Теремно: люди проти літнього закладу на ставках, але не проти п'яних бомжів

07 Липня 2015, 10:00
7681

Поблизу Теремнівських ставків мають зробити заклад у тимчасовій споруді, місцеві думають, що там зроблять постійну будівлю, а бізнеследі переконана, що людей підбурили конкуренти з сусіднього магазину.  

Надвечрі 6 липня поблизу Теремнівських ставків зібралися мешканці району на збори, аби розібратися, що і як буде облаштовано у рекреаційній зоні. Люди вимагали у підприємця документи і виясняли, чому два тижні тому замість обіцяної тимчасової споруди, намагалися встановити, на їхню думку, щось масштабніше.

Мовляв, підприємці збиралися заливати фундамент. І це свідчило про те, що мало б бути щось не тимчасове, а постійне. Тоді ж мешканці відразу покликали муніципалів, щоб ті зупинили роботи. Однак на зборах конфлікт вирішити так і не вдалося..

Продавчиня з сусіднього магазину з розпачем вказує на залишки дерев.
Продавчиня з сусіднього магазину з розпачем вказує на залишки дерев.

Відпочивальники плюють насіння прямо під себе, курять і розпивають спиртне
Відпочивальники плюють насіння прямо під себе, курять і розпивають спиртне

«Я не знаю, яким чином викупили той будинок, а тепер ще й хочуть збудувати якийсь заклад. Коли ми два тижні тому побачили, що тут будуть щось мурувати, а не встановлювати тимчасову будівлю, відразу згуртувалися, стали бити на сполох,  викликали муніципалів, «Народний контроль», - розповідає Тетяна, продавчинця магазину «Даринка», що поблизу. 

 

На місце події приїхала і підприємець Орися Шеремета. Жінки старшого віку розпочали гучні прогнози про пияцтво в майбутньому барі.

«Знов побудуєте тут заклад, де будуть продавати алкоголь.  І навіть не буде де відпочити.  А діти... Той вірменин вже так пів-Луцька віджав» - кричали жінки.

"Ви про що? Я не розумію… Це ж заклад для відпочивальників... Все культурно", - огризалась підприємець.

Дехто став на захист бізнесу, обґрунтовуючи безпеку будівництва такого закладу.

« Мені зараз навпаки тут страшно ходити, бо ввечері в тій вашій «Даринці» понапиваються, різні бомжі  ходять... А так будуть охоронці, і буде безпечніше», - пояснювала одна із жінок.

Молоді хлопці, що прийшли на збори, мислили тверезо: якщо підприємець все гарно облаштує, то добре, а якщо черговий генделик, то погано; якщо триматиме подвір'я в чистоті, то добре; якщо закриє людям доступ взагалі, то погано. 

Діма підозрюють, що конкуренція між навяним бізнесом і прибулими підприємцями має вирішальне значення.
Діма підозрюють, що конкуренція між навяним бізнесом і прибулими підприємцями має вирішальне значення.

Остап і Діма підозрюють, що конкуренція між наявним бізнесом і прибулими підприємцями має вирішальне значення у проблемі.

«Так хай би приліг той бомж під деревом! Нащо ж йому заважати! Вони теж люди! Їм теж треба місце під сонцем! Нам "Даринка" не заважає! А то дерева позрізали! Ми проти того, щоб чіпали зелену зону! Не дамо! Не дозволимо», - продовжували стояти на своєму противниці того, що вони вже охрестили "забудовою".

Трохи конструктивну в розмову намагалися внести міські чиновники.

«У підприємця є всі документи на встановлення тимчасових конструкцій. В даному випадку я не бачу проблеми», - заявив начальник управління розвитку підприємництва і реклами Олександр Козлюк.

У свою чергу, підприємець Орися Шеремета  показала всі документи, наголосивши, що навіть не збираються чіпати землю. Жінка не повірила у справжнє обурення мешканців. І запевнила: це конкуренти намагаються перешкодити.

«Більшість людей, що сюди прийшли, не живуть тут. Це продавчині із магазину «Даринка». Його власники розуміють, що таким чином ми створимо їм неабияку конкуренцію. От і намагаються зробити для цього все можливе, аби цього не трапилося. Цю ділянку ми узгодили з міською радою. Погодили з управлінням підприємництва і відділом екології, враховуючи всі норми. Наразі це ділянка на 12 сотих. Тут буде тимчасова конструкція - і не більше. Будівлю, що стоїть поруч і є у приватній власності, ми поки що не чіпаємо», - розповідала підприємець Орися Шеремета.

Поміж тим, вона фотографувала жінок, які прийшли на збори, що викликало в них ще більше обурення.

Як тільки на зборах з`явився перший заступник міського голови Тарас Яковлев, люди почали звинувачувати його в усіх гріхах:

«Ви і так країну продали!»

«Хто? Я продав? – дивувався заступник Романюка.

- А хто Ви взагалі такий? – не втихомирювались деякі жінки.

- Я перший зас..- чиновник махнув рукою і промовчав, розуміючи, що шостий раз повторювати нема сенсу, - обурені панянки його не чують.

А цій пані мало одного конкурента, вона безапеляційно виголошує, що один підприємець нікуди не годиться - треба конкурс!

У відділі екології Луцької міськради розвіяли страх про бізнесову окупацію території:

« В 1999 році цю ділянку включили в природоохоронну зону. Тоді розроблявся проект, відповідно до якого дозволялося встановлювати тут тимчасові споруди.  Наразі ніхто ніяку ділянку в оренду не віддає. Це дозвіл на встановлення лише тимчасової споруди на 3 роки. Це й надалі комунальна власність. Якщо, наприклад, міськвиконкому щось не сподобається у роботі закладу, тоді оренду припинять. А в даному випадку в проекті розписано все до деталей», - заявив начальник відділу екології міськради Анатолій Гламазда.

-  В чому полягають ваші претензії? Не буде ніхто заливати фундамент і не буде нічого будуватися. Що за маячня? Тут підприємець займається роботами по благоустрою. Косить траву! Він ще поставить душові кабіни! Побудує туалет з водовідведенням!» - намагався пояснити Яковлев.

Градус конфлікту не спадав, а переносився на окремі групи. Люди згадали і про Палицю, дорікнувши Яковлеву (очільнику Луцького осередку ГО "Самопомочі").

- А до чого тут Палиця? - здивувався Яковлев.

- Так… Це Ви вже володієте неперевіреною інформацією, – заступився очільник  ГО "Народний контроль" Павло Данильчук.

Підходили і відпочивальники з пляжу, теж намагаючись внести свою лепту деструктиву. Незрозуміло звідки з`явилися і бійці АТО. Серед них був і Ігор Кінах, не вельми певна людина, як подейкують волонтерські кола. Чоловік прийшов у військовій формі із написом «Пастор». Він зайняв сторону підприємця, довго намагаючись пояснити свою позицію, але вже після завершення зборів поштовхався з одним із присутніх, який хотів зафільмувати дійство на телефон.

А тим часом пляж жив своїм життям. Під вечір людей туди прибувало. Автівки було ніде ставити. За кілька метрів від конфлікту гучно звучав шансон, люди продовжували релаксувати на природі.

Аріна КРАПКА, Ярослава БЛИСКАВИЦЯ

Коментарі
07 Липня 2015, 16:24
Гарний репортаж
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром