте також: У місті нашвидкуруч створили КП «Луцькі ринки»

Другий конфлікт – з рекламістами. Відбувся в такий самий спосіб: з порушенням регламенту, в останній день, без публічного обговорення, без діалогу з підприємцями.

«Влада на 49,9% підвищила тариф на розміщення зовнішньої реклами, перед цим не продовжуючи дію знижки, яку ми, як команда Романюка, завжди продовжували. А тут відмінили знижку 35%, і через деякий час майже на 50% піднімають вартість. Це абсурд і ганьба нинішній владі», – зазначив Григоренко.

Третій конфлікт – штучний, зав’язаний навколо «МакДанальдзу». Григоренко зазначив, що був інвестор, який готовий вкладати в «МакДональдз». Проте, знову ж таки, в непрозорий спосіб, за декілька днів до сесії, Ігор Поліщук написав, що вони скасують рішення міськради про продаж ділянки з аукціону. Так вони й зробили.

Читайте також: «МакДаку» не бути: у Луцьку таки облаштують сквер авіаторів

За словами експерта, ця влада мала б у 2017 році винести цю ділянку на аукціон, продати, отримати хороші кошти для міста, отримати нормальне місце, де би працювала молодь.

Також Сергій Григоренко зауважив, що незабаром зародиться наступний конфлікт – щодо маршруток. Тому що, наголошує Григоренко, вже сьогодні є окремі підприємці, як,і на думку «укропівської» влади, є нелояльними до них.

«Наприклад, Олег Колесник, який має кілька маршрутів. І вже цю людину через рішення судів влада починає знищувати. Тобто, наступними жертвами можуть стати перевізними. За нашою неофіційною інформацією, ми очікуємо, що в 2018 році буде перерозподіл ринково-маршрутних перевезень в місті Луцьку. Тобто ми бачимо, що відбувається наступ на бізнес. Влада не допомагає бізнесу, а створює конфлікти, які ускладнюють життя підприємців у різних галузях. І це створює в Луцьку нехорошу атмосферу для бізнесу», – зауважив експерт ЦРУ.

Григоренко каже, що те, що створили попередні команди Кривицького, Шиби, Романюка, коли Луцьк тримався як хороше місце для бізнесу, на жаль, такими діями влада руйнує.

Чому вона це робить?

Перше, на думку експертів ЦРУ, це непрофесіоналізм, тому що влада створена з випадкових осіб, які не мали досвіду у публічному управлінні. Друге, ймовірно, це може бути бажання заробити. І третє – влада сповідує, що має бути тільки одна точка зору.

Тобто, за словами експерта, якщо є підприємці, які наважуються захищати свій бізнес, наважуються критикувати владу, то, на думку нинішньої влади, їх треба покарати.

«І ми бачимо, що покарання приходить невідворотно. Ми, звичайно, це засуджуємо. Висновок – потрібно організовувати якісь круглі столи, обговорення, тому що на них підприємцям є можливість висловитися. А нинішня влада їх не чує», – додав на завершення Сергій Григоренко.

Читайте також: «Підвищення цін на рекламу призведе до банкрутства підприємств, які нею займаються», – експерт ЦРУ

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром