Побори у ДНЗ: у дитсадку №37 за трьох дітей з однієї сім’ї платять 915 гривень

09 Лютого 2016, 15:47
20610 Джерело: lvivpost.net

Багатодітна мама розповіла про побори у дитсадку №37, проте керівник дошкільного навчального закладу Валентина Віннік заперечила цей факт та запевнила, що ніхто з працівників «у руках не тримав» жодних благодійних внесків ні на групу, ні на дитячий садок.

Нагадаємо, у попередніх публікаціях Район.Луцьк повідомляв про побори у дитячому садочку №25. Публікація викликала жваве обговорення серед читачів нашого видання. В одному з коментарів читачка, яка підписалася Ольгою, розповіла про те, скільки коштує вияв «доброї волі» у ДНЗ №37.

У дописі йдеться про те, що пані Ольга водить у садочок трьох діток. Лише внески та гуртки, окрім харчування, обходяться багатодітній сім’ї у кругленьку суму. Окрім того, в її повідомленні йдеться про те, що у дитсадку діє система оплати наперед за 3 місяці. Отож, за трьох діток оплата (окрім харчування) становить 915 гривень:

«Ось для прикладу в ДНЗ №37 за фонд садочка в місяць, якщо туди ходить дві дитини, потрібно заплатити по 25 гривень з кожного, а якщо одна, то 30 гривень. У нас туди ходить троє дітей. До того ж, плюс також 30 гривень, з кожного на фонд групи, два гуртка: це танці та малювання по 35 гривень, ну і не забувайте плюс харчування.

Ми користуємось пільгами, але вони лише йдуть за харчування. А наш садок ще й придумав, щоб за фонд батьки здавали за три місяці наперед. 25х3=75х3=225 гривень. Фонд садочка 30х3=90х3=270 гривень. Фонд групи 495 гривень потрібно дати відразу», – написала мама у коментарі під черговим матеріалом рубрики «Побори у ДНЗ».

Ольга також розповіла, скільки витрачає їхня сім’я на додаткові заняття малечі: 

«Так само ж і гуртки: 35х3=105 гривень – за один гурток в місяць, двоє дітей ходять на один гурток, третя дитина на два гуртка, хоча записала лише на один гурток, на що мені відповіли: «ну ми ж водили і його з іншими дітками». Довелось заплатити за два гуртка, при тому всьому, що їм не важливо, скільки всього раз в місяць відвідує ваша дитина гурток. Може відвідати лише раз, а може і ні разу. 105+35=140х3=420 гривень. Це гуртки лише за три місяця теж наперед. Отже, для нашої багатодітної сім'ї для садочка без харчування потрібно 495+420=915 гривень за три місяця віддати відразу».

Окрім цих коштів потрібно робити добровільні внески у сумі 150 гривень на ремонт групи та ще на безліч потреб, стверджує мама.

Завідувачка дитячого садка Валентина Віннік тим часом заперечує, що є будь-які внески, до яких вона, або інші працівники дитсадка мають будь-який стосунок. Вона зазначила, що навіть не знає скільки батьки «вирішили» здаватися на групу, або ж дитсадок:

«Це рішення батьків, ДО-БРО-ВІ-ЛЬНЕ! І цим займаються лише батьки. Вони виконують якісь роботи, вони планують якісь роботи, а ми, педагоги, ніякого стосунку до цього не маємо. Гроші батьки збирають.

Чи вони купують іграшки, чи створюють якийсь затишок у групах, чи проводять ремонтні роботи. Є батьківські збори. Є батьківський комітет у кожній віковій групі, є батьківський комітет дошкільного навчального закладу. Ними проводяться засідання. Вони ці питання обговорюють, виносять на загал батьків і тоді вже приймається рішення».

За її словами керівництво закладу і персонал до коштів не мають жодного відношення. Щодо цього коментаря завідувачка зазначила:

«Це її рішення добровільне, якщо ви маєте на увазі додаткові кошти, які надходять. Є ж додаткові освітні послуги, які надаються. Якщо багатодітна сім’я, тоді мама приносить довідку і вона сплачує 50%. Фіксованих сум не було і немає».

Як доказ продемонстрували черговий публічний батьківський звіт про те, на що витратили батьківські кошти.

Якщо у вас є інформація про зловживання у дитячих садках міста, надсилайте нам листи на редакційну електронну адресу [email protected], або залишайте відгуки у коментарях.

Коментарі
09 Лютого 2016, 19:59
Бред ми ходимо в цей садочок нічого подібного нехай мамаша не бреше або на гуртки нехай не водить
09 Лютого 2016, 20:20
Садочок чудовий а цій мамаші певно уваги вдома не вистачає. Повний "брєд". Ніколи лишньої копійки не платили.
09 Лютого 2016, 20:32
Все підтасовується під батьків, а насправді керують коштами персонал садочку, не ходити на гуртки теж не вихід, дитина ж хоче як і всі, бувало що вихователі заявляють голові батьк.комітету скачати бабло на різні потреби і механізм запускається. Хто не хоче здавати того морально пресують. Ось така правда
09 Лютого 2016, 21:37
Не здавати на гуртки нереально, все підлаштовано щоб діти ходили. Інакше, як пояснити малюку, що всі ідуть, а він ні. Не можу нічого сказати за 37-ий, а в 20-му, садку де ходять двоє моїх дітей платимо щомісячно по 20 грн. у фонд групи та садочку. Гуртки по 20 грн. Харчування за одну дитину близько 200 грн. Щодо звіту батьківського комітету то все вірно - усі основні витрати лягають на плечі батьків. В 37-му, 20-му і у всіх решта луцьких садочках гадаю ситуація аналогічна. Можу лише порадити батькам більш ретельно контролювати витрати фондів, цікавитись у вихователів та представників батьківських комітетів про доцільність витрат( бо часто вихователі навязують не завжди обгрунтовані витрати). Лише в одному я проти, проти назви внесків! Та яка це спонсорська допомога! Ви бачили більшість наших батьків, які живуть від зарплати до зарплати! Теж мені спонсорів знайшли...
09 Лютого 2016, 22:20
Заставити відкрити на кожну групу рахунок в банку і щоб НІЯКОЇ готівки !!!!<br/>І все тільки добровільно...<br/>Гроші здають у ВСІХ садках Луцька !!!! <br/>Якщо хтось пише протилежне- то тільки працівник садка !!!
09 Лютого 2016, 22:24
В дитсадочку №30 здають по 40 грн. благодійних внесків бухгалтерші, якщо відмовляешся то відразу , бухгалтерша телефонує до виховательки дитини і та влаштовує скандал.
10 Лютого 2016, 02:30
То не водіть дітей-наймайте няню на 915грн.Вам адміністрація з шкури вилазить- дітям умови створює,а ви???Невдячні, втіхушечку скарги катаєте?? 37садок-прекрасний,чудові умови,супер педагоги, мудра адміністрація, я 20 років там мала свою студію &quot;Веселка&quot; і знаю усе про цей садок!! Ведіть дітей в Бджілку або Світлинку там вам по 1000грн в місяць намалюють!! А гуртки нині для усіх платні-халява закінчилась.звикайте
10 Лютого 2016, 19:25
Прочитавши пост &quot;Алла жупанюк&quot; стає страшно з таких горе-вихователів!
10 Лютого 2016, 19:41
Тепер читаємо уважно: що ніхто з працівників «у руках не тримав» жодних благодійних внесків ні на групу, ні на дитячий садок....<br/>Кому не зрозуміло - поясню. Для того, щоб ПРАВОМІРНО здирати кошти із батьків - створені батьківські комітети. Для цього обираються &quot;правильні&quot; батьківські комітети.<br/>У нашому садочку брали гроші за все. За ремонт, за пісочницю, за лавки і за павільйон, за вікна та за бойлер. Я не встигала відходити від станка, який друкує гроші. І коли на батьківських зборах ти якимось чином намагалася відстояти нераціональність використання коштів - &quot;правильні мами&quot; своїм вереском та істерикою глушили риб в океані.<br/>Питання перевитрат було піднято на піклувальній раді, але скажу чесно, говорити там не було з ким. Головою піклувальної ради у нас дамочка, шуба якої коштує більше, ніж моя квартира. І їй важко було пояснити, що таке прожити на 1400 грн. на місяць, з яких 300 витрачається на садок, 600 на комуналку, а решта розтягуєш на місяць. Почалися обвинувачення на кшталт попередніх дописувачок - не подобається сидіть вдома.<br/>Але шановні мої, здається ми почали забувати, що ОСВІТА У НАС БЕЗКОШТОВНА! І, згідно Конвенція ООН про права дитини в Україні, кожна дитина має на неї право НЕЗАЛЕЖНО ВІД ДОХОДУ СІМ&quot;Ї!<br/>Тепер щодо того, що здавати - не здавати. Як голова НОВООБРАНОГО батьківського комітету я вам скажу, що здавати треба. Питання в апетитах та сумах. Перший рік навчання в ДНЗ ми ледь вклалися в 1200 грн. за півроку навчання. У новій групі ми заплатили лише 800 і це з капітальним ремонтом кімнати, встановленням бойлера та укомплектацією групи навчально-методичними матеріалами. Відчуваєте різницю? <br/>Тим, хто кричить, що не подобається - ідіть в приватний. Вдарьтеся головою в стіну! І якщо Вам це по кишені - ведіть туди свою дитину і не нарікайте на незаможних батьків. <br/>Мамі вихід один - якщо є час і бажання - іти з відповідною письмовою заявою до міськради. І, відповідним, рішенням Вам ОФІЦІЙНО дозволять не платити такі шалені суми (Діти з багатодітних сімей, у складі яких є п’ятеро і більше дітей, а також особи віком від 18 до 23 років із таких сімей звільняються від плати за навчання у вищих навчальних закладах державної та комунальної форми власності усіх рівнів акредитації за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони здобувають вперше http://www.i-law.kiev.ua/пільги-для-багатодітних-сімей/).<br/>Тому в першу чергу міняйте свій батьківський комітет, який без мила залазить глибоко..... вихователям і завідувачці, намагаючись догодити... Не бійтесь висловлювати протест і сказати &quot;ні!&quot;. За першим голосом знайдеться багато однодумців.<br/>Успіхів. Це важко, але можливо.
10 Лютого 2016, 19:52
А на що витрачається основна плата за садочок?
10 Лютого 2016, 21:17
Плати як такої немає, є фонди. На групу і на садок. На групу купляють миючі і витратні матеріали. А садок - пишуть щось.... але там такий темний ліс, що правди не добитись
10 Лютого 2016, 23:47
Припиніть вже про такі мерзоти навіть говорити!!!! Коли ви отримуєте звіт- пройдіться і поцікавтесь де і що змінилося в садочку! Поцікавтесь про потреби закладу, складіть кошторис що необхідно зробити в садочку, проведіть обговорення, проголосуйте. Долучайтесь до роботи!!!! а обговорювати і плювати на людей сидячі на дивані- багато розуму не треба!!!!Батькі, які цікавляться роботою навчального закладу розуміють що це махіна яка постійно потребує фінансування! І коли одні батьки стараються для своїх дітей, а в тому числі і для ваших дітей то обсерати цих батьків принаймі низько! Сумніваєтеся в прозорості- вступайте до лав ревізійної комісії і перевіряйте, але не звинувачуйте безпідставно!!!
11 Лютого 2016, 11:22
Підтримую тих дописувачі, які говорять,що здавати на фонд дитсадка чи школи ЗАСТАВЛЯЮТЬ. керівництво- вихователів , вихователі- голів батьківського комітету, а батьківський комітет - нібито сам це пропонує. на фонд групи то я ща згідна, і то дуже уважно треба перевіряти що купили і за якою ціною. Все залежить від апетитів.
12 Лютого 2016, 21:53
повірте, коли захочуть - обдеруть і обдурять. і звіт у них буде, і &quot;санстанція&quot; заставить міняти кастрюлі.... і ще вчора ціла стіна - сьогодні раптом почне сипатися.<br/>А чи знаєте ви, що завідувачі садочків отримають чималі премії щомісяця, якщо їхній садок оновлюється, а бюджетних коштів на це не витрачено.....<br/>я знаю, що садок фінансується з батьківської кишені.<br/>але при будь-яких обставинах, не варто втрачати здоровий глузд.<br/>задайте собі просте питання. ви живете у найманій квартирі, там досить непогані шпалери, але особисто Вам вони не подобаються. міняти за власний кошт ви їх не станете. Проте, уявімо, що на ці шпалери Вам можуть скинутися сусіди, то чому б і ні???? Правда ж?<br/>і от лише після цього задайтеся питанням що не так із нашою ментальність та головами?<br/>що завідувач садка зробила для того, щоб було краще батькам, а не їй?
17 Лютого 2016, 23:34
Садочок чудовий....Діти ходять із задоволенням..А ЦЕ САМЕ ГОЛОВНЕ.А мамочка &quot;ОЛЬГА&quot;якщо Вам щось не подобається водіть в часний садок або найміть няньку...А всі гуртки за бажанням БАТЬКІВ
19 Лютого 2016, 22:41
Шановні читачі і мами, проблему потрібно шукати не на рівні садочка, а на рівні держави. Держава поставила навчальні заклади на коліна з протягнутою рукою. Всі батьки діляться на дві категорії: одні готові зробити для своїх дітей все можливе, а інші &quot;моїм дітям повинні&quot;. Багатодітні батьки це не вада, і на кожному кроці кричати &quot;я багатодітна, мені повинні&quot;, вибачте, робить їх аутсайдерами в середовищі. Я сама мама, і в мене можливо більше ще проблем ніж в нашої багатодітної мами, але ми на батьківських зборах благали завідувача 37 садочком організувати художній гурток з Аллою Жупанюк і гурток танців. І якщо мама не знає як це впливає на розвиток уваги, мислення, пам'яті, координації, дрібної моторики та інших психічних процесів, то нехай почитає психологічну літературу. Не хоче гуртків нехай не водить. <br/>Ще звернула увагу на цифри мами, які вона подала, стало не зрозуміло де взялися такі цифри, адже наші діти ходять в одну групу. Мамочка явно прибрехала.
20 Лютого 2016, 22:47
Напевно всім відомо, що сьогодні фінансування ДНЗ з бюджету знаходиться на мінімальному рівні. Без допомоги батьківських внесків ремонт сьогодні не роблять ні у школі, ні в садках. Подарунки на Новий Рік, інші свята діткам - теж за батьківський кошт. Це реальність. Як і що робити вирішують на батьківських зборах. Вислуховуються всі пропозиції. І ніхто нікого не примушує платити ні за які гуртки. Обурюють мами, які не ходять на збори, або тихенько мовчать, а потім пишуть нісенітниці. Стосовно 37 садочка: моя дитина теж туди ходить, і ходить з задоволенням. А про суми в розмірі 915 грн. - не вірте, не правда.
12 Березня 2017, 19:46
Ті штунди плодять щороку дибілкуватих діток, не виховують їх а збагрюють у садок та школу. Самі мамочки не працюють, а живуть на державні кошти з податків тих, хто працює, і за садок платить. Вони вважають, що їм всі должни і держава, і садочок, і школа.... Халява закінчилась. Все тепер платне. Перш, ніж родити щороку , треба подумати, чи потягнете .....
13 Березня 2017, 00:04
У мене троє дітей. Відаідували садок у різні часи роки бо між дітьми велика різниця. Старшому 16 наймолодшому 4. Держава не фінансує садочки коштіа не має ні на методичну літературу і пресу ні на роздатковий наявний матеріал ні на іграшки ремонту. Ви батьки тільки подумайте скільки треба для забезпечення функціонування будівлі в групи в спортивна зала медичний кабінет усі служби логопеди музиканти фізруки психологи у них не має батьків груп. Інновації намісці не стоять кожного року зяалчється щось нове щось цікаве і ін добре що вихователі працюють зчасом в ногу. Мені було приємніше коли на відкритих заняттям визователі у меньшого використовувати сучасні матеріали в нн як у старшого мальоваге гуашю та покрите таким. В інколи дивлюсь як за наші мізерні кошти вдається утримувати все це купувати меблі матеріали робити ремонти. Це притензії ні до завідуючих ні до вихователів в до керівників держави які ж і вимагають щоб садки були сучасні .....шановні батьки не там шукайте проблему. Біла наша не в тому що в садку .....проблема в державі. Що можна вкрасти там де нічого не має.
15 Березня 2017, 10:52
Це держава не фінансує, це місто не фінансує. А в місті керують обранці яких ми обрали. Які як бачите не завжди використовуються як належне, тому любі мої мамочки давайте перед тим як починати збирати кошти у всілякі хфонди, будемо штормити місцевий, бюджет. Бо питання якихось 20-50млн для бюджету є підйомним. Зараз з місцевого бюджету виділено на поточні потреби на кожний навчальний заклад по 30-50тис. Грн. І якщо правильно вимагати то і далі буде. Привіт мамочкам-сраколизкам.
26 Жовтня 2017, 21:00
Я б небула такою голослівною нащод &quot;штунди плодять&quot; ви настільки невихована на відміну від штундів,шо не розумію як ви свою дитину виховуєте.Знаєте я не штунда,але там люди виховані і діти в них виховані,не те що ви
26 Жовтня 2017, 21:01
Я б небула такою голослівною нащод &quot;штунди плодять&quot; ви настільки невихована на відміну від штундів,шо не розумію як ви свою дитину виховуєте.Знаєте я не штунда,але там люди виховані і діти в них виховані,не те що ви
26 Жовтня 2017, 21:03
Вам би приємно булоб якби вашу дитину називали дибілкуватою.стежте за язиком
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром