У місті вперше в Україні освітять «зебри» за польським зразком

05 Липня 2015, 15:06
5362

Встановлювати прилади освітлення на ділянках переходів почнуть у другій декаді липня. Перші 20 об’єктів планують завершити протягом місяця. До кінця літа обіцяють обладнати світильниками ще 20 пішохідних переходів.

Нова система освітлення привертає увагу водіїв і забезпечує повне освітлення переходу для пішоходів – суцільна смуга світла, по якій безпечно іти. Такі функціональні освітлювальні прилади які використовують у Польщі, але в Україні схожого обладнання ніде нема.

Вартість освітлення 40 переходів – 450 тисяч .

Міський голова Микола Романюк розповів, що вкрай важко було знайти готові до застосування прилади в Україні. Мало того, навіть не всі виробники бралися за таке ноу-хау. Зрештою, вдалося знайти виробника світильників у Кіровограді, в якого й замовили спеціальні прилади для освітлення.

«Над переходом буде встановлено спеціальний прилад, який освітлюватиме сучасними світлодіодними лампами саму зону переходу. При наближенні до переходу буде жовта лампа, яка мигатиме і додатково привертатиме увагу до ділянки дороги з підвищеним ризиком. З цих приладів буде подвійна користь: пішоходи добре бачитимуть яскраво освітлений перехід і водії, які рухатимуться в цьому напрямку, не зможуть його не помітити, бо його буде видно здалека», – пояснює міський голова Микола Романюк.

Експериментальний варіант вже працює напроти центрального басейну на проспекті Грушевського: там замість жовтої блимає біла лампочка. Вона дає хороший результат, аварійність на цій ділянці суттєво зменшилася.

Першочергово будуть освітлені переходи, де відсутнє будь-яке освітлення або воно недостатнє, а також там, де люди масово переходять вулиці. Особливу увагу приділять переходам поблизу шкіл і дитячих садочків, біля медичних закладів. Крім яскравого освітлення зони переходу, також планують оновити розмітку та встановити додаткові попереджувальні засоби.

Нагадаємо, що ДАІшники визначили найбільш небезпечні пішохідні переходи в Луцьку.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром