Хто став причиною будівництва залізниці у Луцьку

03 Лютого 2018, 05:45
Луцький вокзал 7758 Джерело: IGotoWorld
Луцький вокзал

Луцький залізничний вокзал визнали одним з найкрасивіших в Україні. Ха! А ще не далі як п’ять років тому ця споруда змахувала на допотопну станцію якогось райцентру!

Та й осучасненим виглядом не всі були задоволені, скептично називали «молитовним будинком», пише Таблоїд Волині.

А тепер от є привід гордитися. «Чули? Про наш вокзал пишуть, що найкрасивіший!»

Мало того, у нього ще й історія цікава. От наприклад, один цікавий факт.

ПЕРЕД ІМПЕРАТОРОМ НЕ СОРОМНО

Появою залізниці Луцьк завдячує російському імператору Олександрові ІІІ. У1890 році він був у цих краях на військових маневрах. Захотів самодержець відвідати повітове місто Луцьк, і поцікавився в одного із своїх вельмож: чи є до Луцька залізниця?

Підлеглий глянув на карту, уздрів напис «станція Луцьк» (яка була розміщена в… Ківерцях) і ляпнув «Є, Ваша величносте!».

Вже потім горе-чиновник зрозумів, що станція «Луцьк» стоїть на гілці Київ-Брест, за 11 верст від повітового центру. Але, щоб зберегти добре ім’я чиновника і не завдати царю незручностей, вирішили негайно прокласти до Луцька залізницю.

Роботи почалися 1 серпня, а 19 серпня Луцьк з’єднали із залізничною віткою, по якій вже 20 серпня пішов перший ешелон.

На місці тимчасового металевого навісу згодом спорудили залізничний вокзал. Тепер це споруда на вулиці Стрілецькій, у якій розмістився ресторан «Світлофор».

Одне з перших приміщень луцького залізничного вокзалу, розміщене в районі сучасної вулиці Стрілецької. Фото часів Першої світової війни
Одне з перших приміщень луцького залізничного вокзалу, розміщене в районі сучасної вулиці Стрілецької. Фото часів Першої світової війни

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром