На кого з луцьких експортерів вплине ембарго з Росією

05 Січня 2016, 17:47
2617 Джерело: unn.com.ua

Нова ера торговельних відносин України з Росією розпочалася з 1 січня 2016 року: Російська Федерація офіційно оголосила Україні продуктове ембарго.

Як вплине запровадження продуктового ембарго на зміну попередніх торговельних міжнародних угод, дослідив «Конкурент».

Російська Федерація 21 грудня офіційно оголосила Україні продуктове ембарго з 1 січня 2016 року. Ці дії пов'язані з ратифікацією Угоди про зону вільної торгівлі України з країнами ЄС.

Крім цього, північний сусід може запровадити зміни до застосування митних тарифів, пільгових ставок ввізного мита під час оформлення українських товарів промислового призначення. Втрати будуть, але не такі великі, як розраховує Росія.

Експерти прогнозуються посилення контролю зі сторони РФ в сфері нетарифного регулювання ввезених товарів (сертифікати, дозволи), а також за процесуальними діями під час безпосереднього проходження митного контролю.

Такий сценарій може негативно вплинути на об'єми реалізації продукції в РФ, оскільки автоматично призведе до збільшення цін для споживачів в Росії (орієнтовно на 10%) і зменшення цінової конкурентоспроможності продукції в економічному просторі та на відповідному ринку РФ.

Головне управління статистики в Волинській області інформує, що в 2014 році експорт молоко- та сиромісної продукції складав 2263$ США, а у 2015 році у зв'язку з дією заборони дорівнював нулю. Проте збільшився експорт м'ясної продукції – 13810,3$ США, який займає 27,4%.

Продовольство з Волині постачають на Далекий і Близький Схід.

«В останні роки різко зменшився експорт з України в Росію продовольчої продукції. За оцінками спеціалістів у зв'язку з введенням ембарго, загальна сума втрат української сторони, складе, приблизно 600 мільйонів доларів. Втрати будуть, але не такі великі, як розраховує Росія. Волинські аграрії вчасно підготувалися і знайшли нові ринки збуту. Насамперед це арабські і східні країни, особливо Китай. Ми надіялися, що ці санкції не будуть нам страшні, адже з 1 січня 2016 року починає діяти зона вільної торгівлі. Та, на жаль, за результатами 2015 року експорт в країни ЄС зменшився на 30% в силу різних причин, основними з яких є падіння обсягів виробництва», – коментує ситуацію доктор економічних наук, професор Микола Карлін.

1

Крім продуктів харчування, з Волині в Росію експортують і численні найменування промислової продукції: від плівки до нижньої білизни.

На території Волинської області є 25 підприємств різних форм власності, які експортують товари промислового призначення в Російську Федерацію, зокрема луцькі:

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ВІЛК УКРАЇНА"
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ТИГРЕС"
ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "СПІЛЬНЕ УКРАЇНСЬКО-СЛОВАЦЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО "ТЕРІХЕМ-ЛУЦЬК"
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "СКЛО-ІНВЕСТ"
ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "СПЕЦПРОЕКТ-ЕКСКЛЮЗИВ"

НАУКОВО-ВИРОБНИЧА ФІРМА "КОРУНД" У ФОРМІ ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ТОРГОВИЙ ДІМ "ВОЛИНЬ БІЗНЕС РЕСУРС"

Примітка: Дані, що надійшли з Держстату на адресу ГУС за січень–вересень 2015р. містять знеособлену інформацію по підприємствах

Очікувано, що не всі місцеві компанії готові коментувати ситуацію, що склалася з експортом у Росію. Однак з ключовими експортерами вдалося поспілкуватися.

За інформацією, яку надали у холдингу Modern-Expo Group, Російська Федерація займає майже третину від об'єму всього експорту і є одним з ключових ринків збуту для компанії. Основні товари, які волиняни виробляють для росіян – це торгові та складські стелажі, касові бокси, обладнання з нержавіючої сталі, холодильне і POS-обладнання.

АТ СКФ Україна (публічне) повідомляє, що експортує в Російську Федерацію готові роликові конічні підшипники. За 10 місяців 2015 року обсяг експорту склав 9 % від загальної суми реалізації продукції в цінах продажу.

«ПрАТ СП «ТЕРІХЕМ-ЛУЦЬК» виробляє поліпропіленову плівку та експортує її в Російську Федерацію в межах 4% від всього виробництва і 8% від всього експорту продукції», – зазначає начальник відділу збуту Дмитро Пасічник.

Станом на грудень 2015 року, продукція цих підприємств не підпадала під торговельні обмеження. Проте РФ може ліквідувати міжурядові угоди між країнами-членами СНД. В першу чергу це загрожує Україні. Такий розвиток подій змусить суб'єктів зони економічної дії РФ застосовувати повні, а не пільгові ставки ввізного мита під час оформлення українських товарів (щодо продукції, яка експортується підприємствами в даний час– 0%).

«У 2015 році об'єм експорту у РФ для холдингу Modern-Expo Group зріс у російській валюті, але впав у доларовому еквіваленті порівняно з 2014 роком», – розповів начальник маркетингового відділу «Модерн-Експо» Микола Жичук.

АТ СКФ Україна інформує, що загальні об'єми в цінах продаж за 10 місяців 2015 року зросли в порівнянні з відповідним періодом минулого року на 26,9%. Водночас об'єми експорту підшипникового заводу в Російську Федерацію зменшились на 20,1% (частка РФ в загальному об'ємі продаж зменшилась з 15,1 % в 2014 р. до 9% в 2015 р.).

Шляхи виходу з ситуації у випадку введення санкцій та обмежень можуть бути різними. Так, Modern-Expo Group готовий постачати продукцію із заводу в Республіці Білорусь, яка входить в країни Митного Союзу.

«СКФ Україна» теж готує план дій, щоб не допустити зменшення обсягів виробництва та компенсувати втрати на ринку РФ.

«У випадку зменшення об'ємів реалізації на ринку РФ планує знайти інші ринки збуту. Компанія може зробити такий маневр завдяки тому, що є складовою глобальної корпорації», – коментує заступник директора з маркетингу та збуту Анатолій Несторук.

А от ПрАТ СП «ТЕРІХЕМ-ЛУЦЬК» запевняє, що російський ринок не є основним ринком, на який орієнтується підприємство, тому воно не буде чутливим до змін.

Зазначимо, що проблемою під час пошуку альтернативних варіантів може стати також те, що українські товари не мають відповідної сертифікації, гарантійного обслуговування на рівні західних стандартів.

Волинські експортери можуть постачати продукцію в Росію через Білорусь і Казахстан.

Микола Карлін, вважає, що російські санкції вплинуть на українські підприємства, але не так, як на це розраховувала Росія.

«Найбільше втратить корпорація «Богдан», адже в значній мірі експорт продукції, зокрема луцьких тролейбусів, йшов в Крим, який зараз в складі Російської Федерації», – прогнозує він.

Інші підприємства, на його думку, диверсифікували своє виробництво, напрямки експорту своїх товарів. На ринках Європи наша продукція не користується достатнім попитом.

«Єдиним виходом є створення спільних підприємств з Польщею, Угорщиною, Словаччиною і виходити через них на ринки Європи», – висловлює сподівання експерт.

Та шанси пробитися на російський ринок для української продукції все ж є. Щоправда, не прямо,а опосередковано, через ринки Білорусі та Казахстану, і не у вигляді готового продукту, а сировиною.
Українські компанії, і в тому числі й волинські, уже виробляють продукцію під маркуванням білоруських або казахських фірм з власної сировини, хоча вони цього і не афішують. Такий підхід дає змогу розвивати та утримувати експортні сировинні ринки, шукати нові та підтримувати конкурентоспроможність економіки країни.

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром