Суд у справі депутатів-відкликанців просить додаткові докази

04 Жовтня 2017, 20:18
1871 Джерело: http://www.volynpost.com

Суд оголосив перерву у справі за позовом щодо постанови ТВК про припинення процедури відкликання 5 депутатів.

Таке рішення ухвалили 4 жовтня, – пише ВолиньPost.

Артем Запотоцький просить визнати постанову ТВК про припинення процесу відкликання протиправною. Другою частиною позову мало стати зобов’язання прийняти постанови щодо звернутися до вищого органу БПП «Солідарність» щодо відкликання за народною ініціативою депутатів Євгена Ткачука та Олександра Козлюка. Таке ж звернення повинні прийняти й до вищого органу Радикальної парті стосовно Аркадія Соломатіна, Костянтина Петрочука та Сергія Були.

Депутатів-«відкликанців», які у справі виступають третіми особами без додаткових вимог на стороні відповідача, у суді представляв Святослав Туз, проте у Ткачука та Козлюка був ще один адвокат – Ірина Чебелюк.

За словами, адвоката позивача Дмитро Бурда, підставою звернення є постанова від 21 серпня 2017 року щодо ініціативи з відкликання 5-ти депутатів, яка є протиправною. 

На його думку, більшість засідань у передбачений законом час кворум ТВК не збирався, тому прийняти якісь рішення було неможливо. 

«Окремі члени комісії пропонували взагалі призначення почеркознавчої експертизи», – сказав Бурда. 

Читайте також«Вони начхали на позицію лучан», – «Солідарність» про депутатів-відкликанців

Адвокат припускає, що  не можна перевірити достовірність даних осіб, які були членами ініціативної групи та представникам зборів. Проте така мотивація є безпідставною, як і визнання вписування громадянства як «укр» чи «Україна», тобто різним чином, підставою для неврахування волевиявлення цих осіб. Адже підписів зібрали удвічі більше за виборчу квоту, тому не варто нівелювати думку такої великої кількості людей через кілька моментів.

Як розповів адвокат Борис Шумський, у протоколі узагальнення підписів вказано, що комісія не могла встановити, чи є виборцями представники ініціативної групи та тих, хто брав участь у зборах 10 липня. Мовляв. Ця інформація є лише у виборчому реєстрі. Проте це, вважає правознавець, надумана причина, адже визначити, чи є людина виборцем просто – наявність громадянства, дієздатність, вік понад 18 років та. Усі члени ініціативної групи надавали копії своїх паспортів. Тож у комісії були всі підстави встановити, що вказані особи є виборцями, і для цього не треба реєстру.

Представника відкликанців Святослава Туза цікавило, яким чином збирали людей 10 липня. На це Бурда відповів, що 7 липня Запотоцький подав оголошення у місцевих ЗМІ. Оскільки Запотоцький є офіційним представником ініціативної групи, то представляв інтереси усіх осіб, які висловилися за відкликання 5-ти депутатів. 

Читайте такожДепутати-«відкликанці» погрожують членам виборчкому, – активісти

Очільника ТВК Леонід Будцев розповів, що після отримання документів від ініціативної групи наступного дня скликали комісію. На засідання 1 серпня прибули 10 членів комісії, 8 були відсутні. Серед питань був пункт про перевірку документів, звернення до відділу реєстру виборців та правоохоронних органів. 

Наступного засідання не було, бо з’явилося менше 10 членів комісії. Згодом Будцев виносив на комісію питання щодо способу перевірки підписів. Через відсутність кворуму його так і не з’ясували.

Леонід Будцев зазначив, що ці питання не врегульовані законодавством. Люди самі почали приходити до ТВК, тож і процес визначення способу став непотрібним.

«Коли людина приходила, ми запитували чи вона підписувала підписні листи за всіх п’ятьох депутатів чи за когось окремо», – зауважив Будцев.

Опісля перевірки паспорту і місця проживання тощо складали акт, який підписував член ТВК, правоохоронець та виборець, який підтверджував свій підпис.
 

Читайте такожГолова Луцького виборчкому вважає, що депутати-відкликанці перешкоджають роботі комісії

В свою чергу, частина членів ТВК категорично відмовилася визнавати подібні акти, хоча близько 30-ти осіб підтвердили свої підписи просто під час засідання комісії.

«Підстав не враховувати перевірку підписів виборців, на мою думку, не було», – говрить Будцев.

«За мою роботу у виборчій комісії це було вперше, що члени комісії так безпідставно не з’являлися на засідання», – наголосив Будцев. 


Голова ТВК також розповів, що стосовно підсумкового рішення ТВК виклав окрему думку. Її він сформулював тому, що таке рішення нівелювала та не врахувала роботи її членів стосовно перевірки, не відобразивши низку моментів в узагальнюючому протоколі. 

Читайте такожДепутати-«тушки» можуть отримати кримінал за перешкоджання роботі виборчкому

Туз запитав у Будцева, скільки засідань було після отримання документів, на що той відповів, що одне, але з низкою перерв. На ньому проголосували про початок процедури перевірок. 

Згодом пояснення давали представники третіх осіб.

На думку Туза, постанова є законною та не підлягає оскарженню. За його словами, нема у законі норми, яка дозволяла б представнику ініціативної групи звертатися до суду у їх інтересах, тому він висловив сумнівність підставності позову. 

Читайте такожВиборці самі йдуть у Луцьку ТВК, аби засвідчити підписи за відкликання «тушок»

Зрештою, він і Чебелюк просили відхилити позов у повному обсязі.

Суд вислухав сторони і оголосив у засіданні перерву через необхідність витребування додаткових доказів. Від ТВК проситимуть подати докази стосовно визначення виборчої квоти стосовно партій. 

Читайте такожПонад 400 лучан підтвердили підписи за відкликання депутатів-«тушок»

Відтак, наступне засідання відбудеться 19 жовтня о 10 годині.

Нагадаємо, що 10 липня в Луцьку створили ініціативну групу, учасники якої працюють над відкликанням п'ятьох депутатів: Євгенія Ткачука, Олександра Козлюка, Сергія Були, Костянтина Петрочука та Аркадія Соломатіна.

Від 14 липня у Луцьку встановили чотири намети для збору підписів за відкликання цих депутатів.

Остання комісія ТВК за відкликання депутатів відбулася 21 серпня зібралась у повному складі, але за кілька годин засідання її члени не змогли проголосувати за протокол про перевірку документів ініціативної групи за відкликання депутатів. Засідання луцької ТВК виявилося затяжним і луцька ТВК припинила громадську ініціативу відкликання п’яти депутатів Луцької міської ради.

Читайте також: Спроба відкликати депутатів у Луцьку: коли виборці – не виборці і як працює золота карта Гузя

Запотоцький оскаржуватиме рішення виборчкому в суді

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром