Як встановити лічильник на тепло: покроковий алгоритм

14 Липня 2015, 18:15
6145

Енергоощадні заходи вже не звучать як пусті слова, а зі стрімким підвищенням тарифів чимало лучан опинились перед проблемою - чи варто встановлювати лічильники на тепло, і якщо так, то яким чином це можна зробити. 

Жильці, які встановили собі лічильники на тепло, сплачують відповідно до отриманих гігакалорій, а не загальної норми на квадратний метр.

Район. Луцьк поспілкувався детальніше на цю тему з Михайлом Імберовським - активістом, який займається інформаційною роботою щодо теплоощадної кампанії в Луцьку.

Ініціатива лучан - це першочергова проблема. Якщо жильці зуміють мобілізуцватися, то вважаймо - це вже половина роботи. Часто під'їзди чи й цілі будинки обурюються, нібито не вони повинні займатися справами, що стосуються енергоощадності. Але хто тоді повинен? - запитує Імберовський.

В офіційній статистиці від "Луцьктепла" оприлюднено середні показники оплати за останній сезон:
  • споживачі, котрі не мають лічильників на тепло, сплачували в середньому 9,62 грн за квадратний метр
  • споживачі з лічильниками на тепло - 5,80 грн
  • ОСББ "Лучани" - 3,40 грн
 
Років 7-5 тому лучани не відчували особливої потреби у теплоощадних заходах, нині ж це стало відчутно бити по гаманцеві, якщо тепло подорожчає десь у півтора рази, то нескладно підрахувати, в скільки це обходитиметься людям з неутеплених будинків та ще й без лічильників на тепло. 
Шість років тому я вирішив, що буду платити лише за тепло, яке до нас доставили. І це себе виправдало. У січні я заплатив за 67 квадратів площі 200 гривень, хоча без лічильника у мене пішло б у межах 600. За опалювальний сезон я зекономив усередньому 30 %, і це збігається зі статистикою, що її пропонують провідні експерти із енергоощадності, - інформує Імберовський.
Покроковий алгоритм для встановлення лічильника на тепло
Покроковий алгоритм для встановлення лічильника на тепло
 
Активіст ГО "Самопоміч" мешкає у дев'ятиповерхівці на вулиці Ветеранів і пригадує, що коли він виступив ініціатором, сусіди його швидко підтримали. Погодившись на лічильники, вони суттєво економлять, наприклад, у березні та квітні не платили ні за стояки, які не гріють, ні за зайве тепло, таким чином - позбавили себе від маси проблем, з якими регулярно стикаються люди в різних куточках міста.  
 
 
Кампанія за теплоощадність заохочує лучан і до встановлення індивідуальних теплових пунктів. Звісно, це більш затратно, але досвід диво-будинку на проспекті Відродження свідчить про те, що справа цілком окупна.  До слова, у Луцьку діє 147 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, серед яких вісім створені у 2015 році.
 
Ярослава БЛИСКАВИЦЯ
 
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром