Медики відповіли на запитання батьків щодо поліомієліту

21 Лютого 2016, 14:31
2822

Експерти-імунологи розповіли лучанам про важливість щеплень проти поліомієліту, спростували поширені в Інтернет мережі міфи та відповіли на запитання батьків щодо небезпечної хвороби.

Зустріч відбулася у суботу, 20 лютого, у приміщенні Волинської обласної бібліотеки імені Олени Пчілки.

Ділилися своїми знаннями з батьками головний імунолог Києва Федір Лапій та міський педіатр Луцького управління охорони здоров'я Світлана Ніколаєнко.

Вони розповіли, що на початку 20 століття з хворобою боролися тим же принципом, яким на той час навчилися справлятися з віспою. Однак, перша спроба створення вакцини проти поліомієліту була невдалою. Лише у 1950-тих вдалося розробити два види вакцини: інактивована ( ІПВ) та оральна (ОПВ) протиполіомієлітна вакцина, якій завдячуємо тим, що «дикий» вірус перестав активно циркулювати.

Змішаною вакцинацією тепер користуються чи не усі країни світу, а з 2006 року цей вид щеплень використовують в Україні.

«Ми були вільними від поліомієліту. Однак благополуччя закінчилося у 2010 зі спалахом хвороби у Таджикистані. Тоді знаходилися на пороховій бочці, адже ризики завезення хвороби в Україну стали дуже високими», – пояснив Федір Лапій.

2014 року в Україні з'явилися біженці та прифронтові території. У зв’язку з цим, за словами лікаря,контролювати поширення інфекцій на тій території важко. Ризики виникнення і поширення хвороб збільшилися, а купити вакцину нелегко і досі.

«Це не м'ясні продукти, які ви можете вибрати та ще й поторгуватися. Вакцини – це не продукти, якими ви можете перебирати. Термін вироблення ОПВ – 9 місяців. Україна має постійну проблему із закупками на законодавчому рівні»,  – каже Федір Лапій.

2014 року річну потребу вакцини в Україні закупив уряд Канади, адже там функціонує велика українська діаспора. Вони надали близько трьох мільйонів канадських доларів для щеплень.

«Тепер на міжнародній арені від нас втомлюються, бо ж дають вакцину, а ми її утилізовуємо. Тому була вимога навчити медперсонал користуватися нею,щоб не допустити повтору 2008-2009 років», – каже Федір Лапій.

Міський педіатр Світлана Ніколаєнко наголосила, що нині ситуація зі щепленнями у Луцьку невтішна. Однак, висловила надію, що зустріч вплине на батьків і кількість охочих зробити щеплення збільшиться.

«Сподіваюсь, ви навчите тих, хто з якихось причин слухає друзів, колег. У мене склалося враження, що «сусідка – сусідці сказала» є більш важливими інформативними даними, ніж ті, що є насправді. Тому будемо сподіватися, що цей останній тиждень імунізації буде більш ефективним», – зазначила Світлана Ніколаєнко.




1









 

 

 

Коментарі
21 Лютого 2016, 19:49
Якщо буде все відкрито і прозоро і чесно то все буде добре. Де фотокопіі документів на вакцину? Хто з доповідачів відкрито прищепив себе, якщо все безпечно?
22 Лютого 2016, 23:09
Лікар, що виступає, сам очевидно прихворів. дуже невтішний вигляд.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром