В інфекційну лікарню щодня госпіталізують 10-20 пацієнтів

27 Січня 2016, 12:02
2426

У місті епідемічний поріг захворюваності грипом і гострими респіраторними вірусними інфекціями перевищений на 38%.

У Луцькому районі кількість хворих протягом тижня збільшилася у понад два рази. Такі дані  на прес-конференції у середу, 27 січня,  озвучила головний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко. За період епідсезону з підозрою на грип померло три людини, зокрема один лучанин. Усі дорослі з груп ризику, у двох лабораторно підтвердили пандемічний вірус А(H1N1), у третього – пневмонію.

«Щодня в обласну інфекційну лікарню в Луцьку госпіталізують 10-20 пацієнтів.– Це хворі з Луцька і віддалених районів. Пацієнтів із наближених до обласного центру районів, Луцького, Ківерцівського і Рожищенського, кладуть у центральні районні лікарні. Основний діагноз – ГРВІ. У більшості хворих перебіг захворювання середньої важкості. Звертаються на другу-третю добу з високою температурою», – зазначає заступник головного лікаря з медичної частини Руслан Морочковський.

Лікарі запевняють, що в стаціонарах вистачає противірусних ліків. Зараз чекають надходження препаратів «Таміфлю» і «Реленза», що надійшли в Україну з Литви в якості гуманітарної допомоги. В аптечній мережі, каже директор ДП «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк, достатньо противірусних ліків, що відпускають без рецепта: «Амізон», «Аміксин», «Новірин», оксолінова мазь, якою треба змащувати слизову носа. Вакцина від грипу теж є, але робити щеплення вже запізно.

«Враховуючи погоду, кількість хворих буде збільшуватися. За епідпрогнозом другий етап епідемії може бути весною. Найефективніша профілактика – дотримуватися особистої гігієни: частіше мити руки, не торкатися ними обличчя, провітрювати приміщення, робити вологе прибирання, уникати скупчення людей. При незначному підвищенні температури й симптомах застуди – не геройствувати, залишатися вдома, добре харчуватися», – додає Наталія Янко.

 У Луцьку і селі Піддубці Луцького району школи закриті на карантин. Поки нема потреби оголошувати епідемію по всій області. Але вірус пандемічного грипу циркулює, змінюється тип збудника, тому треба бути обережними.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром