Турбота як робота: у Луцьку презентували книгу про материнство

09 Листопада 2017, 14:19
3017

Київська соціологиня Олена Стрельник дослідила, що для більшості українок важливо бути матір’ю.

Дослідниця презентувала у Луцьку книгу «Турбота як робота: материнство у фокусі соціології» 8 листопада.

Праця вийшла друком 2017 року у видавництві «Критика» у співпраці із Фондом ім. Гайнріха Бьолля в Україні.

Під час зустрічі Олена Стрельник розглянула материнство й батьківство як соціальну практику й сфокусувала на ґендерних стереотипах та трудових практиках. В Україні сформовано подвійні стандарти до жінки: з однієї сторони, вимога професійного зростання, з іншої, – материнство та домашні обов’язки.

Олена Стрельник презентувата дослідження про материнство у Луцькому педколеджі
Олена Стрельник презентувата дослідження про материнство у Луцькому педколеджі

Результати дослідження виявили, що  бути матір’ю важливіше для жінок (64%), аніж бути батьком для чоловіків (51%).  Також показово, що 79% опитаних повністю або частково погодилися з твердженням, що «тати можуть так само піклуватися про дітей, як і матері», а 80% – із тим, що «чоловіки мають брати таку саму відповідальність за хатні справи та виховання дітей, як і жінки».

Олена Стрельник ознайомила із закордонним досвідом, який довго вивчала.

«У Швеції із 2007 року запроваджено такий розподіл відпустки для батьків: із 480 днів загалом 60 днів є материною «квотою», 60 днів – батьковою, а решту 360 днів вони можуть розподілити на власний розсуд. Квота означає, що цю частину відпустки не можна передати іншому члену сім’ї. 90% шведських тат уже 2007 року використали свої квоти, але 79% формально «спільних» днів взяли матері. Ці показники доволі прогресивні на тлі решти Європи. У Німеччині після впровадження «батьківської квоти» частка чоловіків, які нею скористались, сягнула 10,5%. Ймовірно, що різниця зумовлена  нижчою оплатою такої відпустки: У ФРН вона становить 65% зарплати супроти 80% у Швеції. В Україні з огляду на чималий гендерний розрив в оплаті праці й неоплачуваність відпустки по догляду за дитиною, «батьківська квота» наразі не виглядає як перспективний інструмент залучення чоловіків до репродуктивної праці», – зазначила Олена Стрельник.

Українські чоловіки хочуть більше дітей, ніж жінки
Українські чоловіки хочуть більше дітей, ніж жінки

До участі та обговорення долучились студентки, викладачі/викладачки Луцького педагогічного коледжу, Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, представники/представниці Управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради, Центру планування сім’ї та репродукції людини КЗ «Луцький клінічний пологовий будинок», Волинського обласного центру планування сім’ї та репродукції людини у м. Луцьк.

1
Стереотипи про материнство
Стереотипи про материнство

Довідка про авторку:

Олена Стрельник – кандидатка соціологічних наук, докторантка факультету соціології Київського національного університету імені Т. Шевченка, стипендіатка програми Ендрю Карнегі – гостьова дослідниця Мічиганського університету, США (2016 р.), колумністка.

Співорганізатори заходу: Центр гендерної освіти Луцького педагогічного коледжу, ВОГО «Волинський прес-клуб», ГО «Гендерний центр Волинської області», клуб для мам «Квітуча мама». 

Коментарі
09 Листопада 2017, 17:58
А де можна придбати книгу?
09 Листопада 2017, 21:58
Знайдіть Олену на Фейсбуці Olena Strelnyk і напишіть їй у приват.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром