Як виглядав модерний під'їзд у колишній луцькій казармі

08 Лютого 2018, 01:16
Креативний під'їзд у луцькій казармі 7161 Джерело: Хроніки Любарта
Креативний під'їзд у луцькій казармі

У процесі модернізації Луцьк змінювався і став такий, який є. Зі світом направду відбувалося щось дуже цікаве у ХІХ і ХХ століттях. Архітектура як одна зі сфер мистецтва стала хорошим виразником змін, пишуть Хроніки Любарта.

І це є складником цінності архітектурних споруд тих часів. Зрештою, як і будь-яких інших. Проте наголошення власне на модерних спорудах важливе для артикуляції значення «конструктивістських ідей» в широкому сенсі, що лягло в основу повоєнного постмодерного світу.

Пропонуємо вам фото одного з типів луцьких під’їздів, своєю архітектурою він відображає тодішній відтинок історії міста.

КАЗАРМА ЦЕГЛЯНОГО ТИПУ

Масивні тумби, імітація старовинних склепінь, вузькі проходи – це те, що можна знайти в луцьких казармах цегляного стилю. І феномен: серед цього зустрічаємо широкі різьблені двері естетики модерну. Хоча Луцьк зламу ХІХ-ХХ століть весь був забудований цегляним стилем, йому властива була своя стилістика дверей, але не та, яка притаманна зазвичай великими громадським спорудам у центрі міста.

Двері у луцьку казарму
Двері у луцьку казарму

Наприкінці ХІХ століття почали будувати казарми для військових на колишніх яровицьких полях. Фінансування забезпечив Генеральний штаб. Розплановані казарми мали розташуватися обіруч нової бригадної церкви напроти вокзалу вздовж вулиці Вокзальної. 

За кілька років збудували до 10 будівель. Багато декоровані орнаментом з цегли двох кольорів – червоної та жовтої – ці будівлі стали чи не найкращим прикладом архітектури цегляного стилю в місті.

Креативний під'їзд у луцькій казармі
Креативний під'їзд у луцькій казармі

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром