Шукають працівників на нову сміттєсортувальну лінію

03 Липня 2015, 09:18
5615

На луцькому сміттєзвалищі готуються розділяти відходи: служби перевіряють документацію, підбирають кадри, тестують обладнання.

Полігон твердих побутових відходів у селі Брище – єдине звалище, куди звозять сміття з цілого Луцька. Ресурси його стрімко вичерпувалися, тож комунальники мусили розширювати територію. Коли з цим завданням впоралися, постало нове: відділити усе сміття, яке можна переробити, аби не затрамбовувати у загальний «сміттємогильник».

Наприкінці минулого року Луцька міська рада взяла в оренду додаткову земельну ділянку для облаштування нової черги полігону, а також виділила 17 млн грн. для проведення усіх робіт. Зокрема, вирили потужний котлован для захоронення сміття. Його дно встелили спеціальною плівкою, аби шкідливі стоки не потрапляли у ґрунтові води. Завдяки такій технології стоки збираються у дренажні лінії і відводяться до спеціального колодязя.

Крім того, на новому полігоні уже облаштували сміттєсортувальну лінію, аби відбирати відходи, придатні для переробки. Таке сміття продаватимуть як вторинну сировину і, за попередніми підрахунками, міський бюджет щороку зможе отримувати 500–700 тис. грн. Лінію сортування сміття українського виробництва закупили за кошти інвесторів. Ідентичні потужності працюють у Білій Церкві, Лубнах, Стрию.

«Територія полігону займає 8,76 га. Його робота буде охоплювати Луцьк, Рожище та прилеглі села. Плануємо переробляти 50 тонн сміття на рік. Відділятимемо сухе сміття від мокрого. Мокре – це біологічні відходи, їх ми не будемо використовувати. А от сухі відходи будемо перебирати: окремо картон, скло, пет-пляшки, метал і шукати партнерів для продажу», - розповів Валерій Кузьмич, директор комунального підприємства «Луцькспецкомунтранс».

Повторне використання частини сміття – оптимальний варіант, як боротися із об’ємами відходів, що постійно зростають. Практика показує, що із посортованих відходів можна вилучити до 70–80 % корисних ресурсів, а за відсутності сортування – не більш як 15 %. Світовий досвід також говорить, що найбільш ефективним є роздільне збирання відходів за місцем їхнього утворення, тобто сортування самим населенням.

У місті працюють не лише над спорудженням сортувальної лінії на сміттєзвалищі, а й над можливістю роздільного збору сміття ще на етапі його викидання. Для того встановлюють спеціальні контейнери.

«Ми плануємо запровадити систему роздільного збору сміття і встановлювати відповідні контейнери. У деяких садочках і школах Луцька вже є така позитивна практика. Це рішення – важливе, зважаючи на великі обсяги сміття, яке збирається в місті. Крім того, сподіваємось, що питання із утилізацією допоможе вирішити встановлення нової сміттєсортувальної лінії. Принаймні поки населення не навчиться викидати сміття в різні урни, це єдиний вихід для лучан». – зазначив  Микола Осіюк, начальник відділу санітарного нагляду департаменту ЖКГ Луцької міської ради.

Зокрема, у 2014 році було вивезено на брищенський полігон 640 метрів кубічних відходів, у 2013-му – 652, у 2012-му – 628. 

Коментарі
03 Липня 2015, 18:28
Ангар симпатичний )
03 Липня 2015, 21:20
І давно вже пора запровадити роздільне збирання сміття<br>Хоча б пластик окремо<br>В багатьох містах України це вже стандарт
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром