У Луцьку стартував 14-й «Docudays UA»

23 Листопада 2017, 22:51
Розпочався «Docudays UA» 8498
Розпочався «Docudays UA»

Вже традиційний для міста мандрівний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини розпочався у четвер, 23 листопада. Цьогорічний «Docudays», окрім проблем війни та прав людини, підніматиме також питання глобального потепління та проблеми екології.

«Тема цьогорічного фестивалю – «Чотири градуси». Це означає, що до кінця століття рівно на стільки зросте температура на Землі. І це потягне за собою глобальні катаклізми», - пояснює координаторка проекту у Луцьку Богдана Стельмах. Саме тому організатори хочуть через фільми привернути увагу до навколишнього середовища та того, як із ним поводиться людина.

Перший фільм фестивалю дивилися у Палаці культури
Перший фільм фестивалю дивилися у Палаці культури

Відкрили фестиваль переглядом фільму «Війна химер» - історії одного бійця батальйону «Донбас», який воював під Іловайськом. Стрічка показує унікальні кадри з передової. Герої фільму – реальні солдати, які розглядають дитячі малюнки на фронті, сміються, воюють і помирають на сході України. Динамічна, моментами натуралістична зйомка, історія кохання, яке насправді коханням не було, та війна, що не відпускає, навіть коли солдат знову вдома – фільм дає можливість побачити картину війни зсередини.

Стірчка про АТО була дуже важкою емоційно
Стірчка про АТО була дуже важкою емоційно

Традиційним для фестивалю є обговорення стрічки. Розмовляли на відкритті учасники бойових дії Дмитро Ураєв та Олег Лягутко. Чоловіки поділилися власним досвідом АТО. Вони закликали не поспішати засуджувати військових, що час від часу п’ють, дратуються більше, ніж зазвичай, та вимагають змін. Адже ніхто не знає, що їм довелося побачити на фронті, та від чого врятуватися.

Дмитро Ураєв, учасник бойових дій
Дмитро Ураєв, учасник бойових дій

Наступний фестивальний показ відбудеться у суботу, 25 листопада у приміщенні Молодіжного центру Волині. 

Коментарі
24 Листопада 2017, 14:21
а програма фестивалю - це конфіденційна інформація? Дивовижна країна.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39