Суд визнав незаконним взяття під варту адвоката, якого підозрюють у хабарництві

27 Лютого 2018, 13:45
5946

У Луцьку розглянули скаргу щодо Павла Лозовського, якого, на думку адвокатів області, незаконно та безпідставно затримали вдруге. А також прослухали клопотання старшого слідчого відділу прокуратури Волинської області щодо зміни запобіжного заходу затриманому.

Суд відбувся у понеділок, 26 лютого, в Волинському окружному адмінсуді, що на Конякіна.

Нагадаємо, що скаргу волинські правозахисники розмістили 26 лютого на сайті Ради адвокатів області. У ній йшлося про те, що затримання було незаконним і є психологічним тиском на адвоката. Адже попередньо, 25 лютого, слідчий суддя Луцького міськрайонного суду відмовив у клопотанні про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Для Лозовського обрали інший запобіжний захід – у вигляді особистого зобов’язання, тобто він міг перебувати на волі, але виконувати обов’язки, які скаже суд. Та одразу після оголошення рішення суду Лозовського знову затримали.

Тому адвокати вирішили подати скаргу в суд. Сторона захисту Лозовського стверджувала, що прокуратура ніяк не аргументувала затримання їхнього колеги перед безліччю осіб, які були присутні на суді. Його просто завезли до Волинської прокуратури і склали протокол затримання. Клопотання від сторони обвинувачення адвокати теж вважають незаконним, адже подали його не одразу після скарги, як це потрібно було зробити, а в післяобідню пору.

1
Адвокат Лозовський зі своїми адвокатами
Адвокат Лозовський зі своїми адвокатами

Як пояснила адвокатка Ольга Юнчик, у протоколі є інформація про те, що затримати особу можна в тому випадку, якщо є ґрунтовні підстави вважати, що людина може втекти з метою ухилення від кримінальної відповідальності. Проте під час судового засідання, 25 лютого, слідчий і прокурор не навели достатню кількість доказів про те, чому затриманий може накивати п'ятами.

Під час судового засідання 26 лютого допитали також і голову Ради адвокатів Волинської області Галину Руденко. Вона зауважила, що Раду адвокатів теж не повідомили про затримання їхнього адвоката вчасно.

«З приводу другого затримання адвоката Лозовського 25 лютого можу сказати, що воно було незаконним, адже Раду адвокатів Волинської області негайно мали повідомити про те, у зв’язку з чим повторно затримують Павла Лозовського. Та цього не зробили. Мені лише відповіли: «хто я така, що мені повинні повідомляти таку інформацію». Та згодом лист таки надіслали на пошту о 16:42, проте без підпису. Тому порушення істотні», – пояснила в залі суду очільниця Ради адвокатів області Галина Руденко.

Колегія адвокатів зазначила, що затримання відбулося з кричущими порушеннями прав людини. Тому адвокати попросили визнати такі дії протиправними і негайно звільнити Лозовського в залі суду з-під варти.

Сторона обвинувачення уважно вислухала сторону захисту. Слідчий і прокурор пояснили, що всі рішення приймали законно. Підсудному, за словами слідчого, роз’яснювали підстави для затримання, про що свідчать записи у протоколі затримання. Тому сторона обвинувачення в свою чергу просила суд не задовольняти скаргу адвокатів. Адже Лозовський вчинив тяжкий корупційний злочин, який передбачений покаранням у вигляді позбавлення волі від 5 до 10 років.

1
Адвокати, які прийшли підтримати Лозовського
Адвокати, які прийшли підтримати Лозовського

А також слідчий зазначив, що сторона обвинувачення надсилала електронний лист на пошту імені голови Ради адвокатів області. А також дзвонила на телефон, що зазначений на сайті ради адвокатів, і окрім того, дзвонила безпосередньо на особистий телефон голови ради.

Тому аби Лозовський не спотворив чи знищив суть будь-яких документів, електронних носіїв інформації, що мають важливе значення у встановленні обставин кримінального правопорушення – взяття хабара, сторона обвинувачення попросила суд задовольнити клопотання та залишити запобіжний захід щодо Лозовського – утримання під вартою.

Після вивчення всіх документів, які долучили до справи, суддя Ігор Ясельський виголосив рішення суду: звільнити Павла Лозовського з-під варти та вважати дії прокуратури області щодо затримання незаконними.

Читайте також: Назвали імена братів судді й адвоката, яких впіймли на хабарі в Луцьку

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром