Приміські села не хочуть до Луцька

03 Липня 2015, 15:01
9695

Найбільш проблемні території в реформі децентралізації – це міста Луцьк, Нововолинськ, Ковель, Володимир-Волинський.

Для Луцька стратегічно вигідно було б об’єднатися з Боратином, Липинами, але тамтешня інфраструктура заявляє про себе як про самодостатню. 

Ці та інші проблеми розглядались на круглому столі «Процес децентралізації на Волині: здобутки та прорахунки», організованого ініціативною групою ГО "Самопоміч" під керівництвом Юлії Вусенко.

З точки зору інвестора, Луцьк мало чим привабливий: мовляв, бізнес вимагає території, а масштабні підприємства знаходяться на окраїнах чи поза межами міста.

Тож наразі до Луцька не виявила бажання приєднатись жодна територіальна громада. Торчин, Підгайці, Маяки, Липини, Забороль, Гірка Полонка, Боратин, Смолигів - категорично проти. Деталіше про позицію прилеглих до Луцька населених пукнтів ми писали у цьому матеріалі.

Тим часом, якщо говорити про інші міста області, то тут ще є шанс переконати довколишні села приєднуватись до них, - впевнені експерти. Зокрема, доктор політичних наук Валентин Малиновський розповідає, що потрібно провести широку роз'яснювальну інформаційну кампанію так, як це було в Нідерландах - і села, можливо, передумають.

"Наше місто могло б конкурувати з Любліном, а тут є варіант, що відносно сусіднього Рівного ми станемо глухою провінцією, бо до міста не хочуть приєднуватись інші населені пункти. Якби в нас пояснили людям, чому важливо селам об'єднатись з містом і що це дасть їм, і що це дасть Луцьку, - ситуація була б інша", - каже Валентин Малиновський.

До слова, у перспективному плані Волині затверджено 74 громади, коли оптимальна кількість - у межах 50.

У Рівненській області затвердили 45 громад. Тому станом на сьогодні вже можна говорити про те, що конкуренцію для Луцька щодо інфраструктури і прямих бюджетних вливань, завдяки реформі, створять навіть такі міста, як Дубно і Сарни.

Ярослава БЛИСКАВИЦЯ

Коментарі
04 Липня 2015, 13:36
Не спрашивать колхозников. Своим тупежем всю картину портят!!!
04 Липня 2015, 17:02
Місто повинно розвиватись !!! Гнати корумпованих голів в шию !!!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром