Активісти із сходу та заходу думали, як допомогти Україні

10 Лютого 2016, 18:26
1969

Молоді активісти з Луганщини приїхали до Луцька, аби напрацювати ідеї розвитку українського суспільства в умовах зовнішньої агресії.  

Захід відбувся у середу, 10 лютого, у рамках програми «Active citizens».

Громадський діяч Захар Ткачук розповів, що організатори довго думали, як правильно влаштувати роботу,  аби активісти із Західної та Східної України напрацювали дієві ідеї та втілили їх у життя.

«Я очікую,  що ми зможемо почути конкретні речі, які зможуть трансформувати Україну. Якщо громади не домовляться між собою, то ніхто не допоможе. Сподіваємося, усі напрацювання вилити у певну діяльність», – зазначив Захар Ткачук.

Виступив перед учасниками «Світового кафе» і колишній міський голова, депутат кількох скликань міської ради Богдан Шиба. Він зазначив, що перетворення українського суспільства залежить тільки від свідомості самого населення та його активної діяльності.

«Трансформуватися Україна може завдяки громадянському суспільству.  І воно вже почало робити якість кроки самостійно на Майдані та у підтримці солдатів,  але поки що не може ліквідувати основну загрозу. Місцеве самоврядування вирішило, що йому мають дати повноваження, проте влада не дається, а береться», – зауважив Богдан Шиба.

Розповів екс-мер присутнім і про особливості децентралізаці, а також зауважив, що під час війни внутрішній ворог куди небезпечніший, адже діє непомітно.

«Змінити та переставити усе з голови ноги можна завдяки повсюдному громадському контролю. Ми маємо розуміти, що це єдиний вихід із ситуації. Молодь має взяти на себе відповідальність за те, що відбувається в державі, бо якщо не візьмете, то діти потім вас запитають чому. Тому беріть і виправляйте те, що натворили та наліпили ми», – розповів Богдан Шиба.  

 

Соліст гурту «ФлайzZza» Андрій Тимчук розповів про власні способи боротьби  за українське суспільство. Каже, що популяризація української музики також є немалим чинником формування національної свідомості.

«Колись я дуже любив російський рок, цікавився російськими фестивалями. Проте років вісім тому відмежувався від всього російського. Часто говорять, що немає українського продукту. Насправді це не так – його величезна кількість і від нас залежить підтримка свого», – розповів Андрій Тимчук.

Ще один спікер, ведучий ранкового телешоу «Ранок Нової Волині» Михайло Кузьмич, зазначив, українцям потрібно більше цікавитися життям співвітчизників з інших регіонів. На його думку, це неабияк допоможе зблизитися, порозумітися та подолати стереотипи, які є у суспільстві.

«Завжди казав, що Україну може врятувати внутрішній туризм. Тепер я зрозумів, що цій країні просто не вистачало нормальних доріг. Ми досі не знаємо, які люди живуть у Луганську, що роблять у Донецьку, ми не знаємо про Запоріжжя. Потрібно співпрацювати з іншими регіонами», – розповів Михайло Кузьмич.

Після виступів присутні розпочали «Світове кафе». Для цього за шістьма столами учасники обговорювали різноманітні проблеми у контексті країни, міста та особистості.

Активісти вирішували, як  осучаснити українські традиції та представити Україну на світовій арені. А також думали, як боротися з інформаційними маніпуляціями та викривленим образом знедоленої України.

Організатори зустрічі сподіваються, що напрацювання активістів можна буде використати на практиці та покращити ситуацію у суспільстві і країні завдяки зв’язку заходу та сходу.














 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром