«Це рейдерство», – луцькі рекламісти про суттєве підняття тарифів на зовнішню рекламу

23 Лютого 2018, 13:26
У Луцьку підняли тарифи на зовнішню рекламу 3598 Джерело: pershyj.com
У Луцьку підняли тарифи на зовнішню рекламу

У Луцьку суттєво збільшили розмір орендної плати за розміщення реклами на бордах.

Про це стало відомо на останньому засіданні виконавчого комітету, повідомляє сайт «Перший».

Луцькі оператори зовнішньої реклами забили на сполох. Кажуть, що міська рада зробила це без попередження та вже вдруге з початку цього року підняла тариф.

За словами голови Асоціації рекламістів Волині Сергія Ковальчука, з першого січня тариф за тимчасове користування місцем розташування рекламних засобів зріс на 77 відсотків, а згідно рішення виконкому з 1 березня зросте ще на 49 відсотків. 

«Для бізнесу це означає крах. Нам доведеться піднімати ціни на рекламу пропорційно на стільки, на скільки її підняла міська рада, але для охочих розмістити рекламу на бордах – це дорого. 30 відсотків клієнтів вже відмовилися працювати з нами вже у січні після попереднього підняття тарифу», – розповів Сергій Ковальчук, який працює в компанії «Бренд борд». 

Читайте також: У Луцьку збираються збільшити плату за місце реклами

Реклами на бордах стане менше через «кусючі» ціни
Реклами на бордах стане менше через «кусючі» ціни

 

Він розповів, що від реклами на бордах відмовляються навіть великі компанії, а що вже тоді говорити про дрібні фірми, які не зможуть собі дозволити зовнішньої реклами.

«Відмовляються навіть великі компанії, які проводять аналітику, наприклад «Нова лінія», Vodafonе. Вони нам встановили ліміт, але ми у нього не вписувалися… Маленькі фірми просто не можуть потягнути оренду бордів. Щоб конструкції не пустували, на разі ми здаємо їх по собівартості, – краще вже так, аніж нічого», – поскаржився рекламіст. 

За його словами, згідно рішення виконкому, з першого березня для операторів зовнішньої реклами, які орендують місце розташування рекламних засобів у міської ради, найдешевшими є віддалені від центру міста конструкції – вони вартують від 3 тисяч гривень на місяць. Найдорожча конструкція, яку орендує в міста компанія «Бренд борд», вартує 5460 гривень.

Найдешевшими є віддалені від центру міста конструкції
Найдешевшими є віддалені від центру міста конструкції

 

Представник рекламної компанії «Міст медіа» Віталій Самчук називає суттєве підняття тарифів на рекламу тиском на бізнес.

«За словами начальника відділу підприємництва пані Рибай, ми продаємо борди за 6500 гривень. Це неправда. Середня ціна за борд у 2017 році від 2100 до 2500 гривень.

У мене є трьохсторонній щит на Ковельській, за який після підняття тарифу, буду платити 7400 гривень оренди для міської ради. Хто готовий у мене за такі гроші купувати рекламу? Невже ринок такий насичений і економіка в країні розвивається на стільки?», – обурюється Віталій Самчук.

Оператори зовнішньої реклами кажуть, що перед підняттям тарифу не проводилося жодних регуляторних процедур, ніякого оприлюднення чи обговорення, мовляв, все робилося тишком, а проект рішення був складений за день до засідання виконавчого комітету Луцької міської ради.

«Все робилося для того, щоб нанести удар… Це рішення або політичне, або рейдерське», – вважає Сергій Ковальчук. 

Перед підняттям тарифу не проводили жодних регуляторних процедур
Перед підняттям тарифу не проводили жодних регуляторних процедур

Середня ціна за борд у 2017 році від 2100 до 2500 гривень
Середня ціна за борд у 2017 році від 2100 до 2500 гривень

 

«Перший» поцікавився у рекламістів, яка ситуація із орендою бордів в інших містах України. З’ясувалося, що Луцьк є найдорожчим серед західних українських міст. Вартість оренди борда в міської ради для операторів зовнішньої реклами вища в 3-4 рази.

«Львів – місто-мільйонник, там теж високі ціни, але якщо говорити про вартість бордів в центральній частині Луцька, то ми вже давно випередили Львів. Одна площина у Львові вартує 2,5 тисячі гривень. У Луцьку на вулицях Набережна, Глушець – 5400.

У Рівному на окраїнах міста двосторонні щити – 800 гривень, центральна зона – 1500 гривень. У Тернополі ціни ще ніч, ніж у Рівному», – розповів голова Асоціації рекламістів Волині Сергій Ковальчук.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024