Побори у луцьких ДНЗ: дитсадок №25

02 Лютого 2016, 18:37
14996

Лучанка Владислава Ковальчук розповіла, що і скільки коштує в дитсадку №25, де навчається її дитина. 

Побори у дитсадках – це тема, що, напевне, хвилює всіх батьків, діти яких відвідують дошкільні навчальні заклади, проте вголос про неофіційні гроші мало хто бажає говорити.

Молода мама Владислава Ковальчук, яка щодня приводить свою дитину у дитсадок №25, погодилася розповісти про наболіле, а саме про те, на що їй доводиться витрачати кошти задля комфорту свого малюка у цьому ДНЗ.

«За січень ми заплатили за харчування 187 гривень. На садочок ми здаємо 20 гривень, на групу теж 20 гривень, 30 гривень один гурток, 30 гривень другий гурток. Загальна сума, яку я сьогодні підрахувала, становить 405 гривень», – зазначила співрозмовниця.

За словами Владислави, гуртки можна відвідувати, ніби й за бажанням, проте особливого вибору немає, адже якщо всі діти ходять, свою відділяти не хочеться.

«Окрім того, якщо немає чашок, батьки купують чашки. Якщо немає тарілок – батьки купують тарілки», – додала Владислава Ковальчук.

Претензій за побори практично неможливо висловити, адже здати гроші на наступну потребу – це, як виявляється, не вимагання, а лише прохання, на думку працівників садочка.

«Нам не ставлять умови. Вихователька говорить: ви ж розумієте, що садочку не виділяють кошти, але це ж ваші дітки, вони ж тут вчаться і треба нові столи. І батьки «впрягаються». Кожна сім'я платить за стільчик і кожна пара батьків за стіл. Ми купували столи, стільчики, ми купували коври, ми купували пилосос. Коли у мене перша дитина пішла в садочок і переходила з групи в групу, ми все зробили від гвіздка».

Як зазначила Владислава Ковальчук, на початку року батькам дається список, що потрібно купити. 

«Це гривень 400 не менше, це окрім загальної плати. Плюс свята, це взагалі окрема тема», – розповіла Владислава Ковальчук.

Наразі у групі, де перебуває дитина Владислави, збирають кошти на нові штори, а це 200 гривень з кожного. Зазначимо, що у групі навчається 18 діток. Загалом штори обійдуться у 3 тисячі 600 гривень.

Докладніше про внески батьків цього дитсадка ми спробуємо дізнатися згодом від завідувачки дошкільного навчального закладу найближчими днями. 

Коментарі
02 Лютого 2016, 22:52
В садочку 40 25 грн на группу 25 грн на садочок;
02 Лютого 2016, 22:57
У меня за прошлый месяц вышло 420 грн...Решили с сыночком, что кружки нам не нужны и начинаем экономить...Тем более, что наше государство способствует этому-вот сегодня пришло письмо из департамента соцполитики -мне официально отказали в помощи одинокой мамы...живи как хочешь, ноооо!!! не забывай платить по счетам!!!!
02 Лютого 2016, 23:20
В 17 садике платим в месяц примерно 250-270 гр. Больше еще не было, но кружки и фонды в эти деньги входят.
02 Лютого 2016, 23:40
Дитячий садочок,це спосіб заробляти гроші(здираючи з батьків) персоналом.Необхідно ,через конкурсний відбір,застіше міняти верхушку персоналу садочків...
03 Лютого 2016, 11:35
Садочки дорогі. А ви знаєте шоб попасти в 4 школу треба 1тис.дол., в першу школу 700дол. Це тільки попасти. А потім телевізори, проектори, ноутбуки вчителям, ремонти. Вже про харчування і не йдеться.
03 Лютого 2016, 12:38
а де вже поділися ті столи, штори, стільчики що попередня група купляла? Що, діти такі хулігани, що за 3 роки все поламають, понищать, ковра і штори порвуть? Вдома ж меблі і коври служать довго і штори не кожного року міняються!
03 Лютого 2016, 12:49
ВАся, про що ви кажете? Син в четвертій школі-гімназії проходив співбесіду, і все! Ніяких грошей. Те що потім збирають по класах залежить від батьків і вчителів, в нашому красі ми здавали всі чотрири роки місячний збір на школу і клас 30, пізніше 40грн.За чотири роки поставили лише шафу в класі, і вкінці кожного року здавали на косм.ремонт(побілити, пофарбувати підлогу),а кулери і різні витребеньки в ін.класах стоять з іцніціативи крутих батьків.Си не вчимося в цій школі більше,але ж не треба розповсюджувати дурниці!!!!
03 Лютого 2016, 15:16
На сам перед мова йшла за дитячі садочки. Ось для прикладу в ДНЗ №37 за фонд садочка в місяць якщо туди ходить дві дитини потрібно заплатити по 25грн. з кожного, а якщо одна то 30грн. У нас туди ходить троє дітей. До того ж плюс також 30грн., з кожного на фонд групи, два гуртка це танці та малювання по 35грн., ну і не забувайте + харчування. Да ми користуємось пільгами як багатодітні но вони лише йдуть за харчування. А наш садок щей придумав щоб за фонд батьки здавали за три місяці на перед. 25х3=75х3=225грн.-фонд садочка 30х3=90х3=270грн.-фонд групи = 495грн. потрібно дати відразу. Таксамо ж і гуртки 35х3=105грн. за один гурток в місяць, двоє дітей ходять на один гурток, третя дитина на два гуртка, хоча записала лише на один гурток, на що мені відповіли ну ми ж водили і його з іншими дітками, прийшлось заплатити за два гуртка, при тому всьому що їм не важно скільки всього раз в місяць відвідує ваша дитина гурток. Може відвідати лише раз а може і не разу. 105+35=140х3=420 грн.-це гуртки лише за три місяця теж на перед. Отже для нашої багатодітної сім'ї для садочка без харчування потрібно 495+420=915 грн. за три місяця віддати відразу. Так же не забуду згадати про решту, карнавальні костюми, подарунки, на канцтовари з кожного по 150 грн. на ремонти груп в садочку, на свято Миколая, день вчителя, 8 березня, день народження вихователів, чи коли день народження у твоєї дитини пригостити всю групу діток. Словом це не малі гроші та терпіння.
03 Лютого 2016, 17:49
Мій син також ходив в Дитсадок #25. Ніяких поборів з нас не збирали, лише 20 гривень на групу. Керівник закладу порядна людина. І про суми 200-400 грн. в місяць я не чула жодного разу.
03 Лютого 2016, 21:39
Щось круто виходить, однако. ДНЗ №27 - 208 грн (харчування, 2 гуртки, фонд групи 20 грн і фонд садочка 20 грн). За місяць, малий десь тиждень не відвідував.
04 Лютого 2016, 22:30
Ця мама конкретно перегнула. Раніше у садочку за харчування платили 8 грн в день, тепер 11,5 грн. За харчування палатимо на перед. Якщо у місяці 20 днів дитина відвідувала садок, то виходить уже 230 грн і це лише за іжу. На потреби садочку і групи виходить від 40 до 60 грн в залежності від днз. Гуртки це окрема тема. Це додаткова платна послуга, на яку батьки пишуть заяви, погоджуються платити ВИРАХУВАНУ В УПРАВЛІННІ СУМУ. Ніхто незаконно збирати гроші не буде. Вираховують скільки потрібно зібрати у садку і цю суму ділять на всіх дітей, які погодилися відвідувати гуртки. Батьки приходять на свято і хочуть побачити, як їх діти танцюють(гурток хореографії), співають іноземною мовою(гурток англійської) і малюють(гурток малювання). Люди приходять у визначений керівництвом час незалежно від того чи ви привели у садочок свою дитину чи ні. І зарплату цим людям платити теж потрібно за їхню роботу. Чому люди повинні працювати з дітьми безкоштовно? Якщо батьки водять дітей на індивідуальні заняття, за які викладають 30 грн лише за одне заняття, то за 30 грн у місяць, за які виходить 9 занять вже гріх скакати. Тим більше, якщо результати є, при чому досить хороші. Крім цього, у садок іноді приїжджає театр. Це ще кілька додаткових гривень за квиток. А ви давно у ляльковому були? 40 грн вистава, щоб ви знали. Рахуйте 230+30+30+30+30+15=365 грн за харчування, групу і садок, два гуртки і виставу. Якщо не влаштовує така вартість дошкільної освіти - хай шукає де дешевше. Як знайде - хай поділиться.
09 Лютого 2016, 19:53
Погоджуюсь з Лією. У садочку за харчування платимо основне і додаткове. Так само відповідно за гуртки. В місяць виходить десь до 350 грн. А все інше залежить від батьківського комітету, які вони ставлять цілі і чи погоджуються з цим інші батьки
10 Лютого 2016, 01:00
Так, питань в даних сферах може виникати багато. І те, що батькам тяжко в умовах нинішньої економічної ситуації сплачувати не такі вже й маленькі кошти за виховання своєї дитинки в садочку - факт. Але хочу підтримати багатьох батьків, які вже висловлювали свою думку вище. Моя дитина ходить на додаткові заняття у центр розвитку Х - одне заняття - 30 грн, і це за рахунку наявності абонименту - інакше 50, заняття триває 1 годину. На вистави дитячі ми ходимо і в ляльковий і в драм - 40 грн. На святкові вечірки у інший заклад - 100-150 грн. Справді, хіба педагоги мають працювати за дарма? Це я про заняття з англійської, хореографії тощо у садках. Це неправда, що не можна відмовитись - це тільки бажання батьків. Так, я розумію мам, які не відмовляються тільки по причині, щоб дитина не була сама, адже всі інші ходять. Але в будь -якому випадку - відмовитись можна і це факт, а чому вже ви не відмовляєтесь - ваша справа. Кожен батько (мама) підписує заяву і водить туди свою дитину добровільно. Йдемо далі - 20 грн. фонд садка і 20 - фонд групи. Ви думаєте платять УСІ? Прийдіть і подивіться списки, в тому самому 25 садку. Ви побачите, що і у фонд садка, і у фонд групи здають далеко не всі батьки...Як ви думаєте, чи чиюсь дитину вигнали через це? Чи почали її принижувати та не любити??? Це було риторичне запитання, Так, з позиції інших батьків, які вчасно і завжди за все платять (і з мого досвіду у перших рядах це як раз батьки далеко не багаті) це трохи нечесно...Хтось платить, а хтось ні. Але...такі реалії, тому давайте не будемо говорити уж у всякому випадку про ВИМАГАННЯ. Хочете взнати куди йдуть внески? У всіх садках витрати в садок - вісять на стінці у спеціальному куточку. Витрати групи - як в кого, в нас є спеціальний журнал із всіма рахунками-копіями та оригінали у батьківського комітету. Чи часто туди заглядають батьки? Ні. Але це ж проблема батьків, так? Або довіряють, або не "заморочуються". Але там кожна копійка врахована. Але ж легше потім просто говорити "Куди ж тільки ви ті гроші діваєте". Що необхідно купляти на групи, адже це велика сума??? Ну, відрахуємо батьків, які не здають - раз. Далі - побутова хімія, роздаткові матеріали для діток, канцелярьске приладдя. На сьогоднішній день це копійки? Думаю, всі хто тут пише, мають дітей і не раз купляли канцелярію...книжки для розвитку тощо. Це коштує дешево? Зламався пилесос..наприклад, хто має його ремонтувати? Завідуюча, вихователька?...Чи їм на це дасть кошти міськ рада? То про що ми говоримо. В них така сама невелика зарплата (про виховательок та няньочок мовчу), як і в більшості з нас. Проблема в іншому. Ну, не має зараз можливості (а може так і не повинно бути) у міської влади повністю утримувати садок. Це факт! То хто має платити тоді за наших дітей? Так, необхідно слідкувати за витратати, прозорістю, цікавитись на що йде та чи інша сума, обирати у батьківський комітет батьків, яким довіряєте і ні в чому не підозрюєте. А ще найкраще, ЗНАЄТЕ, самі йдіть у такий комітет (зазвичай, туди ажіотажу не спостерігається). Парадокс - всі незадоволені всім, мають купи претезій, а коли пропонують йти у батьківський комітет і займатись усіма нагальними питаннями - НІХТО НЕ ХОЧЕ!!! Чому? Тому що говорити поза спиною легше, ніж взяти на себе відповідальність і КУПУ свого часу і НЕРВІВ віддавати на ці збори, пояснення, виправдовування тощо. Тому, підсумовую: проблеми існують, нечісті на руку існують (але у всіх сферах нашого життя - правда?), відповідальність треба брати на себе і починати з себе. Хочете створення благодійних фондів - ок, можливо, це дійсно те, що треба на сьогоднішній день. Але. на мою думку, це може подолати корупцію, і зробити витрати прозорими, але суми "поборів" (як тут пишеться) не зменшаться або зменшаться на копійки, бо це дійсно ті витрати без яких зараз не можна. P.s. Останній раз заплатила за харчування справді неочікувано більше (як раз після підвищення) близько 170, здається. Прийшла, сказала чоловіку, а потім подумали "А скільки на харчування нашої дитини йде в домашніх умовах за місяць?". Усміхнулись. Правда ж ціни не порівнюються? І останнє - всі інші витрати, тобто, - РЕМОНТНІ, на свята і т.д. ми погоджуємо тільки всі разом, і ніколи нічого зайвого. Так, іноді це буває багато - як от змінити вікна. Іноді - важко комусь. В нас здають по пів суми, частинами; закладють ті, які багатші, і робили це не раз, але всі свідомі того, що роблять це для своєї дитини. Тому...може просто хтось бачить правду по різному, бо ж і усі ми різні, і наші реакції на те, що відбувається - теж. Моя дитина абсолютно задоволена виховательками, заняттями, харчуванням, спілкуванням. Чи велика це плата? Вважаю, що ні. Справка для тих, хто подумає, що багата - 2500 зарплата моя та 3000 чоловіка. Але дитина - наш пріоритет.
14 Лютого 2016, 10:20
Повністю погоджуюсь з попереднім коментарем мами. В нас з чоловіком теж зарплати невисокі, але мені дуже важливо шоб моя дитина росла в гарних умовах, щоб розвивалась завдяки гурткам, додатковим методичним матеріалом, на які міська рада не виділяє кошти. ТОМУ Я З РОЗУМІННЯМ ВІДНОШУСЬ ДО ТОГО, ЩО САДОЧКИ ЗМУШЕНІ СТВОРЮВАТИ СПЕЦІАЛЬНІ ФОНДИ. Мало того з жахом уявляю в яких умовах росли б наші дітки, якби батьки не міняли вікна, штори, не робили ремонт в групах, не купувплись канц.товари, інше.
24 Лютого 2016, 15:03
Скажіть, будь ласка, ціну за харчування в яслях на даний момент та ціну, що була у грудні за 1 день. Бо мої підрахунки не сходяться теж з рахунком,який дають в садочку. Можливо я не те рахую. Дякую!
09 Листопада 2016, 18:14
В садочку заборонили батькам приходити на осіннє свято. Мало того коли я як професійний фотограф запропонувала хоча би познімати дітей і взяти оплату лише за вартість записаних дисків, завідуюча сказала, що у них є штатний відеооператор і фотограф і я не маю права знімати.<br/>У мене от запитання: <br/>- що означає &quot;штатний&quot;? Це тепер така штатна одиниця?<br/>- чому ми маємо платити за відео і фото, з роботами людей яких ми навіть не знайомі?<br/>- чому нас ставлять перед фактом? <br/>Написала скаргу в Міністерство освіти. Скажіть, будь ласка, чи є така практика в інших садках? Може давайте напишемо колективну заяву?
02 Грудня 2016, 22:24
Моя дитина ходить в 25 садочок, ніколи не чула що там шось від когось вимагають чи заставляють кудись ходити, типу на гуртки, лише за бажанням. Задоволена роботую виховалелів.
24 Лютого 2017, 13:36
Шановні мамочки! ДНЗ № 25 це самий хороший садочок, моя донечка ходить із задоволенням .Здаємся ми по 20 грн в групу і я вважаю , що це нормально, вихователі просто чудові, викладаються на всі 100 %, завдяки вихователям і нянечкам діти становляться самостійними , відповідальними, це я бачу по своїй донечці. Я дуже рада що моя донечка ходить в № 25, а хочу сказати мамочкам які незадоволені, вас ніхто не заставляє в садочок водити вашу дитину, ви самі її водите але якщо вам не подобається то ви ж можете забрати дитину з садочка і непотрібно ( срати) вибачте за слово цей садочок.......
03 Грудня 2020, 13:20
100% цілком погоджуюсь з попереднім коментарем.<br/>Садочків багато переводьте в інший шукайте кращий варіант
03 Грудня 2020, 13:20
100% цілком погоджуюсь з попереднім коментарем.<br/>Садочків багато переводьте в інший шукайте кращий варіант
03 Грудня 2020, 13:20
100% цілком погоджуюсь з попереднім коментарем.<br/>Садочків багато переводьте в інший шукайте кращий варіант
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром