Розповіли, коли і хто вестиме за Луцьком відеонагляд

25 Січня 2018, 13:58
Волинський ЦРУ 5897
Волинський ЦРУ

Робити Луцьк безпечнішим для проживання влада міста починала ще у 2013-му. Камери відеоспостереження у місцях скупчення людей, а також на всіх в’їздах і виїздах з міста повинні були запобігати порушенням та фіксувати їх. Втілювати проект «Безпечне місто»  у життя почали ще в 2016-му. Тоді розробили кошторис, згідно з яким вартість безпеки лучан становила 11 мільйонів гривень. На тендері знайшовся виконавець, готовий виконати проект за 7,6 мільйона гривень.

Станом на березень 2017 року, зі слів колишнього заступника міського голови Тараса Яковлева, основна частина техніки для роботи проекту була закуплена. Однак, із приходом у місто нової влади, реалізація програми «Безпечне місто» призупинилася.  Експерти «Волинського ЦРУ» спільно з представниками громадських формувань та журналістами обговорили перспективи впровадження проекту і його модернізації. Зустріч відбулася у четвер, 25 січня.

Експерти Волинського ЦРУ
Експерти Волинського ЦРУ

Проектом «Безпечне місто» передбачалося встановлення у Луцьку 64 камер відеоспостереження. Завдяки цим камерам можна було би миттєво реагувати на порушення у місті. Підключення до системи міської мережі світлофорів мало би забезпечити можливість дистанційно керувати транспортними потоками і зменшувати кількість заторів на дорогах міста. Закуплені у рамках програми камери могли б також розпізнавати номерні знаки автомобілів, що в’їжджають у місто і виїжджають з нього. Така система допомогла би краще розкривати порушення, оперативно реагувати на проблеми на вулицях міста а також попереджувати можливі порушення.

Однак, впровадження проекту у місті призупинилося. Об’єктивних причин, які би пояснили таку ситуацію, експерти «ЦРУ» не бачать. А тому підозрюють, що нинішня влада робить це на зло попередній.

Цікаво, що досвід подібного проекту до Луцька привезли із Тернополя. Так само, як і валідатори, які сьогодні не використовуються у громадському транспорті міста. Тарас Яковлев каже, що, звісно, від 2013 року з’явилися досконаліші технології, а тому початковий проект можна модернізувати.

Карта роміщення деяких камер відеоспостереження у Луцьку
Карта роміщення деяких камер відеоспостереження у Луцьку

Така ініціатива до вподоби як правоохоронцям, так і громадським формуванням міста. Зокрема, поліцейські кажуть, що завдяки відео-патрулюванню вулиць вони змогли б оперативно розкривати вдвічі більше злочинів. Патрульні поліцейські натомість пропонують встановити камери у важкодоступні для них місця, як от центральний парк, куди завжди не вистачає піших патрулів.

Громадські формування кажуть, що наявність у місті камер спостереження корисна передусім як превентивний захід, і пропонують в майбутньому розширювати мережу.

Проектом передбачено встановлення 4 пунктів управління: центральний – на Богдана Хмельницького,17,  по одному – в поліції і патрульних, і ще один – у міськсвітлі.

На реалізацію проекту вже використали 4 мільйони гривень. Ще приблизно стільки ж проект потребує. Однак, у міському бюджеті на 2018 рік не було передбачено коштів. Тому експерти «ЦРУ» пропонуватимуть міській раді виділити ці гроші зі 100 мільйонів гривень, які плануватимуть у лютому. Таким чином, у разі сприяння влади міста, вже цього року вулиці Луцька будуть обладнані камерами відеоспостереження.  

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром