ТОП-5 проблем, які виникають через створене КП «Луцькі ринки»

08 Лютого 2018, 15:05
Сегрій Григоренко 2537
Сегрій Григоренко

Експерт громадської організації «Центр розвитку урядування» Сергій Григоренко окреслив п’ять загроз, які з’являються від створення комунального підприємства «Луцькі ринки».

Про це він розповів під час круглого столу в приміщенні антикафе «Іnnerspace» у четвер, 8 лютого.

Нагадаємо, що на останній сесії міської ради «укропівська» більшість ухвалила рішення про створення комунального підприємства «Луцькі ринки».

В чому існують загрози зараз, розповів Сергій Григоренко.

►Тимчасовий характер нинішньої влади

«Ця влада не була обрана законно, зокрема, виконуючий обов’язки міського голови від «укропівської» більшості. Всі вони не були обрані в результаті демократичних виборів. Якби їх, наприклад, обрали з пропозицією: знести Центральний ринок, змінити його, і деякі лучани підтримали б їх, то це одне. Адже отримати підтримку від більшості виборів – позитив. Але ця влада тимчасова. Низка політичних сил оскаржує її утворення способом формування більшості, усунення секретаря міськради Юлії Вусенко. Тому непостійний характер цієї влади підриває довіру до таких серйозних рішень, які ця влада пробує продукувати».

Читайте також: «Команда міськради Луцька є непрофесійною та нелегітимною», – експерт ЦРУ

►Непрозорий спосіб створення комунального підприємства

«Деякі депутати міської ради заявляють, що отримали проект рішення про створення «Луцьких ринків» на електронні пошти за день до сесії, хоча за регламентом Луцькради мали би отримати за 21 день. Тобто, не обговорювали це рішення з підприємцями. Отже, рішення є непрозорим. З нашої точки зору, це свідчить про те, що рішення прийняли «на верху». Тобто прийняв його або Ігор Палиця і дав наказ про створення, або Олександр Товстенюк».

►Відчуження земельних ділянок «укропівською» більшістю

«Нинішня більшість керує земельними ділянками. Є скандал із земельною ділянкою на вулиці Глушець, до якої причетні окремі депутати «УКРОПу». Також є скандал з ділянкою на вулиці Рівненській, яка знаходиться в комунальній власності під теплицями колишнього Зеленого господарства. Депутати-«УКРОПівці», або особи, які наближені до них, непрозорими методами намагаються відчужити ці дві земельні ділянки, які можна б було виставити на аукціон і отримати великі гроші. Тобто є комерційний інтерес. І тут, ймовірно, створення комунального підприємства «Луцькі ринки» теж може мати комерційний інтерес.

►В Луцьку є більш проблемні ринки, ніж Центральний

«Є так званий автомобільний ринок на вулиці Єршова, який три чи чотири роки не платить оренди міській раді. І якщо під час функціонування ринку станеться, не дай бог, якась пожежа чи техногенна катастрофа, рятувальники не зможуть проїхати через нього. Тобто, ринки є проблемніші, до яких влада мала би насправді приділяти більше уваги. Та, на жаль, цього немає».

►Не можна створити комунальне підприємство, яке об’єднає всі ринки в Луцьку

«Влада і доповідачі з цього питання говорили, що в перспективі підприємство «Луцькі ринки» нібито має об’єднати всі ринки обласного центру, але в місті їх є 16, які мають різну територію, різну форму власності, різних власників і терміни оренди. Тому це абсолютна утопія. Неможливо буде впродовж, як мінімум, десяти років об’єднати не те, що всі ринки, а й половини. Це просто нереально».

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром