Австрійці подарували неонатальному центру кювези для недоношених немовлят у Луцьку

11 Січня 2018, 19:30
Нові кювези 7194
Нові кювези

У неонатальному центрі Волинського обласного територіального медичного об’єднання – нові кювези для виходжування недоношених немовлят. Допомогу медустанові надали австрійські благодійники, а доправили до Луцька – волинські.

Це – значна допомога для неонатального центру, єдиного в області спеціалізованого відділення такого типу. Хоч обладнання цілком стандартне, але надійне. Зважаючи на те, що реанімація часто переповнена, завдяки новим кювезам лікарі мають впевненість, що слабкі немовлята не залишаться без допомоги.

Нові кювези для виходжування недоношених немовлят
Нові кювези для виходжування недоношених немовлят

Завідувач неонатального центру Микола Гнатів розповів, що зараз в центрі перебувають 16 дітей, попри те, що розрахований він на 15. 11 немовлят – на штучній вентиляції легень, 5 – з критично низькою масою тіла менше кілограма.

Недоношені діти дуже схильні до втрат тепла, тому важливо вчасно і швидко помістити дитину в кювез, що створює для неї відповідний мікроклімат. В ньому підтримується температура тіла, необхідна вологість і рівень кисню. Часто недоношені немовлята погано сприймають їжу і потребують внутрішньовенного харчування.

Кювези – значна допомога для неонатального центру, єдиного в області спеціалізованого відділення такого типу
Кювези – значна допомога для неонатального центру, єдиного в області спеціалізованого відділення такого типу

Діти Тетяни Савчук – двійня Владислав і Мирослава – місяць тому народились передчасно. Незважаючи на достатню вагу, 2 кг 700 грамів, у хлопчика виникли проблеми з диханням і він провів 19 днів у реанімації. Молода мама тішиться, що на сьогодні хлопчик цілком добре почувається.

«Догляд в реанімації нам дуже сподобався», - каже вона. «Спочатку малюк перебував на штучній вентиляції легень, самостійно не дихав. Потроху вчилися, апарат то відключали, щоб тренувати дихання, то підключали. Зараз дихає і їсть самостійно, адже спочатку також годували внутрішньовенно. Лікарі обіцяють, що за тиждень вже будемо вдома».  

У 2017-му році фахівці неонатального центру близько 400 разів доправляли новонароджених у важкому стані з районів Волині. Микола Гнатів каже: саме тому кількість недоношених зростатиме, адже раніше,  в силу різних обставин, їх просто не довозили до спеціалізованого відділення і малюки гинули.

Зараз в центрі перебувають 16 дітей, попри те, що розрахований він на 15
Зараз в центрі перебувають 16 дітей, попри те, що розрахований він на 15

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром