У Луцьку слухали голоси Бабиного Яру

08 Жовтня 2017, 12:38
2614

Психологічно найскладніша презентація Міжнародного поетичного фестивалю «Meridian Lutsk» відбулася у суботу, 7 жовтня. Вірші зі збірки поезій Маріанни Кіановської «Бабин Яр. Голосами» слухали у приміщенні Палацу культури.

До книги увійшло 64 поезії, написані від імені полеглих у трагедії 1941 року євреїв. Всього авторка написала 302 вірші про Бабин Яр. Живі, померлі, старі та молоді, вчителі та учні, наречені, батьки, цілі сім’ї, сусіди – всі вони говорили голосами, яких ніхто ніколи більше не почує.

Маріанна Кіановська читає поезії з циклу «Бабин Яр. Голосами»
Маріанна Кіановська читає поезії з циклу «Бабин Яр. Голосами»

Маріанна Кіановська розповідає, що почала писати тексти, думаючи, що вони про АТО.

«Воно саме почало писатися. Я не відразу зрозуміла, що це за вірші. Я зрозуміла, тільки коли почалася топоніміка київська, і коли пішло пряме «Бабин Яр» та пішли імена. Мабуть, це пов’язано з тим, що в 16 років я пережила клінічну смерть. Смерть мого тата, який помер у грудні 2015 року, вона, очевидно, стала таким каталізатором відчування. Я вірю в те, що через мене заговорили своїми живими голосами ті люди, яких уже нема», - розповідає авторка.

На її думку, голоси говорять не тільки про те, що було. Вони хочуть щось нам сказати. І ми повинні вслухатися.

«Я думаю, що ця книжка має зупинити якусь війну. Я впевнена, що ці голоси дітей, якщо вони будуть почуті у школах, вони будуть важливі для тих дітей, тому що діти повірять. Якщо ця книга справді для чогось була написана мною, то її завдання – не дозволити кровопролиття», - підсумовує Маріанна Кіановська.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром