У Луцьку може з’явитись крематорій

23 Січня 2018, 19:28
Крематорій у Києві 9663 Джерело: nashkiev.ua
Крематорій у Києві

Через нестачу землі для поховання ідея створення крематорію у Луцьку стає все актуальнішою.

На даний момент в Україні крематорії для спалювання тіл померлих є лише у великих містах – Києві, Дніпрі, Одесі та Харкові, – пише Волинь24.

У 2012 році вкотре активно обговорювали цю ідею, проте тодішній міський голова Микола Романюк «спустив її на гальма», мовляв, більшість лучан не сприймуть цього схвально.

У червні 2017 року перший заступник міського голови Григорій Недопад розповів, що розглядається питання купівлі американської печі та встановлення її на одному з кладовищ. 

«Ідея така була, наразі це питання ще в розробці. Його не закинули, воно «на слуху», – переконує очільник Луцького спеціалізованого комбінату комунально-побутового обслуговування Василь Цетнар.

Однак за його словами, будівництво крематорію – це довготривалий процес, на який потрібен не один рік. Щоб збудувати крематорій у Луцьку, треба багато що купувати, для цього потрібне спеціальне устаткування, треба місце підготувати, так само, провести газ та воду. Окрім того, слід зробити проект під будівництво.

Незважаючи на чималий об’єм роботи, на думку Василя Цетнара, крематорій у Луцьку потрібен.

«На сьогоднішній день біля Гаразджі землі попайовані. Деякі люди мають бажання продати землю. Однак, коли пройде 10 чи 20 років, ми ж не знаємо, що буде тоді. Я думаю, на перспективу крематорій потрібен. В Європі це – нормальна практика. В тій самій Польщі, Німеччині теж є невеличкі міста, а в них є свої крематорії. Я так думаю, наші люди просто звикли би до того з часом», – розповів Василь Цетнар.

Про те, що ідея з крематорієм має право на втілення, говорять навіть представники місцевого духовенства.

«Я не можу дати однозначну відповідь про потребу у крематорії. Взагалі православна церква каже, що тіло потрібно хоронити в землю. Однак, усі розуміють, що на сьогоднішній день питання з землею для кладовищ стає все більш і більш гострим. І мова йде не тільки про міста, а навіть про села. Наприклад, у Жидичині також існують проблеми з землею. Тому скоро життя поставить нас в такі умови, що будемо змушені змінювати погляди. В великих містах вже є крематорії», – розповів настоятель Жидичинського чоловічого монастиря Святителя Миколая Чудотворця УПЦ КП Константин Марченко.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024