У Волинському обласному госпіталі лікують кістки за сучасними методиками

31 Січня 2018, 17:56
Пацієнтка на прийомі 13677
Пацієнтка на прийомі

Остеомієліти – важкі гнійні захворювання кісток – успішно лікують в остеомієлітному центрі Волинського обласного госпіталю ветеранів війни, застосовуючи найсучасніші методики лікування.

Спеціалізований центр хірургічного відділення в медзакладі  діє з 1989-го року. Раніше тут лікувались переважно ветерани Другої світової з наслідками поранень, а зараз тут повертають до активного життя й учасників АТО.

Остеомієліт характеризується руйнуванням кістки і прилеглих до неї м’яких тканин. Захворювання – інфекційне, вилікувати його можна застосуванням відповідної антибіотикотерапії.

У 2017-му році в остеомієлітному центрі госпіталю було проведено 246 оперативних втручань, серед яких – використання кісткового цементу з антибіотиками. Через дорожнечу так звані «спейсери»  – замінники кульшового суглобу – лікарі роблять власноруч: європейські аналоги пацієнти придбати не в змозі.  

Спейсер у суглобі
Спейсер у суглобі

 

Завідувач хірургічного відділення Олександр Кругляк показує «спейсер», зроблений власноруч, який встановлюється в суглоб і підсилює дію антибіотиків, які приймає пацієнт. Також демонструє зроблене з кісткового цементу так зване «намисто», яке вводиться в почищену і знезаражену порожнину кістки.

Олександр Кругляк
Олександр Кругляк

Один із методів лікування Олександр Кругляк запатентував: щоб зберегти «ніжку» протезу, розташовану в стегновій кістці, при його нагноєнні, спеціальними розчинами обробляється шийка протезу і обкладається шаром цементу з антибіотиком.

Застосування кісткового цементу
Застосування кісткового цементу

 

 «Таким чином лікування здешевлюється, адже, за стандартами страхової медицини, при нагноєнні протез необхідно замінювати. Однак, це дуже дорого для пацієнтів», – каже лікар.

 

Переваги лікування відчула «на собі» 76-річна Галина Порфиріївна. З ускладненнями після важкого перелому вона потрапила в остеомієлітний центр госпіталю ветеранів війни. В іншому медзакладі жінці встановили металічну пластину, однак приєдналася інфекція. Галина розповіла, що вже й не сподівалася стати на ноги. Проте результати лікування вже дають про себе знати, рухливість повертається.

2
З пацієнткою Галиною Порфиріївною
З пацієнткою Галиною Порфиріївною

 

«В старшому віці, коли кальцію в кістках недостатньо, уламки важко зафіксувати пластинами, особливо при переламі шийки стегна. Спровокувати інфікування кістки може бодай незначна інфекція в організмі, навіть каріозний зуб», – наголошує Олександр Кругляк.

До слова, сам Олександр Кругляк  –  учасник бойових дій. Він відзначений на рівні держави за гуманітарну участь в антитерористичній операції та «золотим скальпелем» Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Пирогова, з яким двічі працював у Луганській області – як один із  найвідданіших хірургів, які допомагають військовослужбовцям та цивільному населенню на Сході.

Золотий скальпель
Золотий скальпель

 

Лариса АНДРІЙЧУК

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром