Як і що творить у Луцьку засновник першої на Волині ювелірної майстерні

01 Лютого 2018, 18:30
Ювелір Віктор Шеремета 3633 Джерело: http://voltv.com.ua
Ювелір Віктор Шеремета

Лучанин Віктор Шеремета у спадок від батька перейняв хист до ювелірного мистецтва і вже понад 30 років займається цією справою.

Про це повідомляє Волинське телебачення.

День ювеліра відзначають 31 січня. Чоловік є засновником першої на Волині майстерні із виготовлення прикрас, тож для нього це свято особливе.

«Хороший ювелір – це хороший слюсар. Єдине, що слюсар працює з металом і сталлю, а ми працюємо з дорогоцінними металами», – коротко відзначає майстер.

Де ювелір сто ударів наносить, там ковалеві й одного досить. Цю приказку, як ніхто інший, розуміє Віктор Шеремета, робота якого відома далеко за межами України.

Віктор перейняв любов до ювелірної справи від батька, який ще в радянські часи таємно виготовляв натільні хрестики.

«В часи радянської доби хрестики не робились, в магазинах їх купити не можна було. Але перші секретарі дітей своїх хрестили, хрестики десь брали. Вони робились по квартирах, хатах, хто мав якісь навики... Батько трохи займався тією справою. Так я бачив, як воно там плавиться, робиться», – розповідає Віктор Шеремета.

Нині Віктор Шеремета передає мистецтво учням. Каже, що особливо філігранні вироби краще вдається виготовляти дівчатам.

Він вважає, що у ювелірній справі немає меж для досконалості. Ремонт і реставрація – це маленька частинка роботи, основне – це виготовлення нових прикрас. Станок, який допомагає у цьому, чоловік зібрав власноруч.

«Ювелірне обладнання робив для себе сам, тому що його не було де купити. Тільки по книжках, думав як під себе зробити, радився з тими, хто розумів більше. «Залізний ларьочок» в нас був перший магазинчик. Ми ремонтували ювелірні вироби і біжутерію. Це десь вкінці 80-х було. Коли ми перейшли в цей будинок пізніше, то стали робити всю роботу: срібло, ремонтуємо біжутерію, виготовляємо 3-D моделі. В нас є можливість робити виготовлення всіляких авторських робіт», – пояснює ювелір.

Майстер каже, що ні сам, ні дружина не люблять обвішуватись золотом. Вважають, що не варто носити багато прикрас, а одягати лише ті, які підкреслюють індивідуальність людини або є родинною цінністю.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром