«Азовці» з Луцька розповідали полкові історії

06 Лютого 2018, 15:14
Бійці «Азову» розповідають полкові історії 5955
Бійці «Азову» розповідають полкові історії

Вони обороняли Маріуполь. Кожен з них рік, два чи навіть більше прослужили у зоні проведення АТО, і всі вони готові знову стати до бою за Україну, якщо в тому буде потреба.

Зустріч із ветеранами полку «Азов», приурочена до третьої річниці Широкинської наступальної операції, відбулася у вівторок, 6 лютого.

Слухати волинських бійців прийшли ліцеїсти обласного військового ліцею та студенти педколеджу.

Перед ними у приміщенні обласного краєзнавчого музею виступили ветерани полку «Азов» – Олексій Кушнєр (Лікар), Андрій Д‘яченко (Хорват), Сергій Цуз, (Моцарт).

«Азовці» розповідали про полк та його історію
«Азовці» розповідали про полк та його історію

Слухати азовців прийшли ліцеїсти військового ліцею та студенти педколеджу
Слухати азовців прийшли ліцеїсти військового ліцею та студенти педколеджу

Бійці розповідали про історію полку, походження власних позивних, а також про те, як їм багато разів дивом доводилося уникати смерті.

Батальйон «Азов» утворився у 2014-му. У травні російськими агентами готувалися провокації, під час яких сепаратисти збиралися захопити Маріуполь. Саме тоді добровольчий батальйон «Азов» у складі 56 «чорних чоловічків»  прибув до міста із завданням завадити його окупації. Маріуполь звільнювали боєм, у якому загинуло 5 сепаратистів, і близько 30 було взято в полон.

Пізніше на основі батальйону сформували полк спеціального призначення, що і сьогодні діє у складі Нацгвардії України. Саме цей полк зробив єдиний за час АТО успішний стратегічний наступ українських військ.

У складі формування ще на самому початку були волиняни.

«Моцарт» Андрій Цуз пояснив, що позивні вони обирали таким чином, аби ті могли якнайменше розповісти про бійця. Сам він, каже, до музики не має жодного стосунку і в ній не розбирається.

Сергій Цуз (Моцарт)
Сергій Цуз (Моцарт)

Розповідали також про полкові будні і суворий вишкіл грузинськими спеціалістами.

Зокрема, речник полку Андрій Д’яченко, відомий під позивним «Хорват», розповів, що солдати з Грузії тренували їх дуже жорстко. Будили о четвертій ранку, заганяли в море чи на полігон, оголошували учбову тривогу, і змушували пакувати у автомобіль зброю і боєприпаси.

Учасникам зустрічі показували фільм про звільнення Маріуполя
Учасникам зустрічі показували фільм про звільнення Маріуполя

Одного разу після чергового оголошення тривоги бійці без особливого ентузіазму склали у авто зброю і боєприпаси, половину завбачливо залишивши на місці дислокації. Яким же було їх здивування, коли з’ясувалося, що це не навчальна тривога, і що їх чекає справжній бій.

Розповіли також, як одного разу змія на дорозі вберегла хлопців від вірної смерті. Рептилія не дала їм пройти стежкою в горах, і вони мусили звернути. Коли ж вони звернули, за кілька хвилин у місце, де була змія, влучили «гради».

Тепер у музеї буде тематична експозиція, присвячена полку «Азов»
Тепер у музеї буде тематична експозиція, присвячена полку «Азов»

Серед елементів експозиції - стенд з історією полку
Серед елементів експозиції - стенд з історією полку

Історія полку «Азов», за словами бійців, – це приклад того, як потрібно оберігати власну державу. Вони пишаються, що є частиною полку, та вірять, що саме такі формування врешті приведуть Україну до перемоги.

Читайте також: Пояснили, чому лучани знову отримують повістки з військкомату.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром