«Колишніх вчителів, як і хлопців не буває», – Юлія Марушко про стосунки і вальдорфську школу

17 Жовтня 2017, 23:00
3559
Вальдорфська вчителька Юлія Марушко розповіла про те, як пов'язані освіта і любов, чому будучи, успішною журналісткою в Україні, переїхала в Німеччину та жіночі обличчя педагогіки і знайомства про які можна знімати фільми.
 
Любов і школа

Я ходила на концерт Ніка Кейва в Гамбурзі. Здається, весь світ, крім мене, знає хто це. Про концерт австралійського рок-музиканта ми дізналися від українського режисера Дмитра Мойсеєва (фільм «Такі красиві люди» ArtMaidan показував в центральному кінотеатрі «Metropolis» восени 2015-го року). Дмитро зі своєю дружиною спеціально приїхали на концерт з Києва.

На концерті Ніка Кейва
На концерті Ніка Кейва

«Я бачила Ніка на районі в Брайтоні», – сказала моя подруга, вальдорфська вчителька аглійської Крістіане.

Більше про життя поета, письменника, автор музики до фільмів, сценариста, лідера груп Nick Cave and the Bad Seeds у документальному фільмі – «20 000 днів на Землі» (2014).

З концерту Ніка Кейва
З концерту Ніка Кейва

 

Перед тим, як мене кликати, переконайся, що є сонце. (мудрість перехожого 1)

Весь концерт Ніка Кейва я проплакала. Це притаманне осінній порі, а також тим, що я пішла від свого друга. Майже 1500 днів ми прожили разом. Від нього я багато почула, як і те, що два роки тому у Ніка Кейва трагічно загинув 15-річний син. Під дією ЛСД, один з двійнят, впав зі скелі в Брайтоні. Митець в той час записував альбом, який повністю переписав. Це і було причиною моїх безперервних сліз і соплей на концерті справжнього митця.  Сину вчителя англійської мови і бібліотарки пощастило з учителем літератури, яка сильно вплинула на особистість і творчість Ніка Кейва. Свій перший гурт The Birthday Party під враженням однієї з сцен з роману Достоєвського «Злочин і кара».

Під час концерту концерту  Ніка Кейва
Під час концерту концерту Ніка Кейва

 

 

Знайомство по-вальдорфськи

«Вона поїхала в Німеччину, щоб знайти чоловіка і лишитися там !» – писали мої екс-колеги з Києва доцентам з Касселю. А й дійсно, чому я як пуля, вилетіла з України ? Журналістка, радіо ведуча з п’ятирічним стажем, після роботи на радіо «Луцьк», «Наше Радіо» в Києві, виграла стипендію для журналістів в Берліні і вже тоді розуміла – радіо історія в Україні для мене закінчилася. Я шукала заняття для душі і справу, яка може врятувати Україну. І знайшла –альтернативну школу. І якщо п’ять років роботи на радіо привели до втрати голосу, то роки роботи в школі – до повного емоційного, фізичного та фінансового виснаження. В німецьке місто Кассель я вилетіла не лише навчатися на вальдорфському семінарі для вчителя старшої школи, а й щоб врятувати душу, тіло і розум. 

В житті буває, що варто поспішити чи швидко вирішити (мудрість перехожого 2)

«Ти на молодіжну концеренцію?» – дивувалися мої київські колеги, натякаючи на притаманну мені молодість, коли я отримала запрошення на міжнародну антропософську концеренцію, яка відбувалася в травні 2013-го року в чудовому німецькому містечку на воді на кордоні з Швейцарією. 15 країн-учасниць, тисячі підлітків з усього світу і Той, хто організував  вечірню ініціативу – танго, де ми і познайомилися. Він – колишній вальдорфський учень, в саду якого  квітнуть посаджені власними руками троянди, в серці – любов, а в голові – «Ми не можемо бути разом, ти живеш в Києві, я в Гамбурзі».
 
Я ж поїхала в Швейцарію, де місяць була на практиці в школі Рудольфа Штайнера в Цюріху, після якої полетіла в Одесу, де навчалася на Київському вальдорфському педагогічному семінарі. Там і отримала запрошення в Німеччину – на річне навчання в Касселі. Далі ти знаєш – «я маю мрію заснувати вальдорфську школу в рідному Луцьку». Під час навчання я запоями читала твори Штайнера в оригіналі і не усвідомлювала, що в Німеччині біржа праці надсилає людей на вальдорфські семінари. Далі була практика в Гамбурзі і вже п’ять років мого життя в Німеччині.

Не поспішай, Лєночка, не спіши (мудрість перехожого 3)

 
Блог про альтернативну школу в Луцьку набирає популярності. «Цікаво, що з того вийде», – сказала редакторка «Район Луцьк» Наталія Пахайчук.
 
Взимку 2017-го року в Луцьку будуть перші дипломовані спеціалісти: два вальдорфські вихователі і три вчителі. Дівчата вже мене обігнали в українському навчанні. 
Луцька вальдорфська ініціатива – одна з найшвидших ініціатив в Україні. 
Школа – це соціальний момент, робота з людьми, спільний час, заняття, і любов. Усе тут відбувається стрімко. Я знаю багато історій вальдорфських знайомств, про які можна знімати цілі серіали. Жіноче обличчя педагогіки, особливо в країнах східної Європи, рясніє прикладом сили Амуру – коли доцент з Німеччини закохується в першу ж перекладачку з України, а також кількістю розірваних шлюбів і створенням нових вальдорфських сімей. А так як вальдорфська освіта – найпоширеніша у світі, то і варіацій – більше ніж достатньо.
 

Новий дім Юлії Марушко, де вона пише статті для «Район.Луцьк»
Новий дім Юлії Марушко, де вона пише статті для «Район.Луцьк»

 

 

Світ добрий – красивий – справедливий

Відносини, як і  школи – одні тримаються десятиріччями, інші вмирають у період заснування. Ми були п’ять років разом. І, на подив екс-колег, я можу константувати – не заради заміжжя поїхала я в країну заснування вальдорфської школи. Лишилася з мрією і Штайнером, в основі педагогіки якого лежить семирічний розвиток людини – від 0 до 7 – світ добрий, від 7 до 14 – красивий, від 14 до 21 – світ справедливий.
 
Бути вчителем – шлях не простий. Багато розлучень, розривів і непорозумінь. Зустрічей, нових людей, відкриттів. Колишніх вчителів, як і хлопців не буває. Кожен лишає дещо,  що опрацювавши, ти продовжуєш втілювати самостійно, чи, зважившись, таки разом.
 
В Європі я часто чую що нам, українцям, варто вчитися вдячності. Сайт, логотип для Луцької вальдорфської ініціативи зробив мій друг, який жартівливо називав Луцьк столицею України.  Я ж домріювала – столиця альтернативної освіти, з центром навчання на вальдорфськиї вихователів «Вальдорф Захід», місто, в якому з’явиться п’ята вальдорфська школа. 
 
Я плачу. Знаю, що у відносинах як і у школі, має бити енергія, бути жага і рости інтерес та  вдячність. Троянди мають квітнути, лунати музика і тривати безперервний танець. А, можливо, так лише в кіно, яке я готова зняти про розвиток вільних шкіл у Луцьку. «Танго в Луцьку» називатиметься фільм.
 
Засновники Київської вальдорфської ініціативи, які нещодавно були в Луцьку (http://lutsk.rayon.in.ua/news/42989-pereiti-vid-mriyi-zasnuvannia-valdorfskoyi-shkoli-v-lutsku-do-diyi-iuliia-marushko) так і починали – вечорами танго танцювали. А доценти вальдорф Луцьк Олена і Маттіас Кілльге, які весною 2018-го будуть у Луцьку, готові під час вальдорфського семінару  впроваджувати танго вечори і на Район.Луцьк. Адже до школи має бути любов. Як в школі і в Тобі.
 
«Обертається земля, щасливий ти, щасливий я»
Цитата з фільму  «Такі красиві люди» режисера Дмитра Мойсеєва
 
Я ж їду в Швейцарію, слідом за Достоєвським та Гоголем, буду на канікулах відновлювати танець своєї душі.
P.S. Тільки не кажіть мамі, що в мене пропав апетит, бо вона хвилюватиметься. 
 
Долучайтеся до Луцької вальдорфської ініціативи у фейсбуці, щоби вчасно отримувати всі новини

Вальдорф-Луцьк
Освітній центр „Коло“
Домашній міні-садок. Луцьк
www.waldorf-lutsk.org

Вальдорф Луцьк: у пошуках волинського Мольта

Юлія Марушко, журналістка, вальдорфська вчителька, ідейниця вальдорфської ініціативи у Луцьку, художниця, громадська активістка, засновниця культурного об'єднання «ArtMaidan» у Гамбурзі.

Читайте також«Я вірю, що альтернативна педагогіка в Луцьку матиме все більше красивих, чоловічих облич», – Юлія Марушко про вальдорфську школу

«Перейти від мрії заснування вальдорфської школи в Луцьку до дії», – Юлія Марушко

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром