СНУ виступив за скасування декомунізації, – ЗМІ

23 Листопада 2017, 13:08
СНУ виступив за скасування декомунізації, – ЗМІ 2458
СНУ виступив за скасування декомунізації, – ЗМІ

Східноєвропейський університет імені Лесі Українки виступив за визнання неконституційним закону про декомунізацію. Такої самої думки і науковці Донецького університету імені Василя Стуса, що тимчасово розташований у Вінниці. А в Одеській юридичній академії вважають неконституційним не весь закон, а окремі його норми.

Про це стало відомо на засіданні Великої палати Конституційного суду, повідомляє ВолиньPost з посиланням на 5 канал.

У КСУ саме почали розгляд подання 46 народних депутатів від «Опозиційного блоку» та інших фракцій. Ті просять перевірити на конституційність Закон «Про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів та заборону пропаганди їхньої символіки», який був ухвалений у квітні 2015 року як такий, що порушує сім статей Основного закону України.

У зв'язку з цим Конституційний суд звернувся за експертною думкою до Президента України, голови Верховної Ради, Інституту національної пам'яті, Інституту держави і права, однієї громадської організації та восьми національних університетів.

«Науковці Донецького національного університету імені Василя Стуса у своїй відповіді наголошують, що Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» є нечітким, занадто широким за охопленням, що не відповідає принципу правової визначеності. Науковці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки дійшли висновку, що більшість його положень суперечать ряду міжнародних правових норм та Конституції України. Вони наголосили на тому, що є достатньо підстав для визнання його неконституційним у цілому», - заявив суддя-доповідач у справі Віктор Колісник.

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024