Донька екс-міністра АПК – співвласниця луцького підприємства, яке замішане у земельних махінаціях

08 Лютого 2016, 19:32
2402 Джерело: cherkasy24.info

Суд зобов’язав ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Еко-Технологія», що зареєстроване в Луцьку, повернути державі 37,39 га землі на території Верхняцької селищної ради Черкаської області.

«НВП «Еко-Технологія» зареєстроване у Луцьку. Власниками є Іван Дорошенко з Луцька, а другою співвласницею – Мар’яна Мельник. Це донька Юрія Мельника, колишнього міністра аграрної політики у 2006-2010 рр. і віце-прем’єр-міністра з питань агропромислового комплексу у 2005-2006 рр. Юрій Мельник є уродженцем села Верхнячка, поблизу якого орендувалася земля. Нині він очолює компанію «Миронівський хлібопродукт» (ТМ «Наша ряба») Юрія Косюка.

Про це свідчить рішення Господарського суду Черкаської області від 15 січня, інформують Наші гроші.

У 2006 році Христинівська райдержадміністрація передала в оренду на п’ять років 42,75 га землі СТОВ «Верхнячка-Агро». У 2009 році договір достроково змінили. Площу землі зменшено до 37,39 га і її орендувало вже дві фірми – СТОВ «Верхнячка-Агро» і ТОВ «НВП «Еко-Технологія». Строк оренди було продовжено до 14 вересня 2055 року.

У 2012 році СТОВ «Верхнячка-Агро» від оренди відмовилась. Після цього РДА переоформила документи на землю і єдиним орендарем стало «НВП «Еко-Технологія».

Прокурор стверджує, що у 2012 році райдержадміністрація і «НВП «Еко-Технологія» фактично уклали новий договір оренди і компанія отримала землю як єдиний орендар у позаконкурентному порядку, що суперечить Земельному кодексу. Крім того, як вважає прокурор, порушено закон про трубопровідний транспорт, оскільки через ділянку проходить відгалуження магістрального газопроводу високого тиску, а договір оренди не містить істотних умов про спецрежим такого землекористування в охоронних зонах.

За матеріалами справи, СТОВ «Верхнячка-Агро» отримало землю у 2006 законним способом. Відтак компанія «Еко-Технологія» стверджувала, що всі подальші варіанти договору повинні тлумачитися як такі, що не порушують законодавство.

Але суд з цим не погодився. Суд зазначив, що йому невідомо про норму законодавства, яка дозволяє набувати права оренди землі державної власності не через конкурс, а шляхом зміни орендаря в існуючому договорі.

Водночас суд зазначив, що відсутність в договорах оренди умов про обмеження землекористування  в межах охоронних зон трубопроводів не може бути підставою для розірвання договорів, визнання їх недійсними і відібрання земельних ділянок.

Відтак договір оренди визнано недійсним і «НВП «Еко-Технологія» зобов’язано повренути землю державі в особі управління Держгеокадастру у Черкаській області.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром