Лучани дивилися рисунки відомого скульптора Миколи Голованя

05 Грудня 2017, 21:45
Скульптор Микола Головань з дружиною 8449
Скульптор Микола Головань з дружиною

Лучани знають Миколу Голованя як чудового скульптора, творця одного з головних символів міста. Однак, мало кому відомо, що старий митець є ще й неперевершеним художником.

Виставку рисунків авторства найвідомішого луцького майстра презентували у вівторок, 5 грудня.

Приміщенння арт-галереї на вулиці Лесі Українки вщерть було заповнене людьми. Тут і журналісти, і фотографи, і митці, мистецтвознавці, пересічні лучани і навіть козаки. Річ у тім, що вперше легендарний Микола Головань презентував не скульптуру, а малюнки.

Експонували у приміщенні більше сотні робіт митця. Це чорно-білі рисунки, виконані у різних стилях. Сюжети презентованих робіт також дуже різняться. Були тут і сакральні картини, і на військову тему, і символічні абстрактні образи. Найчастіше ж автор звертався до краси жіночого тіла.

Микола Головань зізнався, що еротичні малюнки із цієї колекції йому найбільше до душі.

Еротичні малюнки Голованю подобається робити найбільше
Еротичні малюнки Голованю подобається робити найбільше

«Буває, починаєш малювати від тонкої п’ятки – і ведеш лінію, і вже не можеш відпустити», – зізнається автор.

Також у галереї експонували незвичайні роботи – малюнки на кружечках, що залишаються від виготовлення гітар. Такі портрети прикрасили стіну одразу перед входом у приміщення.

Унікальні портрети на кружечках від гітар
Унікальні портрети на кружечках від гітар

Цікаво, що поряд із роботами автора висіли також його світлини, які зробив фотограф Віктор Чухрай. Серед запрошених гостей було багато друзів митця. Так, мистецтвознавиця Зоя Навроцька згадала молодість, коли Микола Головань був чи не першим парубком у Луцьку. Товариш скульптора Володимир Павлік використав нагоду звернутися до влади, і запропонував виділити з міського бюджету кошти на діяльність митця, бо «пенсіонер купує пісок за свою невелику пенсію». Козацьке товариство, членом якого був Микола Головань, також запропонувало владі посприяти у роботі майстра, дозволивши йому приватизувати будинок – справу його життя.

Біля рисунків автора - його світлини
Біля рисунків автора - його світлини

Власник галереї Володимир Марчук зазначив, що це тільки одна з експозицій, які обов’язково будуть організовані найближчим часом.

Виставку автор присвятив пам’яті покійного сина. 

Людмила РОСПОПА

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром