«Перейти від мрії заснування вальдорфської школи в Луцьку до дії», – Юлія Марушко

11 Жовтня 2017, 18:29
Юлія Марушко 5565
Юлія Марушко

Вальдорфська вчителька Юлія Марушко розповіла про власний досвід, проблеми та переспективу на шляху до створення вальдорфської школи у Луцьку.

«Я згрішила. Сходила на російську дискотеку в Гамбурзі. Після року німецько-українських вечірок Kontrabanda, які ми організовували, вирішила подивитится, що роблять інші. В голові крутилися «Тумани» Макса Барскіх, перед очима тонкі, красиво одягнені дівчата, аж раптом, – «Тобі 43?» – запитання від короля танц полу. Опанувавши себе, я розповіла незнайомцю свою історію.

Сповідь танцівнику

Журналісткою я стала, щоб допомагати людям, вальдорфською вчителькою, аби змінити Україну. «Тобі вже 30-ть, скільки можна вчитися!?», – сміявся з мене хресний Володимир. П’ять років тому я полетіла в Німеччину навчатися на вальдорфському семінарі для вчителя старшої школи. Чотири роки тому я переїхала в Гамбург, де  знову навчалася і проходила річну практику  у другій вальдорфській школі у світі Вандсбек. Далі все як в тумані – революція і війна збили мене з мрії – заснування вальдорфської школи в рідному Луцьку. 

 

«Я виражаю сердечну вдячність за те, що мені вдалося пережити цей момент і щоб пообіцяти сприяти тій величезній роботі, яку ми сьогодні починаємо, наскільки вистачить моїх слабких сил», – сказав у 1919-му році в Штуттгарді Еміль Мольт, директор сигаретної фабрики «Вальдорф Асторія».

 
Він дозволив Рудольфу Штайнеру, засновнику вальдорфської педагогіки, зробити першу вальльдорфську школу для дітей робітників сигаретної фабрики. Нині – найбільшу альтернативну освіту в світі.
 
 
Я приїхала навчатися і знайти сучасного Еміля Мольта – спонсора для побудови вальдорфської школи у місті на Стирі. Поки спонсор – я.
«Це – чудово, зрадів Денис (так звати красеня танцівника з Туркменістану) – справа, яку ти робиш самостійно з нуля – дійсно твоя». За 5 років життя в Німеччині я дійсно, постаріла, і відчуваю себе на 43. Ілюзія, що  волинянку з мрією чекають в Німеччині, розбилися в перші ж роки. 
 
Українські реалії
 
«Міністерством освіти України у 2014-ому році був успішно завершений узагальнюючий науково-методичний експеримент всеукраїнського рівня «Розвиток вальдорфської педагогіки в Україні» та впровадження педагогічної системи «Вальдорфська школа» у загальноосвітніх навчальних закладах.  Коли у вас буде своє приміщення, діти, батьки вчителі ми перевіримо і, можливо, допоможемо», – дала мені золоту пораду  голова організації «Друзі мистецтва виховання» (Freunde der Erziehungskunst) Нана Гьобель в Берліні.  
90 - ті роки, коли Європа допомагала  Україні, пройшли. Час українцям за 26 років незалежні встати на ноги свої. Бути відповідальними і готовими до роботи.
 
Вальдорфська педагогіка в Луцьку
 
Луцька вальдорфська ініціатива виникла після потужного імпульсу, що їй дав перший семінар із вальдорфської педагогіки, який відбувся у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва у серпні 2015 року. Коли до Луцька приїхали евритмістка школи Рудольфа Штайнера Олена Кілльге та архітектора Маттіас Кілльге (м. Нойвід, Німеччина). 
 
 
Евритмія
Евритмія

 Жовтень 2017

 
Нещодавно у Луцьк приїзджали практикуючі вальдорфські вчителі з України і Німеччини – вальдорфська вчителька школи «Софїя» (Київ) Оксана Соколенко  і куратор Луцької вальдорфської ініціативи  Олена Кілльге. 
 
Зустріч «Як заснувати вальдорфську школу в українських реаліях»
Зустріч «Як заснувати вальдорфську школу в українських реаліях»
 
 
З евритмісткою Оленою Кільге, ми познайомилися в Німеччині,  під час німецько-українського обміну старшокласників,  який Олена організовує з 2010-го року.

 

Вальдорфська педагогіка в Києві 

Виникла двадцять років тому з невеликої групи ентузіастів. Серед яких і Оксана Соколенко, яка стала вальдорфською вчителькою, і киянка, одна з засновниць вальдорфської школи «Софія» – Олена Кілльге. У 1998 році в Києві був відкритий перший дитячий садок, рік по тому – школа.  

Олена Кілльге. ФОТО Ірини Кунинець
Олена Кілльге. ФОТО Ірини Кунинець

Оксана Соколенко. ФОТО Ірини Кунинець
Оксана Соколенко. ФОТО Ірини Кунинець

 

Олена Кілльге працювала в садку, брала активну участь у створенні першого антропософського суспільства у Києві. Потім – поїхала на навчання в Німеччину, де нині і працює. Я слухала з відкритим роком цю красиву жінку і уявляла таку школу у Луцьку.

«Вальдорфська школа, де дитину приймають з повагою, виховують в любові і відпускають у свободі», – Рудольф Штайнер.

 

Від мрії до дії 

15 березня 2015 року під час війни на Сході України загинув ідейний засновник вальдорфської педагогіки в Україні, керівник волонтерського проекту «Аеророзвідка», Володимир Кочетков-Сукач. Смерть Володимира Кочеткова, батька моєї учениці, пробудила і стала імпульсом перейти від мрії заснування вальдорфської школи в Луцьку до дії – розвитку вальдорфської педагогіки на Волині. Ми зідзвонилися з Оленою і, в серпні 2015 року провели перший вальдорфський семінар в Луцьку, мета якого – знайти активне коло готових, думаючих людей, які будуть розвивати вальдорфську педагогіку на Волині – виправдалася. «З болі втрат і страждань виростає воля до перетворення, яке потребує Україна», – сказала Кілльге під час першого візиту в Україну. Нині мова йтиме про украіїнські реалії. 

 
Я вірю тумани розженуться,  карма приведе Тебе в таке місце, звідки має все початися і я радію що ти познайомишся з світлими вальдорфськими жінками. А може, волинський Мольм має жіноче обличчя?

 

P.S. В Туркменістані, звідки король танц полу, немає жодної вальдорфської школи. В Україні п’ята має бути в Луцьку, з центром навчання на вальдорфськиї вихователів «Вальдорф Захід».

Долучайтеся до Луцької вальдорфської ініціативи у фейсбуці, щоби вчасно отримувати всі новини
Вальдорф-Луцьк
Освітній центр „Коло“
Домашній міні-садок. Луцьк
www.waldorf-lutsk.org

Вальдорф Луцьк: у пошуках волинського Мольта

Юлія Марушко, журналістка, вальдорфська вчителька, ідейниця вальдорфської ініціативи у Луцьку, художниця, громадська активістка, засновниця культурного об'єднання «ArtMaidan» у Гамбурзі.

Читайте також«Я вірю, що альтернативна педагогіка в Луцьку матиме все більше красивих, чоловічих облич», – Юлія Марушко про вальдорфську школу

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром