Волі: продовжується скандал навколо будівництва

06 Січня 2016, 09:40
4105

Місцевий краєзнавець стверджує, що роботи, які здійснює єпархія УПЦ КП, руйнують історичну спадщину міста.

Ігор Левчук продовжує боротися з роботами,  які веде регіональна громада храму Холмської ікони Божої Матері. У вівторок, 5 січня, краєзнавець повідомив поліцію та відділ архбудконтролю міста про відновлення робіт на об’єкті. За його словами, настоятель храму обіцяв, що будь-яка діяльність буде продовжуватися тільки під наглядом науковців та археологів, проте жодних договорів з ДП «Волинські старожитності» і досі не уклав.

«На земельній ділянці, яку видали єпархії УПЦ КП громаді Холмської ікони Божої Матері, знаходиться об’єкт культурної спадщини. За свідченнями наших істориків та археологів – це поселення V століття,  там був історичний цвинтар. У 2012 році була ситуація, коли на ділянці почали незаконні роботи і знищили частину могил, частину культурного шару. Зараз там знову проводяться земельні роботи. Минулого тижня ми під’їжджали до храму і говорили з священиком,  він запевнив,  що роботи будуть вестися тільки під наглядом науковців та археологів», – розповів Ігор Левчук.

Договір священик мав украсти з ДП «Волинські старожитності», яке і повинно було б здійснювати контроль. Проте жодних домовленостей не було, а роботи продовжилися.   

«Сьогодні я зв’язувався з Олексієм Златогорським (директор ДП «Волинські старожитності») і він повідомив, що до нього ніхто не звертався,  договорів немає і нагляду ніхто не здійснює. Сьогодні там були екскаватори,  машини копають повним ходом. З боку міста ніякого контролю не здійснюється», – зазначив Ігор Левчук.

За викликом краєзнавця на місце будівництва виїхала поліція та представники архбудконтролю, проте жодних робіт на території виявлено не було.

Слідчий луцької поліції Роман Клим’юк зазначив, що поліція розбереться у ситуації. Проте констатувати факт здійснення незаконних робіт не може, бо на момент прибуття правоохоронців жодна техніка на ділянці не працювала.

Нічого про ведення незаконних робіт не змогли сказати і в відділі архбудконтролю.

«Декларація про початок будівельних робіт зареєстрована і це є підставою для їх проведення. А так як будівельні роботи тут зараз взагалі не відбуваються, то нічого незаконного тут бути не може», – зазначив виконуючий обов’язки начальника відділу архбудконтролю Луцької міської ради Юрій Маслюк.

Через кілька хвилин після прибуття поліції з’явився і сам настоятель  храму, якого обурили закиди про незаконність робіт. Оскільки, за його словами, на ділянці проводили археологічні розкопки та є  відповідні документи і дозволи.

«Ось там є декларація про початок будівельних робіт, видана згідно із нормами, є документи на землю. Ми провели археологічні розкопки, заплатили за них гроші,  у мене є чеки, є довідка про виконання розкопок. По-перше, зараз тут роботи ніякі не ведуться. У нас в державі роботи проводять за певними нормами – акт на землю, розроблений проект, який пройшов експертизу, всі документи для цього є, проведенні археологічні розкопки, за них ми тоді заплатили 10 тисяч доларів», – розповів священик.

Проте Ігор Левчук запевняє,  що ніяких розкопок на ділянці не було, а священик обманює про реальну ситуацію справ.

«На ділянці, на якій вони будують, археологічні роботи ніхто не проводив. Людина відверто бреше по всіх питаннях.  У четвер ми приїжджали туди і він нас запевнив, що укладе договір зі Златогорським і буде нагляд. Ніяких дозволів ніхто не давав, ніяких наглядів не забезпечують. А поліція не розбирається у законодавстві. Про що можна говорити з людиною,  якій пояснюють, що там стоїть питання земляних робіт, а він розказує, що у них паспорт на будівництво», – обурився краєзнавець.

Окрім того, на сторінці «Збережемо древній Луцьк» у соціальній мережі Facebook Ігор Левчук розмістив документи,  які засвідчують обов'язкове проведення археології та нагляд спеціалістів під час будівництва.  А токож висновок про збитки, нанесенні несанкціонованим будівництвом церкви, які перевищують п'ять мільйонів гривень.

Читайте також: Невідоме будівництво біля собору, або Як у Луцьку руйнують власну історію









 

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментарі
06 Січня 2016, 13:32
обов'язкове проведення археологі, Договір священик мав украсти і т.д. Перечитайте вашу писанину
07 Січня 2016, 03:12
А де був Левчук, коли будували східці зі скверу на Глушець, а сквер на цвинтарі, висоткм поруч? Чи йому найбільше церкви не подобаються? Чи хоче допомогти своєю боротьбою з церквою звести ще одну висотку тут?
07 Січня 2016, 04:51
Схоже, що в когось закінчилися гроші, а знайти кістку ворони яка змогла на тому місці сто років назад може кожен. А ця кантора на так пристрасно обстежує лише до церкви Київського патріархату, чомусь коли будували храм москалі на кістках покійників центрального кладовища захисників старожитностей не було чути.
07 Січня 2016, 12:52
Центральне кладовище, пані, це кладовище на театральному майдані. На рівенському кладовищі поставили церкву на місті, де не було могил. Там місця для блатних тримали. Дивно, що лучанка таких дрібниць не знає.Кантора у Вас жіночка голові,бо канони, по яким розривають могили і будують написані саме в канторах. От спочатку найдіть цьому будівництву підставу, а потім шукайте в Левчука москаля.
08 Січня 2016, 12:06
Майже всі попи київського патріархату заїжджі і не є волинянами. Їх не хвилює що робиться на Волині і чиї там спочивають діди,прадіди. Це бізнесструктура на чолі з майором КГБ Михаілом.
09 Січня 2016, 12:57
Цікаво, чи хтось з лучан пам"ятає цвинтар на схилі, де зараз церква? З дитинства знаю, що цвинтар був, де зараз сквер, а не на схилі... А на рахунок священиків, то помовчіть, скажіть краще, як Онуфрій помагає Кирилу вбивати хлопців на передовій і забороняє вам молитися на рідній мові, а кажете, що ви українці, і попи чужі московські вам за взірець.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром